Verslag Bethesda conferentie #E32018

Verslag Bethesda conferentie #E32018

Bethesda heeft natuurlijk behoorlijk wat klappers in haar portfolio zitten. Wat te denken van The Elder Scrolls en Fallout. Maar ook Doom en Wolfenstein zij natuurlijk heerlijke series. Daarom kan van Bethesda op de E3 eigenlijk altijd wel spektakel worden verwacht. Dit jaar wisten we in ieder geval al dat we een nieuwe Fallout konden verwachten in de vorm van Fallout 76. Maar de eerste details, die zouden we krijgen tijdens de E3. Dat en meer was er te zien in de persconferentie van Bethesda.

Er was nog een andere titel waarbij we van te voren al wisten dat deze er aan zat te komen. Ik heb het hier over Rage 2. Deze game dook ineens op afgelopen maand, en toen het toch al was uitgelekt gaf Bethesda toch maar duidelijkheid: Rage 2 zat er echt aan te komen. De game is veel kleurrijker en actievoller geworden, dat bleek ook wel uit de eerste blik die we konden werpen op de game. De brute actie uit de vorige game is nog altijd bewaard gebleven. Vanaf het voorjaar van 2019 kunnen we aan de slag met Rage 2. Dat valt me sowieso wel op tot nu toe deze E3: een hoop games komen ‘pas’ in het voorjaar van 2019. Nog even geduld dus.
Ik noemde The Elder Scrolls al eerder, en natuurlijk was er aandacht voor deze serie. In eerste instantie niet per se op de manier waarop een hoop mensen gehoopt hadden. Er was aandacht voor The Elder Scrolls Online. Deze game blijft het maar goed doen en er verschijnen binnenkort weer twee nieuwe DLC-pakketten. Daarnaast komt er nog een andere spin-off naar de consoles: The Elder Scrolls Legends. Deze kaartgame krijgt een gehele grafische overhaul en verschijnt binnenkort voor PS4, Xbox One en Switch.

Dan nog meer bekende namen voor Bethesda: Doom en Quake. De remake van Doom was heel erg tof: eindelijk weer keiharde knalactie zodat we dat van Doom kennen. Niet nadenken, gewoon keihard de smerigste demonische figuren aan gort knallen. Het is dan ook niet gek dat Bethesda met een vervolg gaat komen. Helaas moeten we nog even wachten op meer details: die komen pas op QuakeCon in augustus. En als we het dan toch over Quake hebben: Quake Champions is voor een week lang gratis te spelen. Toch een leuk tussendoortje deze E3.
Maar er waren nóg meer bekende namen aanwezig! Zo was daar Prey. Die game heeft afgelopen jaar ook weer een reboot gekregen en krijgt binnenkort DLC. En als ik zeg binnenkort, dan bedoel ik nu meteen! De DLC Mooncrash werd voor het eerst tijdens de persconferentie getoond en is meteen verkrijgbaar. Bovendien werd aangekondigd dat er nog meer DLC aan zit te komen. Er is ook meer DLC voor Wolfenstein op komst: hoewel we daar nog even op moeten wachten tot 2019. Wel is het zo dat we tegen die tijd een geheel nieuw co-op avontuur kunnen spelen.

Dan nog wat tussendoortjes: er komen twee games naar VR van Bethesda. Bethesda lijkt nog altijd heil te zien in VR en komt met Prey: Typhon Hunter en Wolfenstein Cyberpilot. Ik kan er niet warm of koud van worden, maar diegenen met een VR-set zullen vast toch een beetje blij worden. En mocht je een koelkast, een Alexa of een pager hebben dan is er ook goed nieuws. Skyrim komt namelijk ook naar deze apparaten! Flauw grapje van Bethesda natuurlijk, maar wel een leuk grapje!

Dan groots aandacht voor een grote titel: Fallout 76. De geruchten gingen al een tijdje maar ze blijken helemaal waar te zijn: Fallout 76 wordt een volledige online titel. Iedereen is een andere speler en er zullen in beginsel bijna geen NPC’s in de game verschijnen. Gelukkig is er wel de mogelijkheid om de game geheel solo uit te spelen. Goed nieuws voor iedereen die zich zo verdomd alleen voelt. De releasedatum voor de game is op 14 november en naast een hoop beelden werd er ook nog een hele dikke collectors edition onthuld. En oh ja: Fallout Shelter is vanaf nu ook te spelen op je PlayStation 4 en je Nintendo Switch. Iets wat je al een tijdje op je Xbox One of mobiele apparaat kon. Net als dat je binnenkort een free-to-play Elder Scrolls op je telefoon kunt spelen.
Als laatste wierp Bethesda een blik ver in de toekomst. Voor het eerst sinds lange tijd kwam Bethesda met een nieuwe IP: Starfield. En eigenlijk weten we er nog vrij weinig van. Eigenlijk weten we helemaal niks: behalve dan dat Bethesda het een next-gen game noemde. Dat wil waarschijnlijk zeggen dat we moeten wachten op de PlayStation 5 en de nieuwe Xbox? Dat zelfde geldt voor een nieuwe The Elder Scrolls. Heel leuk dat we weten dat er ooit een nieuwe The Elder Scrolls komt. Maar die gaan we echt nog niet de komende jaren zien. Dit kondigt Bethesda wel heel erg vroeg aan. Dat had echt nog niet van mij gehoeven.

Bethesda heeft een hoop toffe titels getoond maar voor een groot gedeelte titels die we al kenden. Begrijp me niet verkeerd, met een nieuwe Doom en een nieuwe Fallout hoor je mij zeker niet klagen. Ook tof dat er bijvoorbeeld DLC komt voor Wolfenstein en Prey. Maar ergens miste ik de klapper van Bethesda. Een nieuwe Elders Scrolls duurt nog heel erg lang. Het zou mij serieus niet verbazen als dat nog 4 of 5 jaar duurt voordat we die zien. Waarom dat dan je klapper laten zijn? Het voelt een beetje als een gemiste kans. En dat is jammer, want in de basis was Bethesda heerlijk bezig.

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.