Verslag E3 2014 persconferentie Electronic Arts

Verslag E3 2014 persconferentie Electronic Arts

Electronic Arts wist ons niet echt te verrassen tijdens hun persconferentie. Natuurlijk komen er nieuwe delen van de NHL-, FIFA- en Madden-series, dat weten we nu wel. En die nieuwe Battlefield-game was ondertussen ook allang bekend. Er werden opvallend veel ‘concept-beelden’ getoond, wat zoveel wil zeggen dat de game nog in een vroege fase van ontwikkeling zit. Ik heb de hoogtepunten van de persconferentie op een rijtje gezet.

Bij The Sims 4 ligt de focus weer op de mogelijkheden die jij hebt om alles naar jouw wens aan te passen. Zo zijn er meer mogelijkheden om jouw Sims precies zo te kneden zoals jij ze wilt hebben. Dit geldt voor het uiterlijk, maar ook voor het innerlijk. Het is namelijk mogelijk om het karakter van jouw Sims aan te passen. Verder legt EA de focus op de buurten, want die zullen levendiger en interactiever gaan worden. Sims zullen op nog meer manieren met elkaar de interactie aan kunnen gaan.
Persoonlijk heb ik niks met golf en met games die draaien om die sport. Toen ik echter de beelden van de nieuwe PGA Tour zag kreeg ik ineens toch wel iets meer interesse. Deze golfgame gaat namelijk draaien op de bekende Frostbite 3 engine (welke EA-game doet dat niet tegenwoordig?) en dat geeft de ontwikkelaars leuke nieuwe mogelijkheden. Tussen neus en lippen door werd bijvoorbeeld genoemd dat de game geen laadtijden tussen de holes zal kennen, dat is mooi meegenomen. De nieuwe ‘extreme fantasy courses’ zullen echter de meeste indruk gaan maken. In de trailer zagen we een golfbaan aan zee waar een speler net zijn bal afslaat. Op dat moment crasht er een brandend slagschip in zijn geheel in de baan, precies zoals je dat bij Battlefield zou zien. Geloofwaardig? Nee. Spectaculair? Absoluut! Het lijkt erop dat dit een game wordt die ook de minder fanatieke golf-fans in de gaten kunnen houden.

Toen de video van Mirror’s Edge 2 werd ingestart bij de persconferentie dacht ik even wat gejuich in de zaal te horen. Je merkt dat mensen zitten te wachten op meer informatie over deze game of, nog beter, op bewegende beelden. Helaas bleef dit tijdens de persconferentie beperkt tot een behind-the-scenes video. Het ontwikkelteam van Dice vertelt in de video over hun visie achter de game en we zien de bekende beelden van een hele vroege versie van de game. Weinig bijzonders en voor mij persoonlijk zelfs wel een beetje teleurstellend. Ik had echt gehoopt op meer spektakel door het tonen van in-game footage. Daar hebben ze bij EA en Dice wel een kans laten liggen. Hopelijk maken ze dat ergens in de komende dagen nog goed door alsnog een trailer naar buiten te brengen met daadwerkelijke gameplay-beelden.

https://www.youtube.com/watch?v=zL5ysqtP1a0

De beelden van FIFA 15 zien er behoorlijk goed uit. Zoals we gewend zijn van EA is de game weer net even iets strakker en mooier dan zijn voorganger en zijn er de nodige features aan toegevoegd. Zo hebben de spelers nu daadwerkelijk emotie en een geheugen. Een speler zal het onthouden als hij een wedstrijd wint of verliest en dat zal invloed hebben op zijn gemoedstoestand. Ik ben benieuwd hoe ze dit verder in de game gaan verwerken. Het stadion krijgt in FIFA 15 ook iets meer ‘leven’. Zo zullen hoekvlaggen ombuigen als er een bal tegenaan geschopt wordt en zullen voetsporen in het gras te zien zijn bij slecht weer. Het mag gezegd: het gras zag er sowieso behoorlijk indrukwekkend uit! Oh, en natuurlijk heb je in FIFA 15 ook weer net iets meer controle over je speler, maar dat hoort ook bij elke nieuwe FIFA-game.

Over de nieuwe Battlefield-game is de afgelopen week heel veel gesproken. De ene na de andere trailer lekte online en het leek wel alsof alles al voor de persconferentie bekend zou zijn. Gelukkig hadden de dames en heren van EA het voor elkaar gekregen om toch nog enkele geheimpjes bewaard te houden voor de show. Zo zagen we beelden van een multiplayer-game waarbij 32 spelers het tegen elkaar opnamen in een potje cops vs robbers. Veel actie en spektakel, zoals dat hoort bij een Battlefield-game. Ook de Frostbite 3 engine toont zijn tanden en laat een goed niveau van destructie zien. Niet zo overweldigend als het was bij Battlefield 4, maar wel een daadwerkelijke toevoeging aan de gameplay. Na de video kwam dan het grote nieuws: vanaf nu is het mogelijk om je aan te melden voor de beta! Natuurlijk was meteen de Battlefield-website plat, maar iets zegt me dat we de komende tijd overspoeld zullen worden met streams en andere beelden van deze beta.
Ik heb geprobeerd om even de hoogtepunten uit de persconferentie te benoemen, maar natuurlijk was er nog veel meer nieuws. Zo zagen we trailers van Madden 15, NHL 15 en UFC. We kregen ook een kijkje achter de schermen bij Star Wars: Battlefront, de nieuwe Mass Effect en bij nieuwe IP’s van Bioware en Criterion. Bovendien is EA ook nog bezig met de MOBA Dawngate, met Dragon Age Inquisition en komt er een nieuwe Mass Effect.

Zoals gezegd had Electronic Arts eigenlijk weinig grote verrassingen in petto voor ons, maar ze hebben toch een goede indruk achter weten te laten. Afgezien van de vele ‘conceptuele’ videobeelden zag het er allemaal bijzonder goed uit en zit er volgens mij voor iedere gamer wel iets interessants tussen. Naar welke game kijk jij het meeste uit?

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.