Vier redenen om Driveclub nog een kans te geven

Vier redenen om Driveclub nog een kans te geven

Toen Driveclub uitkwam waren de verwachtingen hooggespannen. Een jaar na de oorspronkelijke releasedatum was de exclusieve racer voor de PlayStation 4 dan eindelijk verkrijgbaar. Je hebt er waarschijnlijk wel wat van meegekregen, maar de game had nou niet bepaald de beste lancering ooit. Problemen met servers en de PlayStation Plus-editie hebben het spel in een behoorlijk zwart daglicht gezet. Toch is de game echt prima teruggekomen van een belabberde start: zelfs nu er een alternatief is, zoals Project CARS, blijf ik terugkomen bij Driveclub. Een hoop mensen hebben de game al helemaal opgegeven; niet terecht, mijns inziens, en daarom hier vier redenen waarom je hem nog een kans moet geven!

Het fantastische weermodel
Je hebt vast wel eens op Discovery van die gekken gezien die een tornado achterna jagen, puur omdat ze natuurgeweld zo mooi vinden. Of je hebt zelf wel eens vol bewondering naar buiten gekeken door de lens van je fototoestel in de hoop een mooi plaatje te schieten van het onweer. Nou, ben je zo’n type, dan ben je bij Driveclub helemaal aan het goede adres. En ook als je helemaal niets met weer hebt, zal je onder de indruk zijn van Driveclub. De game werd al geprezen om de fantastische graphics, maar het weersysteem doet daar nog een flink schepje bovendien.

Nog nooit heb ik in een game zo’n realistische onweersbui gezien. Niet alleen het onweer is indrukwekkend, ook de regenbuien zijn fantastisch om te zien. De plassen blijven realistisch op de banen staan en de regen druppelt op je voorruit. Ga je hard de bocht om, dan glijden de druppels ook snel van je ruit af. Bovendien heeft Driveclub een prettig werkende fotomodus waarin je goed het fantastische weer kunt vastleggen. Je moet voor de gein maar eens het twitteraccount van Driveclub bekijken, waar de meeste prachtige in-game foto’s voorbij komen. Pure kunst.

Enorm veel content, met dank aan de Season Pass
Normaal gesproken geloof ik nooit zo in Season Passes en DLC-ongein. Natuurlijk, ik heb wel eens wat DLC gekocht, maar al die Season Passes die tegenwoordig al voordat de game worden aangekondigd vind ik toch eigenlijk wel een beetje te ver gaan. Bij Driveclub heb ik eigenlijk voor het eerst het idee dat de Season Pass pas echt de moeite waard is. In de oorspronkelijke game is het al behoorlijk lastig om alle sterren in de career-events te halen en ben je behoorlijk lang zoet met deze mode. Door de Season Pass raak je helemaal niet uitgespeeld met Driveclub. Heb je geen Season Pass? Ook geen probleem. Evolution heeft ook behoorlijk wat auto’s en circuits gratis aan de game toegevoegd.

Negen maanden lang kregen (en krijgen: de Season Pass loopt nog 2 maanden door) Season Pass-bezitters twee packs per maand. Altijd één los Tourpack en één zogenoemd Expansion Pack. Elk pakket bevat elf nieuwe tourevents en bovendien brengt elk Expansion Pack vier of vijf nieuwe auto’s. We hebben al een aantal nieuwe automerken gezien, waaronder Lamborghini. Bovendien kunnen we ook nog eens wat Japanse automerken verwachten in de komende weken. Ik ben er klaar voor!

Uitdagingen werken eindelijk goed, en zijn behoorlijk verslavend
Uitdagingen waren een van de speerpunten van Driveclub toen de game gepresenteerd werd. Helaas waren de servers van Driveclub niet zo blij met al die uitdagingen en gingen deze tijdens het racen al snel offline. Gelukkig heeft Evolution het nu allemaal al een tijdje op orde en kunnen we genieten van behoorlijk wat uitdagingen. Hoe tof is het om te zien dat je net wat meer driftpunten haalt dan je vrienden? Ook kun je nu steeds meer community-uitdagingen spelen, en dat is ook behoorlijk verslavend. Vooral de drift-uitdagingen weten mij niet los te laten en ik ben dan ook steeds op zoek om zo’n hoog mogelijke score neer te zetten. Hoe hoger je score, hoe meer roem je verdient. Hiermee kun je weer nieuwe wagens vrijspelen. Ik heb je gewaarschuwd dat het verslavend is!

De game speelt gewoon ontzettend lekker weg
Driveclub kreeg na de lancering wat gematigde reviews, zoals dat dan met een mooi woord heet. Het kwam erop neer dat de game vaak rond de 7 of 7,5 kreeg. Onze eigen Fabiano gaf de game een 73. Hij gaf aan dat de graphics fantastisch waren, maar dat er toch nog wel behoorlijk wat foutjes in de game zaten en dat er een aantal dingen niet werkten. Naast de graphics gaf hij aan dat het grootste pluspunt was hoe de auto’s zich laten besturen. Ik ben het volledig met hem eens: Driveclub is behoorlijk arcade, maar je moet ook niet denken dat je nooit de rem in hoeft te drukken. Het is misschien wel de perfecte mix tussen realisme en arcade, en dat zorgt ervoor dat de game echt ontzettend leuk is om te spelen. Ik heb Project CARS in mijn bezit, maar als ik heel eerlijk ben is Driveclub toch echt leuker om te spelen.

Driveclub is in mijn ogen nog steeds de beste racegame die verkrijgbaar is voor de PlayStation 4. De game heeft een moeizame start gehad, maar de goede basis staat al vanaf het begin. Evolution heeft met wat updates en DLC de game ramvol content gestopt. De game kost bovendien als je goed zoekt niet meer dan 25 euro. En dat is een prima prijsje!

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.