Waarom 2017 mijn jaar van de Switch was

Waarom 2017 mijn jaar van de Switch was

We naderen langzamerhand het einde van het jaar en dat wil ook zeggen dat we rustig aan steeds meer gaan terugblikken op het jaar 2017. Je zou kunnen zeggen dat het nu nog net iets te vroeg is voor een terugblik op 2017. Zo moet een toptitel als Star Wars Battlefront 2 nog verschijnen. Toch wil ik voorzichtig voor mij alvast een conclusie trekken. Voor mij staat 2017 dan ook eigenlijk maar in het teken van een console. Mocht je GameParty een beetje gevolgd hebben, dan weet je dat ik het heb over de Nintendo Switch. Daarom nu misschien wel een van de vroegste terugblikken voor 2017: waarom de Nintendo Switch mijn winnaar van het jaar is!

Op de GameParty-redactie kan het soms best een pittig onderwerp zijn. Maar haast elk redactielid lijkt wel een moment in zijn of haar leven gehad te hebben waarbij ze ineens niet zo geïnteresseerd meer zijn in games. Of wellicht nog wel geïnteresseerd, maar niet zo fanatiek meer als in de voorgaande jaren. Persoonlijk heb ik ook zo’n periode doorgemaakt, of maak ik eigenlijk zo’n periode over. Door de overgang van het studentenleven naar het werkende leven merk je dat je minder tijd en energie hebt. Hierbij merk ik ook dat ik af en toe wat minder geduld heb: er zijn van die dagen dat ik soms echt even geen zin heb om eens goed voor een single-player game te gaan zitten en me door een moeilijk level heen te moeten werken. Liever kies ik er voor om een game te pakken waarbij ik makkelijk even een potje kan spelen, zoals FIFA, Rocket League of Overwatch.

De Switch heeft door zijn draagbaarheid in ieder geval voor een omslag gezorgd. Zo maak ik nu voor mijn gevoel de meeste gameuren op de Switch. Even tussendoor in de trein beginnen met gamen, en vervolgens thuis met een simpele handeling verder gaan op het grote scherm. Natuurlijk helpen de games van Nintendo daar ook goed bij. Wanneer je kijkt naar the Legend of Zelda: Breath of the Wild of Super Mario Odyssey: die games lenen zich er fantastisch voor om gewoon even rond te klooien en op ontdekking te gaan in de wereld. Maar vooral nu bij Super Mario Odyssey merk ik dat dat rondklooien toch vaak iets langer is dan ‘even rondklooien’. Want na de eerste maan die je vind, wil je er nog eentje, en dan zie je er ergens nog een en dan… ben je zo maar weer 2 uur verder.

Persoonlijk heb ik dus goede ervaringen met de Switch, maar ik weet dat ik daar niet de enige in ben. Speciaal voor Super Mario Odyssey hebben een hoop mensen in mijn omgeving een Switch gekocht. En om dan ruim 350 euro uit te geven om in eerste instantie alleen maar Mario te kunnen spelen: dan moet de game wel heel erg goed zijn. Toch weet Nintendo op een of andere manier de magie vast te houden en over te brengen. Misschien is de release van DOOM wel een goed voorbeeld. DOOM verscheen anderhalf jaar geleden voor de PC, Xbox One en PS4. Nu de game de overstap naar de Switch maakt, is iedereen toch weer enthousiast. Ook al weet iedereen ook heus wel dat de versie op de Switch duidelijk van mindere kwaliteit is. Collega Harmen Bootsma stuurde toen hij voor het eerst met de Switch-versie in de trein zat misschien wel het veelzeggende appje: ‘De game ziet er wel echt duidelijk minder uit, maar wát is het gaaf om DOOM in de trein te spelen’.

Begrijp me overigens niet verkeerd, het is niet zo dat ik helemaal geen plezier meer beleef aan gamen op de PlayStation 4 en de Xbox One. Bij tijden speel ik zeker nog een hoop games op mijn vertrouwde PS4 en Xbox One. Sony heeft misschien niet het meest spectaculairste jaar qua exclusives achter de rug, maar blijft nog wel altijd gemakkelijk jaarleider. En als ik zie wat voor een fantastische beelden er geproduceerd worden door de Xbox One X, ben ik toch ook wel stiekem jaloers op diegenen die een One X aan hun 4K-televisie hebben staan. Nintendo is dus zeker niet de absolute winnaar van dit jaar.

Toch heeft de Switch dit jaar wel mijn kijk op gaming een beetje veranderd dit jaar. Misschien ook wel mijn liefde voor gaming weer helemaal bevestigd. En als je zo iets teweeg kan brengen, vind ik dat persoonlijk echt revolutionair. Je kunt het zeker ook oneens met mij zijn. De Switch moet het nog maar eens op de lange termijn laten zien. Maar gesterkt door de fantastische games van Nintendo, andere ontwikkelaars die inzien dat de Switch iets magisch is en de hype en magie die de console op dit moment over zich heeft, durf ik wel te zeggen dat 2017 niet alleen het jaar van de Switch gaat worden. Het zou zo maar eens kunnen dat ik ook in 2018 en 2019 die conclusie ga trekken.

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.