Wát een cashcow, die kerstman?!

Wát een cashcow, die kerstman?!

Mocht je nog niet in de kerststemming zijn gekomen, dan ben je dit weekend in ieder geval door de weergoden al flink geholpen. Ons land kreeg namelijk te maken met een flinke laag sneeuw. Hate it or love it, feit is dat de wereld er even flink wit uit zag. In games valt in deze maanden ook steeds meer sneeuw. Is dat in het huidige games-klimaat een makkelijke manier om geld rondom speciale evenementen te verdienen, of is het oprecht tof? Spoiler alert: ik vind het persoonlijk in ieder geval erg tof. Wat kunnen we rondom de feestdagen allemaal verwachten?

Een van de eerste titels waaraan ik even de aandacht aan wil besteden is een titel die je misschien niet had verwacht. Ik moet namelijk eerlijk bekennen dat ik een enorme sucker ben voor Angry Birds. Een aantal jaren geleden heb ik al die spelletjes gekocht: de ‘gewone’ Angry Birds, Star Wars, Seasons en zo zijn er nog wel wat meer games. Dat is maar een paar jaar geleden, maar toch lijkt er een hele hoop te zijn veranderd. Het was de tijd dat mobiele games in opkomst waren, en we voornamelijk moesten betalen om aan de slag te kunnen met deze games. Microtransacties leken nog heel ver weg: je kocht de game en dat was het.
Het toffe aan (in dit geval) Angry Birds Seasons was dat de makers van de game steeds nieuwe content aan deze game toevoegden. Het begon eerst met een Halloween-game, maar er volgden steeds meer feestdagen: Kerstmis, Valentijnsdag, Pasen en ga zo maar door. De game werd steeds uitgebreider en dat alles zonder dat je er extra voor hoefde te betalen. Dat is een aantal jaar zo doorgegaan. Dit jaar (7 jaar na release) is het eerste jaar dat er géén Kerst-update door Rovio is uitgebracht. Hoewel ik daar stiekem wel een beetje van baal is het goed te snappen: zeven jaar na dato is de hype van Angry Birds wel redelijk voorbij en snap ik sowieso wel dat na al die jaren de support een beetje afgelopen is.

Angry Birds Seasons is natuurlijk maar een voorbeeld uit velen van een game die een speciaal in-game evenement rondom de feestdagen heeft gehad. Als we even terugkijken op het afgelopen jaar is er een flink lijstje met games vol met evenementen: denk aan Overwatch, Call of Duty, FIFA 17, Destiny en zo kan ik nog wel even doorgaan. Toch begin ik soms even te twijfelen wat ik nu precies van deze evenementen moet vinden. Ik vind het super leuk om deze speciale evenementen te spelen, maar weet natuurlijk ook dat er voor een groot gedeelte een verdienmodel achter zit.

Neem als voorbeeld de seasonal events in Overwatch. Ik moet Blizzard allereerst een compliment geven: deze evenementen zijn altijd met een hoop liefde gemaakt en voegen oprecht toffe content toe. Ook de nieuwe skins die aan de game worden toegevoegd zijn altijd ontzettend tof. Deze skins zijn gedurende een bepaalde tijd gewoon te verdienen door de game te spelen en lootboxes te unlocken. Maar deze lootboxes kun je natuurlijk ook kopen met écht geld. Zo kun je proberen deze skins nog sneller vrij te spelen. Gelukkig gaat het wel om skins en kun je niet beter worden in de game door lootboxes te kopen. Het is in ieder geval wel duidelijk dat je getriggerd wordt om wat te kopen.
Het hoort er tegenwoordig nou eenmaal gewoon bij. Neem nou Rocket League. De dames en heren van Psyonix blijven maar nieuwe content aanbieden in hun game, de meeste gratis. Microtransacties zijn er in de vorm van speciale auto’s die je voor 1 of 2 euro kunt kopen. Toch zijn zelfs zij uiteindelijk gezwicht voor een soort van lootbox-systeem. Zo lang het puur cosmetische items zijn kan ik er prima mee leven. Ook is het kopen van lootboxes een vorm om de ontwikkelaar te ondersteunen. Zeker als je ziet dat Psyonix zó ontzettend veel content gratis toevoegt (er zit sowieso weer een Kerst-event aan te komen), kan ik er echt prima mee leven. Zelfs Activision speelt voor Kerstman dit jaar met gratis content voor Call of Duty:WW2. Het moet niet gekker worden!

Tot nu toe hebben we nog niet echt hele schokkende dingen gezien als het gaat om Kerstevents in games. Geen incidenten die zo schofterig zijn dat ze dezelfde omvang als de ophef rondom Star Wars Battlefront 2 aannemen. Ik trek dan ook de voorzichtige conclusie dat de meeste Kerstevents toch echt wel een leuk extraatje zijn. Natuurlijk, in behoorlijk wat games zul je hiermee ook worden aangemoedigd om een microtransactie te doen. Maar je krijgt er voornamelijk toch ook toffe Kerstcontent voor terug!

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.