A long time ago… Star Wars: Republic Commando

A long time ago… Star Wars: Republic Commando

Star Wars heeft content voor iedereen. De kleinste kinderen kunnen genieten van schattige tekenfilms over droids en ewoks, tieners kunnen hun lol op met games zoals The Force Unleashed en de wat volwassenere gamer kreeg Republic Commando. En laat Republic Commando nu één van de beste Star Wars-games zijn uit de laatste jaren van LucasArts!

De Clone Wars zijn sinds de eerste film uit de Star Wars Saga al een gebeurtenis waar fans enorm benieuwd naar waren. Het werd even snel genoemd door Obi-Wan Kenobi tegen Luke Skywalker op het moment dat die laatste het lichtzwaard van zijn vader kreeg. In Episode II: Attack of the Clones, een film die vijfentwintig jaar later verscheen, zagen we eindelijk wat George Lucas in 1977 bedoelde met deze Clone Wars. Een gigantische climax waarin alle registers open werden getrokken. Vele Jedi’s vochten zij aan zij tegen de vijand, aangevuld met een enorm leger van gekloonde soldaten. Het is dan ook niet vreemd dat deze scene niet alleen een complete animatieserie heeft weten te lanceren, maar ook voer was voor videogames.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Zo ook Republic Commando. Een team-based shooter waarin je een Clone commando team trof en met hen de meest gevaarlijke missies succesvol tot een einde moest brengen. Deze troopers waren anders dan die uit de film. Beter getraind, sterker, sneller. Speciaal gemaakt voor de meest lastige missies in de fabrieken op Kamino. Het team doet verschillende locaties uit de Star Wars Saga aan. Denk aan Kashyyk, de thuisplaneet van de Wookies, maar ook Geonosis, de planeet waar de Clone Wars begonnen. Interessant was ook dat het spel een groots verhaal vertelde, waarin je twee jaar lang bij het team aanwezig kon zijn.

Delta Squad, zoals je team als naam kreeg, werd individueel ingezet tijdens de slag om Geonosis. Delta RC-1138, de Clone die jij onder de knoppen had, kwam daar oog in oog te staan met Delta RC-1262, Delta RC-1140 en Delta RC-1207. Als leider van dit team was het aan jou om zware keuzes te maken om elke missie tot een goed einde te brengen. De eerste missie, die waarin je Sun Fac om het leven moest brengen, gooide je meteen in het diepe en liet je zien dat dit niet de zoveelste shooter was. 

Een jaar later was Delta Squad een feit waar niet omheen gegaan kon worden. Vele missies werden beëindigd, veel doeleinden behaald. Het team groeide, en jij als speler groeide mee. Het verhaal was een stuk duisterder en volwassener dan dat wat we van Star Wars-games gewend waren. De gameplay leek op momenten op Metroid Prime doordat je steeds alles vanuit de helm van 1138 bekeek. De HUD was constant in beeld, je zag alles door een visor. Het spelen met je team leek op momenten weer op Brothers in Arms. Als 1138 was je de leidinggevende, maar je was nooit alleen. Alleen op de vijand afrennen met je getrokken wapens was een mogelijkheid, maar geen slimme. Door je team goede instructies te geven wist je dat je op de andere Clones kon rekenen. Cover vanuit de zijkant, het innemen van een bepaalde positie of het behalen van een objective, jij bepaalde hoe een soldaat zijn werk deed. Wanneer je neergeschoten werd, was het aan jouw squad om je weer op de been te helpen en de orders verder uit te voeren. Pas wanneer het hele team niet meer op kon staan, was een missie voorbij.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Star Wars: Republic Command stond bekend om zijn uitmuntende verhaal, in combinatie met de gameplay. Er zijn dan ook boeken verschenen rondom Delta Squad en elementen uit de game zijn opgenomen in de officiële Star Wars lore. Het spel had een flinke aanhang, die nog steeds blijft hopen op een vervolg. Grafisch was de game in die tijd bijzonder indrukwekkend, maar het was het geluid dat echt opvallend was. De sterke muziek (die niet zomaar van John Williams geleend was) gaf een sinistere toon aan een franchise die dit normaal niet deed. Vode An, een bekend lied uit het spel, liet je de duistere ondertoon voelen, ook wanneer je niet aan het spelen was. Het gaf een compleet nieuwe kijk op dat wat Star Wars was en helaas is er op gamegebied niet vaak meer iets mee gedaan.

Even hadden we de hoop dat we met Star Wars 1313 eenzelfde soort versie van het universum zouden gaan zien als in Republic Commando. Maar helaas, het mocht niet zo zijn. Die game verdween de prullenbak in en zal nooit het daglicht meer zien. Maar Republic Commando zal nooit meer van ons afgepakt worden. Heb je de game nooit gespeeld, dan kan ik ‘em je nu, al die jaren later, nog steeds van harte aanraden. Vode An!

In samenwerking met DeathStar.nl

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.