Wat verwachten we van Bethesda tijdens de E3?

Wat verwachten we van Bethesda tijdens de E3?

Bethesda is een vrij nieuwe speler qua conferenties op de E3. Maar met de vorige edities heeft de uitgever bewezen een hele interessante te zijn. Wat zijn onze verwachtingen voor dit jaar?Als er een uitgever is die echt zijn eigen ding doet, dan is het Bethesda wel. RAGE 2 is inmiddels aangekondigd, maar dat is geen game die een complete persconferentie kan beheren zoals Fallout 4 dat ooit deed voor ze. Nee, daarom verwacht ik dat de studio meer in petto heeft. Mogelijk is Dishonored 3 aanwezig in de vorm van een video, maar meer zet ik m’n geld in op DOOM 2. De reboot heeft het goed gedaan, dus een vervolg lijkt me zeker. Ook zou ik niet vreemd opkijken wanneer Quake een nieuw deel krijgt, maar of dit tijdens de E3 is? Natuurlijk verwacht ik de volgende Elder Scrolls. De vraag die ik hier echter bij stel is of het The Elder Scrolls 6 gaat zijn. Waarom? Kijk eens naar het vorige deel. Noem jij deze The Elder Scroll 5 of noem je deze Skyrim? Ja, de Skyrim-naam is zoveel krachtiger geworden door deze game dat ik het ergens niet verwonderlijk zou vinden wanneer Skyrim 2 een aankondiging krijgt. Maar nu Fallout 76 al een ding is, zie ik het stiekem toch somber in voor Elder Scrolls…

– Bas van DunDOOOOOOOOOOOOOOOOMM!!!!! Sorry, ik ben erg enthousiast en verwacht ook zeker een nieuw deel van Doom te gaan zien tijdens de persconferentie van Bethesda. Waarbij de actie weer van het beeld gaat spatten samen met het bloed van alle demons die we doormidden gezaagd gaan zien worden. Maar dat is lang niet het enige waar ik enthousiast over ben, want een nieuwe Fallout gaat er ook aankomen. Misschien niet een nieuw deel van Fallout zoals we die zouden verwachten, maar in ieder geval een game die zich in het universum daarvan gaat afspelen. Bethesda weet altijd pareltjes van games af te leveren en zal dit ook weer gaan laten zien tijdens de E3. Daarnaast gaan we Skyrim voor je stofzuiger, koelkast, navigatiesysteem en smartwatch te zien krijgen. Neeeeee…. Dit jaar zullen ze echt een nieuw deel van de Elder Scrolls serie gaan brengen, genaamd Skyrim re-re-remastered. Nee, nee, nee echt waar, het wordt deze keer echt een nieuw deel en niet de zoveelste Skyrim-kloon.

– Daan ThissenBethesda is door de jaren heen uitgegroeid tot een van mijn favoriete uitgevers, gewoon omdat ze steeds netjes hun ding deden. Rond de E3 een game aankondigen die gewoon vier maanden later in de rekken ligt, wie doet dat nog? Ook hun focus op singleplayer-ervaringen is iets dat me steeds erg lag. Games uitbrengen die niet gedomineerd worden door always online-functies en lootboxes, wie doet dat nog? Nou, Bethesda lijkt het in elk geval ook niet meer te doen als we afgaan op wat we tot dusver weten over hun aankomende games. Rage 2 wordt gezien als een games as a service dingetje en Fallout 76 is een online game waarin je bases moet uitbouwen en verdedigen en veroveren. Niet exact mijn cup of tea, maar er is uiteraard hoop. Bethesda kennende zal RAGE 2 daadwerkelijk wel knallen en ook als singleplayer-game er staan, en er is uiteraard meer. Komen ze met een nieuwe Doom op de proppen, of gaan ze lekker ballsy Quake een soortgelijke reboot geven? Komt Arkane na de indruk die ze maakten met Dishonored en Prey dit jaar een gloednieuwe IP aankondigen en gaan ze echt nog steeds ontkennen dat er een gloednieuwe Elder Scrolls-game in de maak is? Bethesda wordt zoals de voorbijgaande jaren in elk geval weer boeiend om naar uit te kijken.

– Eefje SchietgatMijn gok, of eigenlijk vrees is dat Bethesda vooral in gaat zetten op sequels en remakes. RAGE 2 is al aangekondigd en daar gaan we meer van zien, DOOM 2 zou in de maak zijn, er komt een nieuwe Elder Scolls Online-achtige Fallout aan… Het is het feest van het voortborduren. Ik zou er ook niet van staan te kijken als we iets nieuws in de wereld van Dishonored gaan zien. Misschien nieuwe DLC, misschien een nieuw deel. Daarnaast is het goed mogelijk dat één of meer geremasterde Fallout-games naar de Switch gaan komen. Maar laat dit duidelijk zijn: ik hoop dat Bethesda me een keiharde schop onder mijn hol geeft. Dat ze floreren in aankondigingen van nieuwe franchises. Nieuwe console-exclusieve games misschien wel. Dat ze creatief durven zijn, hun expertise in art direction helemaal los durven te laten gaan. Ik wil meer games in die gedurfde stijl van Bethesda zien. Games in meer genres dan RPG, shooter en adventure. Verras me alsjeblieft Bethesda. Bewijs het tegendeel van mijn tunnelvisie op jullie tunnelvisie.

– Harmen Bootsma


Bethesda is altijd een beetje moeilijk in te schatten. Aan de ene kant verwacht je dat het spannendste is dat Skyrim binnenkort op je koelkast te spelen is. Aan de andere kant kunnen ze ons ook helemaal weg gaan blazen met een nieuwe spannende IP of een aantal nieuwe titels in bestaande series. Er komt een nieuwe Fallout: dat staat in ieder geval al vast. Alleen is de vraag of het een Fallout gaat zijn in de stijl die we kennen. Er gaan namelijk zeer hardnekkige geruchten dat dat niet zo is. Een veilige gok is op dit moment een battle royale-titel. Ook wordt er gesuggereerd dat het een online RPG gaat zijn. Een nieuwe Doom zou ik ook wel plausibel vinden op dit moment. Er is wat tijd overheen gegaan na de reboot en dat was een behoorlijk succesvolle reboot ook nog. Of dan toch die nieuwe Elder Scrolls? Het zal toch niet? Toch?!

– Robin Link


Hebben we het een beetje goed gegokt? Zijn de gedane voorspellingen waar? Dat weten we 10 juni om 3.30 uur in de nacht. Dan geeft Bethesda haar conferentie. En GameParty blijft je natuurlijk op de hoogte houden!

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.