Wat verwachten we van Sony tijdens de E3?

Wat verwachten we van Sony tijdens de E3?

Met de release van God of War nog vlak achter ons, maakt Sony zich alweer klaar voor de volgende stappen. Tijdens de E3 tonen ze de volgende grote games voor de PlayStation 4. Maar wat zijn onze verwachtingen rondom de toekomst van Sony en de persconferentie in het algemeen?Van Sony verwacht ik persoonlijk vooral een herhaling van zetten. Iets wat Sony al enkele jaren op rij doet. Hoe vaak zagen we Spider-Man nu al? Hoe vaak zagen we Days Gone al? Gelukkig is God of War inmiddels verschenen, dus die zal niet meer zo groot op het podium komen. Tenzij er DLC komt. Nee, Sony heeft aangegeven zich te focussen op vier titels: Death Stranding, The Last of Us Part 2, Ghosts of Tsushima en Spider-Man. Deze games zullen groots aanwezig zijn. Echter, Sony gaf ook aan in mindere mate aandacht te geven aan andere titels. Natuurlijk gaan we (weer) Destiny 2 zien, die vast een trailer aanwezig heeft voor toekomstige DLC, maar ik zet ook mijn kaarten in op Jak & Daxter. Met het succes van de remake van Crash Bandicoot en de hype rondom de komende Spyro-trilogie, is duidelijk dat we weer toe zijn aan platformgames met onze iconische personages in de hoofdrol. De laatste echte game van deze twee was The Last Frontier, uit 2009! Tijd voor een vervolg, zou je denken, toch? Ook verwacht ik dat op het podium van Sony Shadows Die Twice opnieuw getoond gaat worden, al gaat de game nu gewoon Bloodborne 2 heten.

– Bas van DunSony gaat heel veel terug laten komen wat we al gezien hebben. Iets wat we kunnen verwachten aangezien de games van vorig jaar op de E3 pas dit jaar of later in de winkels zouden komen en heel wat daarvan zijn nog niet verschenen. Spider Man zal prominent aanwezig zijn, net als The Last of Us Part 2 en Days Gone. Grote showstopper gaat echter Ghosts of Tsushima worden, waarbij we echt te zien gaan krijgen wat voor een godsgruwelijke game dit gaat worden. Daarnaast krijgen we natuurlijk een shitload aan third party-titels te zien zoals de nieuwe Black Ops waar Sony een exclusief dealtje mee heeft. Verder komen we eindelijk iets meer te weten over wat voor game Death Stranding gaat zijn, alhoewel ik denk dat ze bij Sony ook nog niet echt een idee hebben wat voor game het überhaupt is. Maar als klap op de vuurpijl gaan we een heel klein voorproefje krijgen waar onze vaderlandse trots Guerrilla Games mee bezig is na Horizon: Zero Dawn. Veel van hetzelfde dus, maar toch genoeg om iedereen op het puntje van hun stoel te houden.

– Daan ThissenIk verwacht niet zo overdreven veel van Sony dit jaar, gewoon omdat ze al zo veel aangekondigd hebben de afgelopen jaren dat nog uit moet komen en ze wel heel stevig op hun troon zitten. Dat gezegd zijnde gaan demo’s van The Last of Us 2, Ghosts of dingetje en Day’s Gone wel indruk maken… Hell, we krijgen zelfs voor het eerst gameplay van Death Stranding te zien en Dreams krijgt eindelijk concrete info rond de gameplay en context van de game mee. Dat neemt niet weg dat er wel degelijk nieuwe dingen getoond zullen worden op het PlayStation-feestje. Ik ben bijna zeker dat er verhalende DLC voor God of War aangekondigd zal worden en stiekem geloof ik ook dat Bloodborne 2 haar debuut zal maken. En dan is er uiteraard aan het einde nog altijd die ‘ow, en one more thing’ om de journalisten met een kwijlende bek naar huis te sturen. Heeft iemand bezwaar tegen een gloednieuwe Ratchet and Clank of een sequel op Horizon: Zero Dawn?

– Eefje SchietgatNaast de bij de PlayStation-persconferentie immer gebruikelijke cijfertjes denk ik dat we games te zien gaan krijgen. Veel games. Voor nieuwe hardware is het nog te vroeg, al sluit ik een upgrade van PlayStation VR niet uit. Het Virtual Reality-platform van Sony loopt, maar wel met een kunstbeen en een rollator. Het staat allemaal nog net iets teveel in de kinderschoenen. Dus mijn gok: ofwel een upgrade, of er wordt maar zeer sporadisch aandacht aan het platform besteed. Want wat wil Sony? Consumenten overtuigen dat de PS4 (Pro) de beste plek is om je games te spelen. Zoals ik al zei: we gaan veel games zien. En dan gok ik vooral op exclusieve games, timed exclusives en multiplatform-titels die net een stapje voor hebben op PS4. Denk bijvoorbeeld Black Ops 4, waar Sony’s console waarschijnlijk net als voorgaande jaren eerder de DLC krijgt. Gezien de populariteit van indies op de Switch en de zeer brede installed base van de PS4 krabt Sony zich misschien ook nog eens achter de oren. Meer focus op indies is denk ik ook zeer zeker een mogelijkheid. Streamingdienst PlayStation Now is ook groeiende, het zou me niks verbazen als we een abonnementsvorm gecombineerd met PlayStation Plus gaan zien. Sowieso denk ik ook dat er meer voordelen voor PlayStation Plus-abonnees onthuld gaan worden. Met diens maandelijkse betalingen en het teruglopende aantal PS4-verkopen (iedereen heeft er ten slotte al eentje) wordt dat een steeds belangrijkere inkomstenbron voor Sony, dus wil men die abonnees graag houden en nog liever nieuwe aanwas verwelkomen. Sony gaat knallen!

– Harmen Bootsma


Sony heeft het vorig jaar heel erg goed gedaan door een hoop toffe titels te tonen. Er was echter wel een klein probleempje: Sony liet bijna alleen maar titels zien die in 2018 uitkwamen. Daar zijn we dan nu: in 2018! Spider Man, Days Gone, The Last of Us 2. Allemaal titels die we dit jaar gaan zien. Maar er moet toch echt wel meer zijn. En dan bedoel ik ook meer dan wat exclusieve deals. Leuk dat Sony Black Ops 4 lekker exclusief op haar conferentie kan laten zien, maar daar komen we het bed natuurlijk niet voor uit. Ik verwacht (en ik hoop het toch voornamelijk) dat Sony met nog wat extra exclusieve titels gaat komen. Dat moet haast wel, want anders is er weinig nieuws onder de zon voor Sony.

– Robin Link


Sony is de marktleider en kan zich daardoor wat meer permitteren. Of we een beetje op het juiste spoor zitten weten we in de nacht van 12 op 13 juni. Om 3.00 uur onze tijd zal Sony haar E3 aftrappen.

Al behoorlijk wat jaren is GameParty te vinden op deze uithoek van het web. Dagelijks vind je er de nieuwste reviews, de vetste previews en het laatste nieuws.