Welkom, Xbox One

Welkom, Xbox One

Het is haast niet te bevatten. Na al die maanden onzekerheid, het lange wachten en de frustraties vanuit velen is het moment nu daar. De Xbox One ligt in de winkels. Officieel, dan wel. De grote vraag is echter, was de console het wachten waard?

Eigenlijk was het oorspronkelijk de planning dat we vorig jaar in november al aan de slag konden gaan met de nieuwe Xbox. Het lot besloot anders, Microsoft liet weten dat het systeem in verschillende landen niet tijdens de wereldwijde launch in de winkel kwam te liggen. Helaas betrof het ook ons eigen land, wij Nederlanders (en ook onze Zuiderburen) kregen een lange wachttijd voor de kiezen. Niet alleen een wachttijd voor de release, maar ook voor daadwerkelijke informatie. Het duurde meer dan een half jaar voordat Microsoft liet weten dat de console op 5 september in ons land zou releasen. De PlayStation 4 heeft inmiddels een grote voorsprong, maar de Xbox One is er nu om het gat te dichten.

Persoonlijk besloot ik in december 2013 om naar Duitsland te rijden en de One daar te halen. Enkele uren later stond de grote console naast mijn fonkelnieuwe HDTV en begon de volgende generatie gaming voor mij. Het wachten was niet voor mij, ik moest en zou de One hebben. Nu, negen maanden later, heb ik daar geen seconde spijt van gehad. De One werkt zoals het hoort, de Kinect gebruik ik dagelijks en de games bevallen. Natuurlijk, qua exclusieve titels is het nog geen vetpot (al zijn Dead Rising 3, Forza Motorsport 5 en Ryse: Son of Rome het bekijken waard), maar dat is meestal zo tijdens een launch. Toch zie ik ook de voordelen voor de spelers die vandaag in gaan stappen. Spelers die vandaag hun Xbox One voor het eerst aan gaan sluiten.

Wat deze voordelen zijn? Je hebt een betere console dan dat ik had vorig jaar. Microsoft heeft er altijd hoog op ingezet om maandelijks een update uit te brengen voor de Xbox One. Niet alleen om het systeem stabieler te laten functioneren, maar ook om toffe functies toe te voegen. Toen ik de One kocht, was er geen mogelijkheid om via de console zelf te streamen op Twitch, werden gameplaybeelden met een mindere kwaliteit opgenomen en bestond het party-systeem nog niet. Ook het tracken van achievements (inclusief hulp!), het ‘snappen’ van YouTube en en de sociale aspecten zoals je eigen activiteitenwall waren niet mogelijk. Dit in combinatie met de vele updates aan het systeem zelf, zoals het beter kunnen navigeren door het menu, een verbeterde Kinect integratie (mijn Xbox One staat op de USA Marketplace ingesteld) en de heerlijke verbinding met Smartglass waren in die tijd minder ver uitgewerkt dan tijdens de originele launch.

Maar het belangrijkste tijdens de launch van een console is toch de kwaliteit van de games. Iedereen weet dat tijdens een launch het gamesaanbod niet bijster interessant is. De games die tijdens deze periode verschijnen zijn vooral bedoeld om jou bezig te houden zolang de echte knallers nog in ontwikkeling zijn. Natuurlijk, een titel als Forza 5 is een fantastische game voor de racers onder ons om mee te beginnen, maar op enkele andere spellen na is zo’n launch niet denderend. Dat weten we, dat is altijd zo, daar houden we rekening mee. Nu, bijna een jaar later, beleef jij de launch echter met fantastische games. Wanneer je je Xbox One koopt kun je meteen aan de slag met Diablo III: Ultimate Evil Edition, Titanfall, Watch_Dogs, Wolfenstein: The New Order en een behoorlijke lading aan toffe, downloadbare titels. Met het idee dat over enkele dagen Destiny verschijnt en we binnenkort ook aan de slag kunnen met Halo: The Master Chief Collection, Assassin’s Creed Unity en Sunset Overdrive, kunnen we er vanuit gaan dat jij je tijdens de launch periode van de nieuwe Xbox niet hoeft te vervelen.

Wanneer we op deze manier kijken naar de late launch van de One in ons land, lijkt het wachten niet voor niets te zijn geweest. Ja, natuurlijk is het nog steeds naar dat we niet vorig jaar al aan de slag konden gaan met de console (helemaal nu blijkt dat de Nederlandse spraakherkenning nog niet aanwezig is), maar wanneer we dat even aan de kant schuiven krijgen we een betere console met meer mogelijkheden en betere games om onze centen aan uit te geven. Natuurlijk, je vrienden zijn misschien al maanden next-gen met de PlayStation 4, maar neem van mij aan: de Xbox One was het wachten waard.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.