World of Tanks PS4 Review

World of Tanks

PC PlayStation 4 Xbox 360 Xbox One
7.9

User Avg

World of Tanks PS4 Review

World of Tanks PS4 Review

Free-to-play, het is tegenwoordig helemaal hip. Niet alleen huisvrouwen spelen meer free-to-play games in de vorm van FarmVille en Candy Crush Saga, maar ook op de consoles kunnen we tegenwoordig behoorlijk wat ‘gratis’ games spelen. Als we op de PlayStation Store kijken, zien we maar liefst 51 titels om uit te kiezen; voor ieder wat wils. Laatst is daar voor de PlayStation 4 in ieder geval een nieuwe titel bijgekomen: World of Tanks. De dames en heren van Wargaming deden al aan free-to-play voordat het hip was. Waar het eerst begon met de oorspronkelijke World of Tanks voor de PC, is de game ondertussen ook voor de consoles te spelen. Verder zijn er twee spinoffs verschenen voor mobiele apparaten en kun je tegenwoordig ook aan de slag met World of Warships en World of Warplanes. Het laatste project van Wargaming is dus World of Tanks voor de PlayStation 4. Worden we daar blij van?

In World of Tanks draait het, niet geheel verrassend om een slagveld wat vol met tanks is. In teams strijd je tegen elkaar en is het de bedoeling om bijvoorbeeld de basis van de ander te veroveren, een vlag naar je eigen basis te brengen of gewoonweg alle tanks van de tegenpartij aan gort te schieten. Wat dat betreft lijkt World of Tanks dus op je standaard multiplayer shooter. Natuurlijk, als je de modi van de game bekijkt lijkt deze game niet heel anders dan dat je bijvoorbeeld ‘gewoon’ een geweer in je handen hebt in Call of Duty. Echter, dat is niet het geval. Oorlogje spelen met tanks is natuurlijk heel erg anders dan oorlogje spelen met geweren en dat blijkt ook wel uit de gameplay. Al in de tutorial wordt er duidelijk gemaakt: stel je verdekt op. Ga ergens bovenop een berg in de bossen staan of stel je op achter een grote steen. Hoe belangrijk dat was merkte ik in mijn eerste potje online.




Want toen ik de tutorial had doorlopen dacht ik wel even het online slagveld te kunnen domineren. De oefenpotjes tegen de computer waren tot nu toe altijd lekker gegaan en ik dacht dat ik ook tegenstanders van vlees en bloed wel aan zou kunnen. Dat had ik behoorlijk mis. Ik koos in mijn eerste potje World of Tanks voor een simpel potje Team Deathmatch: schakel alle andere tanks van de tegenpartij uit om de winst te kunnen boeken. Wel is uitgeschakeld ook echt uitgeschakeld in deze mode: je kunt niet meer respawnen. Ik had inmiddels de tegenstander in mijn visier en dacht dat ik deze tegenstander wel aan kon. Dat liep wat anders dan gedacht, toen ik uit mijn dekking kwam werd ik helemaal kapot geschoten. Resultaat was dus dat ik als eerste van mijn team geëlimineerd was. Volgende keer beter.

Wat World of Tanks dus zo tof maakt is dat de game het duidelijk anders aanpakt dan de online games die je normaal waarschijnlijk speelt. Tactisch spelen is van groot belang, omdat je anders finaal kapotgeschoten wordt. Bovendien bevat de game behoorlijk wat maps, die ook nog eens best wel gevarieerd zijn. Tevens zijn er een hoop tanks te verzamelen en elke tank heeft weer een bepaald voordeel: kies je voor een snelle maar kwetsbare tank, of kies je voor een logge maar wat beter bepantserde tank? Krijg je deze bepantserde tanks in je vizier, dan moet je sowieso eerst goed kijken wat je doet. Bij deze tanks kun je bijvoorbeeld beter eerst even de rupsbanden kapotschieten zodat ze niet meer kunnen rijden, of moet je eerst even door het pantser van deze tank heen knallen. Nee, World of Tanks lijkt misschien op het eerste oog simpel, maar er is behoorlijk veel diepgang te ontdekken; iets wat zeker in het voordeel van de game spreekt.




Dan toch nog even wat over de ‘big elephant in the room’. Want aan het begin van dit artikel heb je namelijk de woorden free-to-play gelezen. En deze games mogen dan misschien gratis zijn om te spelen, er zijn vaak toch stiekem wel kosten aan verbonden. Of het nou is om verder te komen of om beter te worden in de game: om microtransacties kun je niet heen. Er zijn enorm veel tanks vrij te spelen en aan het begin maak je behoorlijk wat progressie. Toch moet je voor de echt goede tanks heel lang sparen. Mocht je het sneller willen doen, dan kun je de portemonnee trekken. Toch had ik nooit het gevoel dat ik met de gratis valuta die Wargaming op mijn pers-account had gezet, ik een God was die een enorm voordeel had. Zelfs ik moest nog een behoorlijk aantal tanks vrijspelen. World of Tanks is zeker geen pay-to-win.

World of Tanks is een goed voorbeeld van hoe een free-to-play game goed kan werken. De game is zeker niet pay-to-win: als je betaalt dan kun je hooguit wat sterkere tanks sneller krijgen. Het is zeker even wennen als je World of Tanks opstart, aangezien je de game tactisch moet spelen en het geheel echt behoorlijk diepgaand is. Heb je de game eenmaal onder de knie, dan kan het ook nog eens behoorlijk verslavend werken. Kleine minpuntjes zijn de soms – in mijn ogen – onduidelijke menu’s en het feit dat er niet zo veel modi zijn. Hierdoor kan het allemaal misschien wat saai worden op den duur. Echter, dat moet je niet er van weerhouden om World of Tanks eens te proberen. De PlayStation 4 zorgt voor behoorlijk mooie beelden en dat gecombineerd met de tactische gameplay maakt World of Tanks zeker de moeite waard.

[review pros=” + Zeker geen pay-to-win
+ Grafisch prima
+ Hoop maps” cons=”- Soms ietwat onduidelijk menu
– Kan saai worden door gebrek aan modi” score=80]

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.