De niet zo succesvolle Playstation hardware

De niet zo succesvolle Playstation hardware

Om te beginnen wil ik zeggen dat ik een groot fan van Playstation ben. Ik heb mij altijd enorm vermaakt met de consoles en ben van mening dat zoals hun slogan zegt, ze daadwerkelijk ‘For the Players’ zijn. De Playstation VR is het nieuwste product in de Sony-stal waar ik erg enthousiast over ben. Ik heb de VR mogen testen in één van de pop-up stores die ze hadden voor de launch. Hier heb ik onder andere Batman: Arkham VR toen der tijd mogen proberen en was hiervan zeer onder de indruk. Aan de andere kant heb ik ook een grote twijfel bij de VR, waardoor ik deze nog niet zelf heb aangeschaft. Er is namelijk iets wat mij telkens blijft verbazen. Sony weet iedere keer verschillende hardware technisch ontzettend mooie apparaten uit te brengen, maar deze blijken op de één of andere manier vaak niet succesvol te zijn. Hieronder een aantal voorbeelden hiervan.

EyeToy
In 2003 kwam Sony met de EyeToy voor de PS2. De EyeToy was een camera vergelijkbaar met een webcam, die via USB aangesloten kon worden op je PS2 en waarmee je zelf in games kon meespelen door te bewegen. Dit idee was niet per se nieuw, want de Dreamcast en de Game Boy hadden eenzelfde soort idee. Maar het was wel een tof product, waaraan ik zeker met de game EyeToy Play veel plezier heb gehad. Hierin kon je door middel van het bewegen van je lichaam verschillende minigames spelen, wat samen met vrienden vaak voor hilarische avonden heeft gezorgd. Maar daar bleef het dan ook wel een beetje bij. In 3 jaar tijd zijn er minder dan 20 games uitgekomen die geschikt waren voor de EyeToy, waardoor de camera al snel bij iedereen in de kast verdween.

Playsation TV
De Playstation TV is een kastje wat je kan aansluiten op je tv om Vita-games op je televisie te spelen en data vanaf je PS4 te streamen. In theorie op zich een leuk idee, maar het kastje werkte niet zoals het zou moeten. Er bleek namelijk bij het streamen veel lag te ontstaan waardoor deze functie vrijwel niet te gebruiken was. Na een klein jaartje is dit kleine kastje daarom weer van de markt af gehaald.

PSP/PS Vita
Het handheld avontuur genaamd PSP en PS Vita. Ik was enorm enthousiast toen de PSP uitkwam dat ik deze zelfs uit Japan heb besteld omdat ik niet langer kon wachten. De schitterende graphics waren een verademing en ik kon hem als multimedia apparaat gebruiken omdat ik er ook mijn gedownloade films op kon zetten. De PSP was zeker geen mislukking, maar het was ook niet het grote succes dat Sony voor ogen had. In 2012 kwam de opvolger van de PSP, de PS Vita, uit in Europa. In mijn ogen nog steeds de beste handheld wat hardware betreft. De handheld heeft een oled-touchscreen en een touchpad op de achterkant. Gecombineerd met een bewegingssensor had dit apparaat alle mogelijkheden om hele toffe games voor te maken. Een nadeel was echter wel dat de Vita niet de gebruikelijke geheugenkaarten ondersteunde, maar dat er speciale memorycards voor nodig waren die vrij prijzig waren. De reden van de ondergang van de Vita was echter niet de veel te dure geheugenkaartjes, maar de minimale hoeveelheid games die ervoor verschenen. Bij de launch was er een aardig grote groep erg goede titels beschikbaar, zoals Uncharted: Golden Abyss, Gravity Rush en Rayman Origins. Hierna leek het echter wel alsof Sony de Vita was vergeten, want er kwamen vrijwel geen nieuwe first party titels meer uit en de Vita werd bij bijna geen enkele presentatie meer genoemd.

Playstation Move
Wat de Wii kan, dat kunnen wij ook! Dit moet Sony gedacht hebben. Op de E3 2010 werd er volop op de Move gefocused met de slogan ‘This Changes Everything’. Achteraf bleek het echter niet zo veel te changen, want er waren ook voor dit product vrijwel geen games te krijgen. Waardoor ook dit niet het grote succes was waar Sony op had gehoopt.

De Playsation VR wil ik absoluut nog niet in dit lijstje zetten, want ik heb nog goede hoop dat dit wel een succes voor het merk PlayStation kan worden. Maar dan moet Sony wel laten zien dat ze dit product niet vergeten en het blijven ondersteunen met first party titels. Zonder games zal namelijk ook de Playsation VR in een donker stoffig hoekje naast de EyeToy verdwijnen bij de meeste mensen.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.