Up2Date 2016, de tofste nieuwtjes van het jaar!

Up2Date 2016, de tofste nieuwtjes van het jaar!

Welkom 2017! Vannacht werd massaal afscheid genomen van het jaar dat de boeken in zal gaan als 2016. Vuurwerk maakte van het grote donker buiten een lichte brij aan sierverlichting (inclusief een epische laag mist). Met veel plezier (en misschien een enkele traan) kijken we terug op het jaar waarin veel gebeurde. Elke week gaven we je een Up2Date, met daarin de belangrijkste nieuwtjes van die betreffende week. Dit keer doen we het anders. Wat waren de belangrijkste nieuwtjes voor onze redacteurs in het jaar?

Bas, de doorspekte liefde voor Star Wars
Mensen die vaker op GameParty komen weten dat ik een gigantische liefde voor Star Wars heb. Het is dé franchise die het meest belangrijk is in mijn leven. Het is een filmserie, een universum, een idee waar ik dagelijks mee bezig ben. En niet sinds kort, maar al sinds mijn vroege, vroege jaren. Het is dan ook daarom dat mijn liefde voor deze franchise mij een verzameling aan favoriete nieuwtjes liet kiezen van dit jaar. Want hoe kan ik een favoriet nieuwtje kiezen wanneer er zoveel favoriete nieuwtjes samen een veel favorieter ding vormen? Juist! De vele updates voor Battlefront (zoals je kunt lezen in mijn reviews van Death Star, Scarif en video over Bespin) lieten mij heel het jaar door genieten. En ik mag uiteraard de puike ondersteuning voor Galaxy of Heroes niet vergeten. Maar het is meer wat er buiten deze games om gebeurde. Natuurlijk, we weten nog helemaal niks, behalve dat Battlefront II in ontwikkeling is en dat er een heuse singleplayer campaign aan de game toegevoegd gaat worden. Maar toch, er waren wat openingen in de stilte van EA. Tijdens Star Wars Celebration (waar ik gelukkig aanwezig was) werd een tof panel gegeven waarin gepraat werd over Star Wars en videogames. En natuurlijk kregen we op de laatste E3 de onderstaande video te zien. Glimpsen in de toekomst bij de diverse studios die met Star Wars bezig zijn. Ik kan niet wachten.

Eefje, Heel wat langverwachte sequels om naar uit te kijken in 2017
Het jaar 2017 wordt meer dan ooit tevoren het jaar van de langverwachte sequels. Wacht, ik weet heus wel dat we elk jaar overspoeld worden door games met een cijfer in de titel en dat we altijd graag roepen dat we innovatie willen, maar er gaat toch onmiskenbaar een grote charme uit van het uitkijken naar vervolgen op je meest geliefde games. Uiteraard kan dat soms tegenvallen en levert de maandenlange anticipatie een teleurstelling op (Mirror’s Edge Catalyst, ik kijk naar jou! ), maar vaak heb je ook een game als Uncharted 4 die alle verwachtingen ruimschoots inlost. Ook in 2017 is er heel wat om naar uit te kijken op dat vlak. Wie herinnert zich bijvoorbeeld niet meer de opening van Sony’s Keynote tijdens de E3 waarin een jongetje gevolgd werd in het kille Scandinavie en plots Kratos in beeld opdook? God of War 4 was in één klap een feit en we verloren collectief even onze shit. Of wat te denken van Resident Evil 7 die er al erg snel zit aan te komen? De reeks mag dan wel in een volledig hersendood slop beland zijn na deeltje 6, maar dit wordt gewoon een volledige reboot. De vorige keer dat de reeks terug naar het tekenbord ging leverde dat Resident Evil 4 op, dus je kan begrijpen dat de verwachtingen hoog gespannen zijn. Als de heerlijk creepy demo al een indicatie mag zijn lijkt het dat die ingelost gaan worden. Mass effect gaat eveneens een nieuw hoofdstuk tegemoet met Andromeda en RocsStar brengt ons ein-de-lijk een nieuwe Red Dead Redemption. Van die laatste weten we nog haast niks, maar is er überhaupt iemand die twijfelt aan die game? Dat zijn dus de zekerheden, maar daar stopt het toch echt niet hoor. Kingdom Hearts gaat in het najaar van 2017 echt wel verschijnen en de kans is niet ondenkbaar dat we een reboot van Assassin’s Creed te zien krijgen. Nu we het toch over Ubisoft hebben…die waren toch echt wel verantwoordelijk voor de leukste newspost voor het jaar met de bevestiging van Beyond Good & Evil 2? Of toch maar Sony die met een kippenvelopwekkende trailer The Last of Us 2 met ons deelde? De keuze maken is haast onmogelijk met zo veel leuke dingen om naar uit te kijken, laat ons het dan ook gewoon houden op met de neus vooruit te verlangen naar de mooie games die op ons afkomen.

Ricky, een nieuwe DLC, een nieuwe uitdaging
Na de 250 uur die ik waarschijnlijk rond de tijd van dit nieuwtje had zitten in Fallout 4, was ik wel toe aan een uitdagende DLC in plaats van de “bouw-DLC’s”. Ik heb het natuurlijk over de trailer van Fallout: Far Harbor en ook gelijk nummer 1 in mijn top 5 games van dit jaar. In de trailer waren er nieuwe wapens, nieuw terrein en nieuwe facties te zien, maar waar ik vooral naar uitkeek: nieuwe wezens. De Deathclaws in Fallout 4 zijn namelijk met slechte wapens moeilijk te doden, maar zodra je aan het einde van de game bent is het doden van een Deathclaw geen uitdaging meer. Wat mijn innerlijke Fallout Fanboy ook opwekte was dat uit de trailer bleek dat de “Children of Atom” een uitgebreide rol kregen in deze DLC. De Children of Atom kregen in voorgaande Fallout games al een achtergrondverhaal, echter nu kon je lid worden van de van de radioactiviteithoudende factie. Een nieuwe uitdaging was waar ik naar uitkeek en een nieuwe uitdaging is wat ik kreeg. Fallout is en blijft mijn favoriete game franchise en ieder nieuwtje, zeker nu nadat alle DLC’s uitgebracht zijn, is een zegen. Ik kijk ook volgend jaar weer uit naar was Bethesda weet te brengen, of dit nu in de vorm van Fallout of in de vorm van een geheel nieuwe game is.

Harmen, klaar om weer verliefd te worden op Nintendo
De geruchten dat de Nintendo’s nieuwe console een hybride console-handheld zou worden, maakten mij in tegenstelling tot vele anderen niet echt enthousiast. Pas toen de Switch afgelopen oktober onthuld werd en zijn definitieve naam kreeg, raakte ik geinteresseerd. Dat een draagbaar apparaat een game als Skyrim kan draaien (oke, het was pre-rendered, maar toch) en dus in theorie multiplatformgames zou moeten kunnen delen met de Xbox One en PlayStation 4 is iets dat me heel enthousiast maakt. Ik wacht al jaren op een Nintendo-console waar ik ook third party games op kan spelen en als tijdens de onthulling over krap twee weken blijkt dat dat inderdaad kan, ben ik verkocht. De Switch staat dan ook al in de pre-order; ik ben meer dan klaar om Nintendo weer eens een kans te geven. Zoals gezegd zal het voor mij persoonlijk staan of vallen met wat we 13 januari te zien krijgen tijdens de defintieve onthulling van de Switch, waar we onder andere de prijs, de precieze releasedatum en natuurlijk de eerste games te zien gaan krijgen. Dat wordt een dag waarop de Japanners heel veel zieltjes kunnen gaan winnen door mensen positief te verrassen, of juist nog meer gamers afstoten door de hoopvolle onthulling van oktober de das om te doen door zich van haar starre kant te laten zien en alleen maar in te zetten op eigen software, draaiend op matige hardware. We gaan het zien. Voor dit jaar heeft Nintendo in ieder geval mijn ziel gewonnen met haar meest hoopvolle nieuws in tijden: de onthulling van de Switch. Ik hoop dat ze me in 2017 niet teleurstellen.

https://www.youtube.com/watch?v=f5uik5fgIaI

Robin, 20 november 2016 was fantastisch
Voor mij is 20 november 2016 misschien wel de mooiste dag van het jaar als het gaat om gamenieuws. Oké, de E3 en de Gamescom waren ook heel mooi, maar op 20 november kregen we twee toffe trailers te zien. Allereerst was daar de eerste trailer van Red Dead Redemption 2. De dagen er voor waren we al geteased en kregen we de officiële aankondiging, maar één beeld kan meer zeggen dan duizend woorden! Het was een korte trailer, maar de sfeer is zeker gezet. Als er één game is waar ik volgend jaar naar uit kijkt, dan is het Red Dead Redemption 2. Laat Rockstar één goede voornemen hebben: Red Dead Redemption 2 lekker in 2017 op de markt brengen. Maar er was meer op 20 november 2016. Het was namelijk ook de dag dat Nintendo ons voor het eerst in een video kennis liet maken met de Nintendo Switch. De Nintendo Switch, die al in maart van 2017 uit gaat komen! Met de Wii U was ik toch wel echt even klaar met de consoles van Nintendo. Maar na die eerste trailer van de Switch twijfel ik toch heel erg. Dit lijkt me nou echt het apparaat dat mij Nintendo weer in mijn armen laat sluiten. Ik ga volgend jaar de Switch heel goed in de gaten houden!

Het jaar 2016 is voorbij, 2017 is zelfs al begonnen. Het belooft een jaar te worden met fantastische games, vele uitdagingen en geweldig nieuws. Nieuws waar wij onze tanden helemaal in gaan zetten om jou, zoals je van ons gewend bent, elke week Up2Date te houden! Oh, en wat was jouw favoriete nieuwsfeit?

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.