E3 2016: Bas spreekt

E3 2016: Bas spreekt

Het is voor gamers misschien wel de mooiste tijd van het jaar. De E3 brengt elk jaar weer dé momenten waar we keer op keer naar uit blijven kijken. Aankondigingen van nieuwe, fantastische games, getoonde nieuwe hardware en uiteraard het idee dat games even een belangrijk lichtpuntje zijn in de wereld. Zoals elk jaar leef ik ook weer toe naar de beurs der beurzen. Maar wat zijn mijn persoonlijke verwachtingen voor dit jaar?

Wanneer ik kijk naar het verleden, is het natuurlijk makkelijk om te zeggen wat we gaan zien. Natuurlijk gaan we nieuwe beelden zien van Call of Duty, FIFA en Battlefield. Logisch, het zijn steunpilaren waar we zekerheid uit kunnen halen. Maar het zijn de dingen die we niet verwachten die, in mijn ogen, veel interessanter zijn. Natuurlijk, een Battlefield 1 kan een fantastische game zijn en hoewel ik er best naar uit kijk, is het niet mijn E3 moment. Ik kijk uit naar die games die we niet verwachten, games die er gewoon ineens zijn. De verrassingen, want daar zit je toch op te wachten?

Rockstar is een ontwikkelaar die gek is op het verrassen van haar fans. En hoewel deze studio nooit op de E3 staat, want daar doet Rockstar gewoon niet aan, zien we wel games uit deze studio tijdens persconferenties van andere bedrijven. Zo zagen we bijvoorbeeld GTA V bij de persconferentie van Sony en maakte Microsoft zich onsterfelijk met de GTA IV-tattoo. En hoewel het allesbehalve een zekerheid is, geloof ik erin dat Rockstar een nieuwe aankondiging gaat doen. De aankondiging? De game waar we allemaal op zitten te wachten. Hoe kan het ook anders? Table Tennis 2: The Next Paddle! Ik weet het. Zag je wat ik deed? Ik speelde met je verwachtingen en nam er een loopje mee. Maar nee, uiteraard heb ik het over een nieuwe Red Dead. Mocht de aankondiging komen, dan geloof ik er in dat er ook iets met de vorige Red Dead gedaan gaat worden. Backwards compatible op de Xbox One? Een HD-release? Ik zie het wel gebeuren. Net zoals die reboot van Battletoads die er aan zit te komen.

Het klikt net zo logisch als dat ik denk dat Halo opnieuw de stap naar Windows gaat maken. Na de eerste twee delen is de franchise behoorlijk afwezig geweest op de pc (op de Spartan Assault-delen na), maar nu Halo 5: Forge naar Windows 10 komt, zou het zomaar eens kunnen dat ook Halo 5: Guardians die kant op gaat. Dat Halo Wars 2 richting ‘het master race’ gaat komen is duidelijk, maar een shooter zou ook leuk zijn. Dat de link tussen pc en Xbox steeds groter gaat worden is logisch, maar ik gok dat Microsoft hier nog harder op in wil gaan zetten. First party-games op beide platformen? Cross saves als de standaard? Betere tools om video te capturen, direct op je PC? Geef het ons en we zijn blij. De geruchten rondom een nieuwe Xbox, een Xbox 1.5, zo je wilt, geloof ik ook wel. Ik zie wel een toekomst voor een nieuwe Xbox One met een harde schijf van minimaal 2 terabyte, een betere CPU en 4K ondersteuning. En Sony brengt ook iets in deze geest, een PlayStation 4K. Misschien dat we op deze nieuwe consoles ook een nieuwe Quake gaan spelen.

VR. Ik heb er niets mee. Ik weet niet, ik voel het niet. Het trekt me compleet niet. Maar ik weet dat het groter en groter gaat worden. Dus de E3 zal er bol van staan. De VR-brillen van Sony, Oculus en al die andere bedrijven komen dit jaar beschikbaar. Sommige liggen zelfs al in de winkel. Dus logisch dat de industrie erop inspeelt. Ik denk dat we niet alleen nieuwe games gaan zien, maar ook oude die een VR-versie krijgen. Denk aan Minecraft, bijvoorbeeld. Microsoft toont uiteraard meer Hololens en kondigt aan dat Oculus op de Xbox One zal gaan werken.

Natuurlijk, verwachtingen zijn anders dan dingen waar ik persoonlijk op hoop. Ik hoop nog steeds op een Star Wars Rogue Squadron, helemaal van deze tijd, met 32 vs. 32 spelers online. Samen met je vrienden de Death Star uit de lucht knallen, samen met je maten de aanval boven Endor af weten te slaan. Ik wil het, ik wil het al jaren. Er zal een nieuwe Star Wars-titel aanwezig zijn op de E3, een grote titel ook. Maar Rogue Squadron zal het niet zijn.

Hoewel de E3 een fantastisch moment is in het jaar, zijn er enkele dingen waar ik wel klaar mee ben. Dingen die ik niet meer wil zien. Denk aan de grote namen, bekende acteurs of sportatleten die heel awkward op een podium staan. Dat ze daar staan te doen alsof ze weten wat de game is, terwijl ze zich aan een voorgebakken script blijft houden. Of van die presentaties waar ineens de snelheid uitgehaald gaat worden. Denk aan het knallen met games, waarna een gadget totaal niet interessant is en de complete conferentie omlaag haalt. Ik ben ook klaar met de beloftes. De ‘beste ervaring ooit’, de ‘meest innovatieve game’, de ‘meest originele verhaalvertellingen’. Nee, dat is het allemaal niet. En dat is ook niet erg, maar stop met dat PR-jargon. We trappen er niet in.

De E3. Een fantastische tijd. Een heerlijke tijd. Weinig slaap, veel werken, prachtige indrukken. Het is de tijd van het jaar waar we het meeste naar uitkijken. De preview voor de komende Gamescom. We zien wat we later dit jaar gaan spelen. En heel de wereld kijkt eens met ons mee. Want in de week van de E3 doen games en gamers er toe. En dat is een fantastisch gevoel.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.