Up2Date, 20 december 2015: Hideo Kojima

Up2Date, 20 december 2015: Hideo Kojima

Wát een week was afgelopen week. Niet alleen kwamen er een hoop leuke nieuwtjes op game-gebied naar buiten, het was natuurlijk ook dé week van de lancering van Star Wars: The Force Awakens. Voor mij persoonlijk staat de teller van het aantal keren dat ik de film gezien heb inmiddels op vijf, en het einde is nog lang niet in zicht. Damn, wat is die film cool. Maar goed, ik moet het over games gaan hebben geloof ik.

Unravel verschijnt op 9 februari
Unravel, ‘de indie-game van EA’, heeft afgelopen week een officiële releasedatum gekregen. Vanaf 9 februari is de digitale game binnen te halen voor PC, PS4 en Xbox One tegen een vergoeding van 19.99 euro. Xbox One-bezitters kunnen de game via EA Access zelfs al iets eerder spelen, en krijgen ook nog eens 10% korting als ze de game aanschaffen.

In Unravel speel je als Yarny, een figuurtje dat bestaat uit een opgesponnen woldraad. Met behulp van deze draad moet je je een weg banen door de Noord-Scandinavische levels. Je komt zowel platform- als puzzelelementen tegen waar je je doorheen moet werken of denken.

Hideo Kojima richt nieuwe ontwikkelstudio op
Dat het rommelde tussen Konami en Hideo Kojima was al een tijdje bekend, evenals dat Metal Gear Solid V: The Phantom Pain nu écht de laatste Metal Gear met Kojima aan het roer zou zijn. De vraag was echter wat er ging gebeuren met de Japanse topontwikkelaar na zijn vertrek bij Konami.

Eigenlijk het meest voor de hand liggende: Kojima heeft zijn eigen onafhankelijke ontwikkelstudio opgericht. Waar de studio zich als eerst precies mee bezig gaat houden is nog niet bekend, wel is duidelijk dat de oude liefde tussen de man en Sony’s PlayStation blijkbaar niet roest. De eerste game van Kojima’s nieuwe studio zal namelijk in samenwerking met PlayStation ontwikkeld gaan worden, en dus ook naar alle waarschijnlijkheid exclusief voor één of meer PlayStation-platformen verschijnen.

Bayonetta en Corrin vanaf februari speelbaar in Super Smash Bros.
Bayonetta en Corrin, bekend uit Fire Emblem Fates, zullen vanaf februari volgend jaar speelbaar zijn in Super Smash Bros. Voor Nintendo 3DS en Wii U. Tevens zijn deze twee karakters de laatste zijn in de serie downloadbare personages die voor de game verschijnen.

Daarnaast is vanaf nu ook een al eerder door Nintendo aangekondigd downloadbaar personage te koop. Cloud uit Final Fantasy VII is, totdat Bayonetta en Corrin ‘uitkomen’, de nieuwste toevoeging aan de catalogus van downloadbare personares in Super Smash Bros.

Backward compatibility op Xbox One uitgebreid; onder meer Halo: Reach en Fable 3 speelbaar
Het werd al beloofd bij de aankondiging van de backward compatibility voor Xbox One: na de uitrol van in eerste instantie ruim honderd speelbare Xbox 360 games voor Xbox One zouden updates volgen die meer titels toevoegden. Inmiddels is het een maandje geleden dat de backward compatibility update is uitgerold en zijn we toe aan het eerste rijtje nieuw toegevoegde games aan de lijst.

Meest in het oog springende namen zijn Halo: Reach en Fable 3; first party games waarvan het een kwestie van tijd was voordat ze speelbaar zouden worden. Andere toffe toevoegingen zijn Braid, Deux Ex: Human Revolution, Peggle en Portal: Still Alive. De volledige lijst van zestien nieuwe backward compatible games kun je vinden in het oorspronkelijke nieuwsbericht.

Eerste gameplaybeelden van Mafia III verschenen
Vlak voordat de Gamescom begon afgelopen augustus, ging het gerucht rond dat Mafia III officieel aangekondigd zou gaan worden. Inmiddels weten we natuurlijk dat die geruchten waarheid bleken te zijn, alleen hadden we feitelijk nog niks van de game zelf te zien gekregen. Alleen een pre-rendered trailer.

Tot deze week. De game was onderdeel van de First-serie van IGN, en zodoende is in bovenstaande video twaalf minuten aan gameplay-footage te zien. Tip: zet afhankelijk van of je al informatie over het verhaal wilt hebben je geluid uit of aan, want tijdens de gameplaybeelden wordt er een tipje van de sluier opgelicht.

[Artikel-gewijs hebben we een rustig weekje achter de rug op GameParty. Dat wil zeggen, jullie als lezers en onze meeste crewleden. De twee artikelen die afgelopen week online kwamen, zijn namelijk allebei geschreven door onze Eefje. Ook nog eens allebei op dezelfde dag, de maandag, online gekomen. Ze schreef om te beginnen de review van Just Cause 3, geplaagd door vele bugs en een inkakkende framerate. Maar er is hoop: een patch lost alles op. Wordt vervolgd dus, want als Eefje de verbeterde versie goed doorgespeeld heeft, past ze haar review en zo nodig het cijfer aan. Daarnaast stelde Eefje haar, misschien niet geheel realistische, wenslijstje voor 2016 samen.

Geen enorm gevulde week, maar wel eentje met toffe nieuwtjes. Met nog maar anderhalve week te gaan dit jaar hoeven we vanaf nu geen wonderen meer te verwachten. Of toch wel? Tot volgende week!

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.