Game of Thrones: Episode 1 – Iron from Ice Review

Game of Thrones: Episode 1 – Iron from Ice Review

De mensen bij Telltale hebben de franchises voor het uitzoeken. Waar eerder al games rondom Back to the Future, The Walking Dead en Jurassic Park uitgegeven werden, is het nu de beurt aan misschien wel de meest populaire tv-serie van het moment. Met Game of Thrones levert de ontwikkelaar wederom een episodische game af, bestaande uit verschillende afleveringen. Met het briljante The Walking Dead in het geheugen begon ik aan dit spel der tronen. Pas op! Niet alleen deze review, maar ook de game zelf zit barstensvol spoilers voor hen die de serie nog niet gezien hebben of de boeken niet gelezen hebben.

Het lijkt een avond te zijn zoals elke andere. Echter, vanavond is een avond die lang herinnert zal worden. Het is de avond van de Red Wedding. Robb Stark is te gast bij Walder Frey terwijl zijn volgers buiten de muren van het fort wachten. Onder deze volgers bevind zich House Forrester, al sinds jaar en dag een trouwe bondgenoot van de Starks. Maar zoals we ondertussen allemaal weten gaat het goed mis. De bruiloft veranderd snel in een bloedbad waarbij veel personages het leven laten. Je ziet dit gegeven niet in het spel, maar beleeft de nasleep buiten de muren waar de volgers vakkundig afgeslacht worden. Maar niet jij. Jij weet te ontsnappen.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Game of Thrones Episode I: Iron from Ice start een nieuw verhaal dat zich over meerdere afleveringen zal gaan spreiden. Uiteraard loopt dit verhaal in sync met dat wat we kennen van de franchise. Het spel van Telltale begint dan ook rond het einde van seizoen 3 van de HBO-serie. Het verhaal loopt verder tijdens seizoen 4 en zal na haar zesde aflevering naadloos aansluiten op de start van het nieuwe seizoen van de tv-serie. Telltale neemt je mee naar onbekende gebieden uit Game of Thrones, naast de plekken die uiteraard prominent aanwezig zijn in de franchise. In de eerste aflevering duurde het dan ook niet lang voordat ik King’s Landing aandeed en er gesproken werd over The Wall. Ironrath is echter een compleet nieuwe locatie die we nog niet in de serie gezien hebben. Hier bevind zich House Forrester, een plek waar het waardevolle Ironwood zorgt voor een beter bestaan. Het is de sterkste houtsoort in de Seven Kingdoms en hierdoor dus een materiaal waar veel handel mee bedreven kan worden.

Wat Telltale meteen vanaf de start goed doet (en wat eigenlijk direct verhaald kan worden op de tv-serie), is dat het verhaal verteld wordt uit meerdere oogpunten. Hoewel House Forrester duidelijk centraal staat in Iron from Ice, spelen we ook als Gared Tuttle, de schildknaap van Lord Forrester. Later heb je Ethan en Mira Forrester ook onder de knoppen. Elk beleeft zijn eigen verhaal terwijl niets losstaat van elkaar. Maar wees niet bang, uiteraard kom je ook de ‘bekende gezichten’ tegen tijdens je avontuur. Zo zal het niet al te lang duren voordat Cersei en Tirion Lannister voor je neus staan. Groot pluspunt is dat de personages daadwerkelijk goed lijken op de acteurs die hen gestalte geven op tv. Daarnaast hebben deze acteurs ook hun stemmen verleend aan de game, iets wat de sfeer ten goede komt.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Wat die sfeer betreft; dat zit helemaal goed. Telltale gebruikt opnieuw een grafische stijl die inmiddels ‘typisch Telltale’ genoemd mag worden. De game is opnieuw cell-shaded (vergelijkbaar met The Walking Dead), waarbij vooral achtergronden zeer pittoresk in beeld gebracht worden. Personages op de voorgrond zijn scherp terwijl de achtergrond wat vager is. Het brengt een sterk en mooi contrast door de hele game met zich mee. Omdat het tempo van het spel bijzonder laag ligt, is dit maar goed ook. Je hebt voldoende tijd om naar die achtergronden te kijken. Verwacht dan ook niet dat Game of Thrones een actievere game is; dat is het niet. Ook hier is het zeer vergelijkbaar met The Walking Dead. Ja, er zijn scenes waarbij actie centraal staat, maar voor het grootste gedeelte kijk je naar een geanimeerde film waarbij jij de keuzes kunt beïnvloeden. Deze acties die je onderneemt scheppen het verhaal en zorgen ervoor dat jouw Game of Thrones-ervaring anders zal zijn dan die van mij. Jouw verhaal zal anders zijn. Personages die bij mij sterven zouden het bij jou misschien wel tot het einde vol kunnen houden, en andersom.

Zoals gezegd is Game of Thrones een game waarbij je grotendeels de gesprekken kunt sturen die plaatsvinden. Toch, op momenten komen er wat actie-elementen kijken in de vorm van quick time events. Nooit worden het er teveel waardoor het irritant wordt. En eigenlijk zijn ze hier goed op hun plek. In een game als deze verwachten we natuurlijk dat we af en toe een zwaard moeten ontwijken, een losgeslagen paard kunnen gebruiken om iemand om het leven te brengen of om een hakbijl bij iemand in zijn oogkas te planten. Gelukkig nemen deze momenten nooit de overhand, waardoor de monologen-gedreven gameplay centraal blijft staan. In gesprekken kies jij het antwoord dat jouw personage geeft. Net als in de boeken en de serie is de politiek bijzonder belangrijk. Ben je trouw aan de koning, zelfs wanneer dit Goffrey Baratheon is? Hoewel de door jouw gemaakte keuzes nu nog niet veel consequenties brengen, zal dit in latere episodes wel het geval zijn. Een keuze van nu kan over drie afleveringen een naar gevolg hebben.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Het duurde ongeveer twee en een half uur om Iron from Ice uit te spelen. Een korte speelduur, maar wanneer je weet dat de game gaat bestaan uit zes van deze afleveringen, spreken we over een mooie tijd. In deze tijd heb ik genoten van wat ik zag, wat er gebeurde en hoe personages hun ding deden in de wereld van Game of Thrones. Toch wist de game me nooit te grijpen zoals The Walking Dead dat deed. Natuurlijk, het is nog maar een inleidende aflevering waarbij veel nieuwe namen, conflicten en gebieden getoond worden, maar op een sterk moment op het einde na, gebeurde er eigenlijk vrij weinig. Het is niet zoals bij The Walking Dead dat de game je meteen vast pakt om niet los te laten, maar misschien hoeft dat ook helemaal niet. Zo is deze franchise niet. De plottwisten die vast en zeker nog gaan komen in toekomstige afleveringen gaan zorgen voor open monden, maar Iron from Ice weet dit effect nog niet te creëren. Jammer is ook dat er op sommige momenten nog steeds grafische foutjes zijn. Het zijn dezelfde foutjes die we aantroffen in The Walking Dead. Het is duidelijk dat de engine een poetsbeurt heeft gehad: de game ziet er stukken beter uit dan die met de zombies, maar vreemde glitches kunnen ervoor zorgen dat je op momenten compleet uit de game getrokken gaat worden. En dat is jammer.

Game of Thrones Episode I: Iron from Ice toont dat Telltale de franchise begrijpt. Qua sfeer is dit op en top Game of Thrones zoals je het kent van de tv. Je zal dan ook even juichen wanneer je de bekende opening van de serie ziet in de graphics van de game, inclusief die overbekende muziek. Hoewel er qua verhaal nog niet heel veel interessants gaat gebeuren in deze eerste afleveringen, is het wel een sterke basis voor de vijf volgende afleveringen. Game of Thrones zal ons de aankomende weken dan ook flink gaan vermaken. Winter is coming en Game of Thrones is een goede reden om binnen te blijven.

[review pros=”+ Sfeer
+ Originele acteurs
+ Grafisch interessant” cons=”- Verhaal maakt nog geen indruk
– Dezelfde foutjes als The Walking Dead
– Kennis van de serie bijna vereist” score=75]

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.