Splatoon Preview

Splatoon Preview

Nintendo is een eigenzinnig bedrijf dat altijd zijn eigen koers vaart. Zo ook met de demo van Splatoon. In plaats van deze gewoon vrij te geven op de Wii U, besloten de wijze dames en heren om de game op een aantal vaste tijdstippen open te stellen. Dat betekende dat je afgelopen zaterdag drie keer de kans had om de game een uur online te spelen. Een hele exclusieve demo dus. Gelukkig was ik er op tijd bij om Splatoon een kans te geven en een eerste indruk te krijgen.

Doordat de demo alleen op vaste tijden gespeeld kon worden was het te verwachten dat er opstartproblemen zouden zijn. Tijdens mijn speelsessie liep ik de eerste paar minuten tegen de nodige verbindingsproblemen aan, want de halve wereld probeerde op dat moment in te loggen op de servers van de Splatoon-demo. Gelukkig duurde dit niet al te lang en nadat ik eenmaal toegang had tot de game heb ik ook geen problemen meer gehad. In deze tijd waarin veel online games met grote serverproblemen kampen is dat toch wel een hele prestatie. Aan de andere kant heeft de Wii U niet zo’n groot publiek dus is het ook wel makkelijker om te zorgen dat je genoeg servers in de lucht hebt om die spelers te kunnen bedienen. Maar laat ik niet te lang stilstaan bij de techniek en de verkoopcijfers van de Wii U, want we hebben het hier immers over Splatoon.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

In Splatoon speel je een inkt schietend mannetje of vrouwtje en moet je de wereld zoveel mogelijk voorzien van jouw kleur, althans in de multiplayer. Het heeft wel iets weg van paintball, alleen mik je hier niet alleen op, maar ook naast de tegenstander. Tijdens de demo kon ik alleen aan de slag met de multiplayer modus waarin twee teams van vier spelers het tegen elkaar opnemen, met als doel om een zo groot mogelijk gebied van het level te voorzien van de kleur van het team. Terwijl je de wereld aan het besmeuren bent met jouw inkt moet je ook een oogje houden op de tegenpartij. Zij kunnen namelijk hun kleur weer over jouw inkt heen schieten, zodat ze dat gebied terugpakken. Gelukkig blijft Splatoon ook trouw aan de shooter-elementen, want het is ook mogelijk om de tegenstander van een laagje inkt te voorzien en ze zo uit te schakelen. Daarmee win je weer wat extra tijd. Is je inkt bijna op, dan kan je met een druk op de knop veranderen in een inktvis en door de inkt ‘zwemmen’ die op de grond ligt. Hiermee vul je jouw voorraad aan, maar dit geeft je ook de mogelijkheid om tegen muren op te zwemmen en zo hoger gelegen gebieden te bereiken. Dit zorgt ervoor dat Splatoon niet alleen shooter-skills van je vraagt, maar ook wat meer strategisch inzicht om de puzzels op te lossen.

Zoals te verwachten van een game waarin je met inkt mag schieten, ziet alles er kleurrijk en vrolijk uit. Het past qua stijl dus perfect op de Wii U. Maar laat je niet op het verkeerde been zetten door het schattige uiterlijk, want achter dat masker schuilt een behoorlijk harde multiplayer-game. Je schiet dan wel niet met kogels, er wordt zeker wel met scherp geschoten en je zult niet te lang stil kunnen blijven staan. Er wordt best veel van je verwacht, maar toch blijft het allemaal best vriendelijk door het typische stijltje. Dat maakt de game ook beter geschikt voor de jongere gamers die nog niet een Battlefield of Call of Duty mogen spelen. De besturing helpt daar ook bij. De demo stond standaard ingesteld op de gyroscopische besturing, waarbij ik de Gamepad moest bewegen om te mikken. Heel irritant, want dat werkt (voor mij) niet precies genoeg. Nadat ik dat had aangepast naar de standaard besturing met twee pookjes was de game prima te besturen en kon ik de inkt precies op de juiste plekken spuiten.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

De potjes die ik speelde waren over het algemeen heel leuk. In het begin richtte ik mijn vizier vooral op de tegenstander, maar al snel had ik door dat je niet moet vergeten om ook de omgeving mee te nemen. En dat zorgt er ook voor je als team anders moet spelen dan je gewend bent. Waar je bij de standaard multiplayer-games bij elkaar blijft om elkaar te helpen, is het bij Splatoon over het algemeen zinvoller om zoveel mogelijk te verspreiden over het level. Daarmee kan je een groter oppervlakte bereiken en uiteindelijk hopelijk de pot winnen. Hoewel deze demo leuk was om te spelen, heb ik wel mijn vraagtekens bij hoelang de game dit vast weet te houden. Ik heb het gevoel dat de nieuwigheid er snel van af is en dat de servers dan ook snel weer leeg raken. Grote kans dat de meeste Nintendo-fans dan weer terug gaan naar hun vertrouwde potjes Mario kart of Super Smash Brothers.

Het uurtje dat ik met de demo heb gestoeid heb ik me prima vermaakt. Splatoon oogt fris en biedt een geinige twist aan de ‘standaard’ multiplayer gameplay. Het lijkt er dus op dat de Wii U er een leuke multiplayer-game bij gaat krijgen met hopelijk voldoende afwisseling om je voor langere tijd geboeid te houden. In ieder geval heeft het alle potentie om een prima game te worden om samen met je kleine neefje of nichtje te spelen. En het ziet er voor de rest van de familie ook wat prettiger uit om naar te kijken.

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.