Splatoon Preview

Splatoon Preview

Games waarin het gebruik van verf centraal staat, zijn niet nieuw. Het naar een idee van Utrechtse studenten ontwikkelde ‘de Blob’ is daarvan het meest bekende voorbeeld. Nu hebben we rondom die franchise alweer een tijdje niks gehoord, maar dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat we binnen driekwart jaar niet onze verfkwasten uit de kast kunnen halen.

Een shooter gemaakt door Nintendo, exclusief voor de Wii U. Klinkt als een vrij onwaarschijnlijke samenloop van omstandigheden, die in de echte wereld amper voor te stellen is. Maar niets is minder waar. Splatoon is de naam, een team-based third-person shooter uit de koker van het team dat onder andere Wii Sports, Wii Play en Wii Music gemaakt heeft. Geen voor de hand liggende naam voor een shooter, maar dat is Splatoon natuurlijk ook niet. We hebben tenslotte te maken met Nintendo, en Nintendo geeft overal haar eigen draai aan.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

De kern van dit spel is de multiplayer. Online multiplayer. Twee teams van vier spelers, ook wel Inklings genoemd, nemen het tegen elkaar op. Inklings zijn in eerste instantie menselijke figuren die gewapend zijn met een pistool dat inkt afschiet. Doel is om als het potje afgelopen is een zo groot mogelijke oppervlakte van het level besmeurd te hebben met de kleur inkt van jouw team. Of in ieder geval een groter oppervlak dan het team van de tegenstander. In het begin is dat nog makkelijk, omdat het level dan nog ‘leeg’ is, maar zo gauw het grootste deel van het speelveld bedekt is met inkt van beide teams, begint de strijd pas echt. Lopen over de vijandelijke kleur kost levenspunten, en als je in vijandelijk gebied komt kun je ook eens een lading inkt over je heen geschoten krijgen. Doordat je op meer en andere dingen let dan in andere shooters, brengt dit een positieve hectiek met zich mee.

Een ander onderscheidend element is dat de Inklings niet alleen een menselijke vorm hebben, maar ook geheel in stijl kunnen transformeren tot een inktvis. Niet alleen voor de leuk, dit is daadwerkelijk onderdeel van de gameplay. Als inktvis kun je ‘zwemmen’ door de inkt van jouw teamkleur die door het level verspreid is (dus ook op muren en plafonds). Tijdens het zwemmen kun je niet schieten op de tegenstander, maar je beweegt wel een stuk sneller dan wanneer je je menselijke vorm aanneemt. En niet geheel onbelangrijk: je vult de inktvoorraad van je gun bij terwijl je zwemt.

Zo speel je dus gewoon een échte shooter, maar wel met een heerlijk Nintendo-sausje eroverheen. Mede door het gebruik van felle kleuren spat het plezier van deze game af, en tijdens onze speelsessie kwamen al visioenen naar boven van het spelen van deze game met bier en pizza’s op een gezellige zaterdagavond. Want dat gevoel blijft die vrolijke Nintendo-stijl toch wel oproepen. Het is zeer toe te juichen dat Splatoon ook een online multiplayer bevat, maar voor een spel van deze categorie werkt het toch beter om op de bank, voor dezelfde TV naar elkaar te schreeuwen.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Ondanks het in de markt zetten als een echte multiplayer-game, heeft Nintendo bevestigd dat Splatoon ook een singleplayer krijgt. Daarbij neem je het als inktvis op tegen een leger van kwaadaardige octopussen. Hoe de gameplay verschilt van de multiplayer heeft Nintendo nog niet bekendgemaakt, maar uit de vrijgegeven trailer kunnen we in ieder geval afleiden dat we platform- en puzzelelementen terug gaan zien.

De vrolijkheid van Nintendo gaat in een nieuwe vorm op ons afkomen. Splatoon ademt vrolijkheid en competitiviteit, iets wat we op Super Smash Bros. na nog niet zo nadrukkelijk van een andere Nintendo-titel hebben kunnen zeggen. De eerste kennismaking met deze kleurrijke third-person shooter smaakte naar meer, en we zijn benieuwd wat we volgend jaar als eindproduct voorgeschoteld krijgen.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.