Vijf typisch Amerikaanse games die je gespeeld moet hebben

Vijf typisch Amerikaanse games die je gespeeld moet hebben

Amerika is de plek waar alle aliens landen, waar vrijwel alle apocalypse verhalen zich afspelen en waar natuurlijk gebruik kan worden gemaakt van de toegankelijkheid van geweren. Amerika is de laatste tijd een actief gespreksonderwerp in het nieuws, maar wordt veelvoudig als locatie gebruikt door game developers en filmmakers. Waar in veel games slechts een kleine hint naar de locatie zit, is het bij sommige games overweldigend duidelijk waar ze zich afspelen. Hier zijn vijf typisch Amerikaanse games die je kunt spelen voor wat nationalisme, gun-play of een sfeer van de Amerikaanse geschiedenis.

Fallout 4
De Fallout games spelen zich af in een post-nucleair, alternatief Amerika. De meest recente Fallout is Fallout 4, die eind 2015 uitkwam. Het beeld van Amerika dat in de Fallout 4 wordt geschetst is net zoals in de eerdere games een door nucleaire oorlog verwoeste America, met niet alleen gemuteerde wezens, maar ook verschillende facties die strijden om de macht in de Commonwealth (of Massachusetts). Met gezellige Amerikaanse muziek op de achtergrond ga jij als speler de gevaarlijk wereld van Fallout in.

In veel gebouwen in Fallout 4 zijn nog Amerikaanse vlaggen, Dollars, schilderijen en opnames van voor de oorlog te vinden. Als NPC’s met je praten in Fallout 4 en ze refereren naar een van deze items dan praten ze over “pre-war” items en ze hebben geen idee hoe Amerika in elkaar zat voor de oorlog, aangezien deze al ruim 200 jaar voorbij was. Het Amerikaanse leger had vlak voor de nucleaire oorlog nieuwe high-tech Power Armor pakken aan hun soldaten gegeven. Propaganda van deze pakken en de pakken zelf zijn in Fallout 4 te vinden en staan symbool voor de kracht van het Amerikaanse leger. Ook gun-play ontbreekt niet in Fallout 4. Er is een arsenaal van pistolen, shotguns en zelfs high-tech laser geweren te vinden. Fallout 4 geeft zowel een futuristisch beeld, als een primitief beeld van een fictieve Amerikaanse toekomst, maar de technologie die je in Fallout ziet is gelimiteerd tot welke tech de oorlog heeft overleefd. Amerika is geen land meer in de Fallout franchise, maar slechts een concept van voor de oorlog.




Saints Row IV
Een game die in deze lijst natuurlijk niet mag ontbreken is Saints Row IV. Als je een typisch Amerikaanse game zou moeten noemen is dit ‘m. Saints Row IV bevat een flinke dosis humor, sarcasme en geweld en drijft spot met allerlei personen en principes. Het karakter dat je in Saints Row IV speelt is niemand minder dan de president van de Verenigde Staten. Met de hulp van vrienden die uitgebeeld zijn met stereotypes, moet de president de aarde redden van een alien invasie. Saints Row IV overtreedt alle regels van normale games, je moet dan ook niet verbaasd zijn als er een regelmatige F-bom valt, karakters naakt ten strijde gaan of je plotseling superkrachten hebt. In Saints Row IV komt nationalisme regelmatig naar voren in de vorm van de vlag, de moraal van de karakters en in bijvoorbeeld een Abraham Lincoln outfit voor de president. Saints Row IV geeft een humorvol beeld van Amerika en Amerikaanse videogame karakters. De game is niet voor iedereen, maar als je van de (soms) donkere humor en geweld houdt is dit de Amerikaanse game voor jou!




Bioshock Infinite
Dit is niet alleen een van mijn favoriete typisch Amerikaanse games, maar is ook “game of the year” van het jaar 2015. Bioshock Infinite speelt zich af in een koloniaal, maar toch futuristisch Columbia. Columbia is geen officieel deel van Amerika, omdat het in de lucht boven Amerika zweeft, maar bevat erg veel elementen van Amerika en het nationalisme spat er van af. Zo zie je in Columbia verschillende Amerikaans historische figuren zoals Abraham Lincoln en George Washington afgebeeld op standbeelden en propaganda. Amerikaanse geweren zoals de “Carbine”, maar ook de Dollar komen in Infinite voor. Zelfs kleine details zoals de outfits van de bevolking van de tijd waarin het zich afspeelt, maar ook morele zaken zoals discriminatie komen in Bioshock Infinite naar voren. De correcte afwerking en details van de Amerikaanse stijl, maar vooral het verhaal en de solid gameplay maken Bioshock Infinite een game in deze lijst die je gespeeld moet hebben.




Assassin’s Creed III
Assassin’s creed III speelt zich af tijdens de Amerikaanse revolutie, waar het verhaal van de oorlog tussen zowel de Assassins en Templars, als de oorlog tussen de Britten en Amerikanen naar voren komt. Het hoofdpersonage Connor Kenway maakt in de geschiedenis veranderingen, zodat de mensheid in 2012 gered kan worden. In Assassin’s Creed III verken je koloniaal Amerika en proef je de sfeer van deze tijd. Je kunt zowel gebruik maken van de herkenbare Assassin blades, als wapens uit de koloniale tijd om vijanden uit te schakelen. Een belangrijk conflict in uit de Amerikaanse historie kun je in Assassin’s Creed III tegelijkertijd met het conflict in moderne tijd beleven. Assassin’s creed is niet zo gun’s blazing zoals de meeste games of deze lijst, maar geeft wel een historisch keerpunt in de geschiedenis weer.




Mafia III
Mafia III is recent uitgekomen en speelt zich af in het New Bordeaux van 1968, waar verschillende partijen strijden voor macht over het gebied. Het hoofdkarakter Lincoln is recent terug in New Bordeaux na mee te hebben gestreden in de Vietnam oorlog. Lincoln haalt na een tragische gebeurtenis alle gangs neer die het gebied van New Bordeaux teisteren. In Maffia 3 kun je genieten van de setting van 1968 met muziek uit deze tijd, typisch Amerikaanse auto’s en veel gun-play. In Maffia III komt ook het onderwerp racisme voor en het hoofdkarakter krijgt ook vaak raciste opmerkingen naar zijn hoofd geslingerd. Ondanks dat dit een duistere tijd was voor personen met een andere huidskleur in Amerika,  is het goed dat deze game een realistisch en historisch correct beeld schetst van hoe Amerika was in deze tijd. Maffia III belicht een duidelijk stukje Amerikaanse geschiedenis en is niet bang om ook de negatieve kanten van deze tijd te laten zien.




Al deze vijf games werpen een blik op de Amerikaanse cultuur of setting zien en hebben niet zomaar Amerika als locatie gekozen. De elementen van de Amerikaanse cultuur, het geloof of de morele waardes dragen sterk bij aan het verhaal dat plaatsvindt in de games. Propaganda of niet, we kijken bij GameParty graag uit naar meer van dit soort games in de toekomst.

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.