Ging de E3 dit jaar ten onder aan onze eigen hype?

Ging de E3 dit jaar ten onder aan onze eigen hype?

De afgelopen week vond de E3 plaats en als redactielid van GameParty heb ik natuurlijk ook een steentje bijgedragen aan de content op de site. Dat doe ik niet alleen als redactielid, maar voornamelijk als game-fan. De verwachtingen die ik vooraf aan de E3 schreef, deed ik als redactielid, maar ook zeker als game-fan. En in beide rollen heb ik tijdens de E3 geschreven dat de beurs van dit jaar toch eigenlijk een beetje tegenviel. Maar was de E3 dan dit jaar echt zo slecht? Of ging de beurs dit jaar ten onder aan de ontzettende hype die fans en pers elk jaar creëren? Het zal wellicht een combinatie van beide zijn, maar de hype zorgt misschien wel voor meer schade dan dat we met z’n allen moeten willen.

Een goed voorbeeld van een ander ‘evenement’ wat ten onder ging aan de hype is de Pokémon Direct die vlak voor de E3 plaatsvond. Ik volg de Nintendo-community een beetje en iedereen leek er wel van overtuigd te zijn: tijdens deze speciale Pokémon Direct zouden we een traditionele Pokémon-RPG voor de Nintendo Switch gaan zien. De geruchten rondom Pokémon Stars gingen al een tijdje en Nintendo zou in deze speciale Pokémon Direct wel eens even goed de tijd nemen om Pokémon Stars aan te kondigen. Nou, helemaal verkeerd dus! We kregen Pokkén Tournament Deluxe voor de Nintendo Switch. We kregen wel een traditionele RPG, maar dat was Pokémon Ultra Sun en Ultra Moon. Iedereen leek teleurgesteld: het was ‘slechts’ Pokkén Tournament. Een aantal dagen later op de E3: The Pokémon Company had nog een kleine aankondiging: er was namelijk een traditionele RPG voor de Switch in ontwikkeling! Nee, er is nog geen releasedatum. En nee, we hebben nog geen beelden. Bovendien gaat het sowieso nog meer dan een jaar duren voordat we dan game kunnen kopen.

https://www.youtube.com/watch?v=ue-CBOrLnb0

Toch leek iedereen enthousiast te zijn: we kregen toch die traditionele RPG! Dan vraag ik me af of de timing dan toch niet verkeerd was. Had Nintendo dit niet beter kunnen onthullen tijdens de Pokémon Direct? Of deed Nintendo dit misschien wel expres: eerst voor een beetje teleurstelling zorgen, om daarna toch nog met goed nieuws te komen. Vast staat in ieder geval dat we met z’n allen iets te veel hype hadden voor de Pokémon Direct. De community leek er echt zeker van de zijn dat Pokémon Stars werkelijkheid zou worden en dat we die game misschien ook nog wel dit jaar zouden kunnen spelen. Dat bleek toch even anders te liggen. Uiteindelijk heeft de community er ook zelf schuld aan dat ze teleurgesteld waren: Nintendo heeft nooit een woord gerept over Pokémon Stars.

Aan de andere kant maken bedrijven als Sony en Nintendo zelf ook dankbaar gebruik van de hype die ontzettend snel kan ontstaan. Zo had Nintendo aan iets meer dan 30 seconden genoeg om het internet geheel te laten ontploffen. Zet een grote 4 in beeld en iedereen wordt helemaal gek. Natuurlijk: het is ook echt heel tof dat er een nieuwe Metroid Prime naar de Switch komt, maar de vraag is wanneer. Het zou zo maar eens kunnen dat we nog tot 2018 of zelfs 2019 moeten wachten.

Een tactiek die Sony ook behoorlijk goed kent. Zij brachten vorig jaar een behoorlijk sterke line-up op de E3. Er was echter een klein probleempje: we moesten nog behoorlijk lang wachten op de toppers. Maar ach, het was tof wat we te zien kregen die iedereen was eigenlijk wel tevreden. Tenminste, dat was in 2016. In 2017 flikt Sony precies hetzelfde kunstje opnieuw en zijn de fans ineens niet meer zo tevreden. We kregen namelijk een hoop dezelfde titels te zien als vorig jaar. En misschien nog wel erger: we moeten nog steeds wachten. Eigenlijk alle toffe titels die we in 2016 en 2017 zagen komen pas in 2018 uit. Je kunt ook te graag een hype willen forceren en het lijkt er een beetje op dat Sony daar dit jaar aan onder ging.

Dan ook nog even speciale aandacht voor Ubisoft. Ubisoft was dit jaar een speciaal geval. Vooraf aan de E3 had ongeveer iedereen Ubisoft onderaan zijn of haar lijstje staan. We wisten immers al wat we van Ubisoft konden verwachten: traditionele series als Assassin’s Creed en Far Cry. Toch wist Ubisoft te verbazen, misschien wel omdat iedereen zo’n lage verwachtingen had. Zo viel The Crew 2 op in een positieve manier. Ook zag de gameplay van de nieuwe Assassin’s Creed er toch wel heel erg tof uit. Ubisoft flikte echter haar grootste kunstje met Beyond Good and Evil 2. De game zou echt niet op de E3 verschijnen en Michel Ancel had de dag voor de persconferentie op Instagram gezet dat hij ergens op vakantie was. En toch was de game ineens daar! Hype creëren door de hype in eerste instantie zo laag mogelijk te houden? Ubisoft deed het even.

Je kunt hier van mening met mij over verschillen, maar ik ben van mening dat de E3 misschien ook wel een beetje tegenvalt omdat wij er zo veel van hebben verwacht. Natuurlijk, een aantal ontwikkelaars hadden ook echt veel beter gekund. Maar ik blijf er bij dat wij – en dan bedoel ik zowel de fans als de pers – misschien iets te veel van de makers verwachten.

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.