Ik speel nog steeds… Epic Mickey 2 – The Power of Two!

Ik speel nog steeds… Epic Mickey 2 – The Power of Two!

Ik probeer zoveel mogelijk naar Disneyland Parijs te gaan. Momenteel ben ik bezig met het opnieuw kijken van alle geanimeerde Disneyfilms (met Ralph Breaks the Internet later dit jaar zijn dat er 57!). En omdat ik de game volledig vergeten was tijdens de originele release, neem ik nu mijn tijd. Jawel, ik speel nog steeds Epic Mickey 2!

Het originele Epic Mickey heb ik nooit gespeeld. De game, die alleen voor de Wii verscheen, speelde ik exact door die reden niet. Hoewel het spel me wel trok, had ik tegen de release mijn Wii allang doorverkocht. Ik was wel klaar met die Nintendo. Helaas. En daardoor is het vervolg eigenlijk ook compleet aan me langs gegaan. Ja, ik heb delen gespeeld, ik ben zelfs ooit bij de ontwikkelaar op bezoek geweest om een leveltje te spelen. Maar verder dan dat kwam ik niet met de tweede Epic Mickey. Zonde, want mijn liefde voor Disney laat me games als deze met liefde consumeren. Aangezien ik dit jaar Disneyland Adventures en Pixar Rush al op de honderd procent heb gezet (en stiekem ook bezig ben met de game van Brave), kwam Epic Mickey 2 toch op de lijst te staan. Dat ‘ie ineens gratis te downloaden was middels Games with Gold was een extra bonus die ervoor zorgde dat ik de laatste week flink wat uren in de game heb gestoken.
Qua verhaal weet de game het redelijk simpel te houden. Sterker nog, het lijkt veel op het verhaal van het eerste deel. Mickey moet een professor die kwade bedoelingen heeft verslaan en meteen Wasteland redden van een verdoemenis. Wasteland is een plek die natuurlijk niet bestaat. Maar het is de plek waar tekenfilmfiguren die vergeten lijken te zijn hun pensioen uitzitten. Het zorgt ook dat Mickey oog in oog komt te staan met een coöperatieve partner. Jawel, Oswald the Lucky Rabbit, een personage dat Walt Disney ooit bedacht maar waarvan de rechten naar Universal gingen, steekt zijn kop op om door een tweede speler bespeeld te worden. Het brengt leuke variatie in de puzzels met soms enige diepgang. Verwacht niet een diep verhaal met complot theorieën waar Mulder en Scully hun handen aan vol gaan hebben. Nee, we spreken over een Disney-titel met Mickey in de hoofdrol, speelbaar voor volwassen alsook de kleintjes. Mickey heeft een verfkwast waarmee hij delen uit het spel kan wissen of terug kan halen om zo de platformactie een extra laagje te geven. Oswald heeft op zijn beurt een afstandsbediening met elektrische krachten. Daarnaast kan hij zijn lange oren gebruiken als helikopter en is het mogelijk om boemerang-ledematen in te zetten tijdens het spel. En daardoor is het eigenlijk veel leuker om met hem te spelen dan met Mickey. Gosh!
Tijdens het spelen merkte ik echter wel dat dit echt een game is uit 2012. Want hey, de game die ik speel is voor de Xbox 360, maar middels de backwards compatible-opties van de One speel ik ‘em op de One X. De game spat qua kleurgebruik goed van je scherm af, al zie je wel dat we grafisch flink wat stappen hebben gemaakt sindsdien. De camera werkt ook niet altijd even lekker mee. En dat is jammer, want dat brengt soms behoorlijke frustraties met zich mee. Je merkt dat de ontwikkelaar goed gekeken heeft naar platformers die eerder verschenen, maar echt goed weet de game nooit te worden. Het is een zeer vermakelijke game, een spel waar mijn Disney-hart goed van kan genieten. Maar toch, de game is flink ingehaald door de tijd.

Mickey Mouse is een tijdloos icoon. Epic Mickey 2 zal dat zeker niet worden. De toevoeging van Oswald kan ik enorm waarderen. Het feit dat de game met musical momenten (jawel, er zitten liedjes in) een goede referentie doet naar de Disney-klassiekers is tof. Het is jammer dat ik de game niet jaren geleden speelde, maar nu, als gratis Game with Gold, heb ik er alsnog goed van genoten!

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.