10 AAA-games voor PS3 die gratis waren met PS Plus

10 AAA-games voor PS3 die gratis waren met PS Plus

In het ruime jaar dat de PlayStation 4 inmiddels op de markt is, hebben veel gamers geklaagd over het ontbreken van AAA-games die gratis te downloaden waren als je geabonneerd was op PlayStation Plus. De afgelopen twee maanden is dat leed enigszins goedgemaakt met het toevoegen van Injustice: Gods Among Us en Infamous: First Light aan de Instant Game Collection.

De komende maand is het echter, vooral voor PS4 bezitters, weer ouderwets ‘ruk’ met alleen de twee indiegames Transistor en Pantheon, waar velen hadden gehoopt op wederom een retailgame. Maar die tijd gaat wel weer komen, geloof ons. Heb je een idee hoe ontzettend veel AAA-games we voor de PlayStation 3 hebben kunnen downloaden sinds de introductie van de Instant Game Collection halverwege 2010? Wij zetten tien toffe AAA-games voor je op een rijtje.

Shift 2: Unleashed
Te downloaden van 4 april 2012 tot 2 mei 2012
Het tweede simulatie-uitstapje van de Need for Speed-franchise. Een duidelijke verbetering ten opzichte van het eerste deel en zodoende ook met de nodige lof ontvangen door de gamepers. Vooralsnog lijkt er geen nieuwe Shift-spinoff in de planning te zitten, maar wie weet ooit…
Wist je dat… de studio achter deze game momenteel bezig is met het afronden van de ontwikkeling van Project CARS?

LittleBigPlanet 2
Te downloaden van 6 juni 2012 tot 12 juni 2012
Met het originele LittleBigPlanet creëerde Media Molecule een nieuw game-genre. Een enorme level-bouwende community ontstond binnen het spel en oude community-levels waren dan ook compatible met deze opvolger. Deel 1 werd nog in de markt gezet als ‘platform game’, dit tweede deel als een ‘platform for games’.
Wist je dat… speciaal hiervoor gemaakte levels in LittleBigPlanet 2 gebruikt zijn als lesmateriaal op scholen in Engeland?

Batman: Arkham City
Te downloaden van 5 december 2012 tot 2 januari 2013
Na Arkham Asylum leek het onmogelijk dat ontwikkelaar Rocksteady een nóg betere Batman-game kon maken. Maar toen was daar Arkham City. Het vechtsysteem was verfijnder dan in Asylum en ook verhalend werd er nog een schepje bovenop gedaan. Laten we hopen dat dat ook bij het aankomende Arkham Origins gaat lukken.
Wist je dat… verborgen in het kantoor van de Warden in Arkham Asylum hints verstopt zijn over Arkham City?

BioShock 2
Te downloaden van 2 januari 2013 tot 6 februari 2013
https://www.youtube.com/watch?v=Q8lngIFXRi4
Weinig virtuele werelden die gamers zo graag nogmaals wilden bezoeken als Rapture. De steampunk-achtige wereld ademde zelfs onder water pure sfeer uit, en gaf in BioShock 2 (zonder te spoilen) nóg uniekere gameplay. We blijven stiekem hopen op een nieuwe BioShock voor de huidige generatie consoles.
Wist je dat… er in Ryan’s Amusements een Little Sister is die je kunt verwonden en uiteindelijk zelfs doden?

Okami HD
Te downloaden van 3 april 2013 tot 1 mei 2013
Het originele Okami kwam uit voor de PlayStation 2, vlak voordat de PlayStation 3 in de winkels lag, en sneeuwde zodoende een beetje onder in het geweld dat gepaard gaat met de introductie van een nieuwe console. In 2012 krijgt de action-adventure met de unieke stijl een HD re-release, die visueel nog mooier oogt.
Wist je dat… Okami oorspronkelijk realistische graphics zou krijgen?

Ico & Shadow of the Colossus HD
Te downloaden van 29 mei 2013 tot 28 augustus 2013
Er is een tijd geweest dat Team Ico haar games daadwerkelijk afmaakte, en uit die tijd stammen de enige twee games die de studio tot nu toe gemaakt heeft. Op de PlayStation 3 verenigd op één schijfje dat volgens de recensies heel veel waar biedt voor je geld. Dat ze The Last Guardian maar eens afmaken…
Wist je dat… de ontwikkelaars de PS2 destijds zó hebben gepushed dat er gebruik werd gemaakt van processen die de hardware eigenlijk helemaal niet aankon?

Uncharted 3: Drake’s Deception
Te downloaden van 12 juni 2013 tot 11 juni 2014
Hoewel het hier om alleen de singleplayer-mode van de game gaat, geeft het extra aan dat Sony écht wel waarde hecht aan de Instant Game Collection. We bedoelen maar, als zelfs Nathan Drake himself er deel van uitmaakt… Helaas zal er wel flink wat tijd overheen gaan voordat hetzelfde gaat gelden voor Uncharted 4, als dat ooit al gaat gebeuren…
Wist je dat… veel van Drake’s one-liners, inclusief “I will kick you to sleep!”, pas tijdens het inspreken bedacht zijn?

The Jak and Daxter Trilogy
Te downloaden van 28 augustus 2013 tot 27 november 2013
De hoop dat Naughty Dog ooit nog een nieuwe Jak and Daxter gaat maken leeft nog steeds. Voor de PlayStation 3 verscheen de ultieme collectie in de vorm van alle drie de Jak and Daxter-games op één schijfje. Misschien een leuke minigame meegeleverd met Uncharted 4 om ons alvast lekker te maken voor een complete game?
Wist je dat… er oorspronkelijk nog een derde Tamagotchi-achtig hoofdpersonage bij Jak and Daxter bedacht was?

Far Cry 3
Te downloaden van 25 september 2013 tot 23 oktober 2013
https://www.youtube.com/watch?v=eJ6l2PIhB0E
Na het wat mindere tweede deel vond Ubisoft met Far Cry 3 weer de weg terug naar boven. Recensenten prezen het design, de open wereld en het verhaal; de multiplayer oogstte echter minder lof. Desondanks zweefde het gemiddelde cijfer om en rond de negen, een prima comeback dus.
Wist je dat… het in het begin de bedoeling was dat de verhalen van de eerste drie Far Cry-games één samenhangend geheel zouden vormen?

Tomb Raider
Te downloaden van 5 maart 2014 tot 2 april 2014
Waar Nathan Drake in eerste instantie werd gezien als de mannelijke Lara Croft, werd in deze nieuwe Tomb Raider juist Lara Croft gezien als de vrouwelijke Nathan Drake. De vertrouwde puzzel-elementen waren aanwezig, maar werden stukken meer afgewisseld met actie. En dat alles in een oogverblindend mooi jasje dat grafisch alles uit de oude PS3 perste.
Wist je dat… het personage Steph, dat in trailers en de demo genoemd wordt, in de uiteindelijke game helemaal niet terug te vinden is?

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.