2013: het jaar van Lisa

2013: het jaar van Lisa

Dit is de eerste keer dat ik een top-lijst schrijf en hoewel de flops zo gevonden waren, was dit net wat moeilijker voor de tops. Voor mijn gevoel waren er veel te veel goede games dit jaar en ik heb er met veel plezier aardig wat uren in gestoken. Toch is het me uiteindelijk gelukt om er drie te kiezen en ze hebben met recht hun plaats in mijn top 3 verdiend.

Top 3 2013
The Walking Dead
Zombies zorgen per definitie voor toffe games. Het is daarom niet raar dat er veel spellen zijn waarin ze een hoofdrol krijgen. Voor mijn gevoel heeft The Walking Dead zich weten te onderscheiden van al deze andere zombie-games. De game gaat juist over de keuzes die je maakt om te overleven en niet over de brute kracht en vette wapens waarmee je zombies de grond in boort. De beslissingen zijn niet leuk en soms wil je ze niet maken. Tot het eind zorgden ze voor twijfel. Had ik wel de juiste keuzes gemaakt? Zo’n spel verdient de titel ’top game’.

The Last of Us
Ik ben sowieso fan van games in een post-apocalyptische wereld en The Last of Us vond ik misschien wel de meest realistische toekomst van allemaal. Je voelt mee met Joel en Ellie, hun verleden raakt je tot op het bot en je begrijpt de keuzes die ze maken. Persoonlijk vond ik het uitermate fascinerend om te horen hoeveel Ellie kan vloeken en dat is véél. Daarnaast zat ik bij deze game in de eerste vijf minuten al te janken. Vreselijk vind ik dat, maar het betekende wel dat ik de rest van de game in één ruk uit moest spelen.

Beyond: Two Souls
Na Fahrenheit en Heavy Rain verwachtte ik veel van Quantic Dream en ze hebben mijn verwachtingen waargemaakt met Beyond: Two Souls. De vijftien jaar uit Jodies leven waar je een kijkje in mag nemen zorgen voor een aangrijpend verhaal. Dat je als speler bepaalde keuzes moet maken en deze het verhaal beïnvloeden maakt het alles nog meeslepender. Je wilt niet de verkeerde beslissing maken en Jodies leven ruïneren. Het feit dat Ellen Paige en William Dafoe de hoofdrollen vertolken vond ik enorm stoer, want hoewel er geen grote sterren voor nodig zijn geven ze het spel wel een extra dimensie.

Flop 3 2013
Fable: The Journey
Voor mij is Fable altijd een game geweest waarbij het draait om keuzes, acties en consequenties. Geen makkelijke keuzes zoals “Ga ik hier linksaf of ga ik hier rechtsaf?”, maar belangrijke keuzes zoals “Vermoord ik haar wel of niet?” en “Ga ik een kip schoppen?”. Deze keuzes maken het spel uitdagend. In Fable: The Journey krijg je deze keuzes niet, je volgt het verhaal zoals de maker het wil. Het hele concept van een moraalridder of een verdorven schurk worden is daardoor ook ver te vinden en dat vind ik persoonlijk jammer. Op zich geen verkeerde game, maar geen Fable.

Mars: War Logs
Toen ik de demo van Mars: War Logs speelde was ik meteen geboeid. Een futuristische RPG en hij speelde zich af op Mars!? Mijn eerste gedachte was dan ook dat zoiets niet verkeerd kon gaan… Helaas heeft deze game het tegendeel bewezen. Bij de demo had ik het beter kunnen laten, de game wordt gewoonweg niet interessanter dan de eerste dertig minuten. Het verhaal achter Mars: War Logs komt niet goed uit de verf. Meeleven met de personages is zeer moeilijk en de missies zijn zo rechtlijnig dat je geen moment hoeft na te denken.

Metal Gear Rising: Revengeance
De Metal Gear Solid-reeks is gewoonweg tof, meer kan ik er niet van maken. Sneaky iemands nek breken is nou eenmaal leuk (alleen als het in een spel is uiteraard). Metal Gear Rising: Revengeance heeft echt helemaal niets met stealth te maken. Integendeel, volgens mij is er geen één moment waarbij je onopgemerkt blijft. Raiden gaat iedereen te lijf met zijn katana. Noem mij maar langzaam, maar ik kon het niet bijhouden! Binnen vijf minuten wilde ik mijn controller naar de televisie smijten uit frustratie. Een hack & slash-fan zal het een leuke game vinden maar ik houd toch meer van een stealth-missie.

Hoopt in 2014 op…
Games die echt te lang op zich laten wachten. Noem me ongeduldig, maar na vijf keer Fallout 3 en drie keer Fallout: New Vegas opnieuw spelen wil mijn televisie nu toch echt Fallout 4 zien. Ik overigens ook. Zo zijn er meer games waarvan ik eigenlijk gehoopt had dat ze in 2013 het daglicht zouden zien, bijvoorbeeld Final Fantasy Versus XIII, nu in een Final Fantasy XV2jasje gestoken. Met de gedachte in mijn achterhoofd dat wachten alleen maar betekent dat ze met de dag gaver worden, hoop ik toch echt dat 2014 hun jaar zal zijn.

Is in 2013 helemaal klaar met…
Games op je telefoon! Vooral van die verslavende games zoals Candy Crush en Tiny Farm. Ze slokken al je tijd op en voor je het weet hebben al je Facebook-vrienden een uitnodiging gehad of vragen gekregen of ze misschien een leven voor je hebben. Dat is nog niet alles, want het is ook al zo frustrerend om te zien dat andere mensen een hogere score hebben dan jijzelf! Misschien ben ik daarom toch vooral fan van singleplayers. Dan hoef ik niemands score bijna geobsedeerd in de gaten te houden en te verbeteren. Eh, tja… iedereen heeft van die trekjes, toch?

Gelukkig Nieuwjaar gewenst en mogen al je wensen uitkomen! Zo niet, dan in ieder geval de meeste.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.