2013: het jaar van Robin

2013: het jaar van Robin

Ik moet eerlijk zeggen: 2013 was best wel een mooi jaar voor games. Als ik het heb over de current-gen dan. Want de next-gen, die bracht mij eigenlijk alleen maar teleurstellingen. Zo stond ik langer dan ik wilde op een wachtlijst voor een PlayStation 4. Maar meer daarover later, want laten we eerlijk zijn, wat was 2013 toch ook een mooi jaar!

Top 3 2013
Grand Theft Auto V
Serieus Robin? Je hebt een heel jaar na kunnen denken over je top 3 en dan kom je als nog met zo iets afgezaagds? Ja, dat klopt, maar ik kan er gewoon écht niet omheen. Als je zo’n hype weet neer te zetten en hem dan ook nog eens weet waar te maken, verdien je als ontwikkelaar niets meer dan respect. Natuurlijk, GTA Online was niet perfect, maar de singleplayer… Ik durf de stelling wel aan dat Grand Theft Auto V de beste singleplayer heeft die ik ooit heb gespeeld. Bovendien is er ook nog eens singleplayer-DLC op komst in 2014. Laat maar komen, ik kan niet wachten!

De Nintendo 3DS
Man, wat was 2013 een goed jaar voor de 3DS. Zomaar wat titels: Pokémon X & Y, Animal Crossing, Professor Layton, The Legend of Zelda, Luigi’s Mansion, Fire Emblem en Donkey Kong Country. En Mario en Luigi niet te vergeten. De Nintendo 3DS had een moeilijke start, maar waar 2012 al een goed jaar was voor de handheld, werd 2013 helemaal een topjaar. En dan staan games als Yoshi’s New Island, Mario Golf, Mario Party en Super Smash Bros. nog op de planning. Laat 2014 maar komen, ik zit goed met mijn 3DS! En ach, dat ik niet zo’n fan ben van de 2DS zie ik dan maar door de vingers.

IJzersterke platformgames
Mario, Sonic en Rayman. Drie platformhelden met een ontzettend grote staat van dienst, maar ook drie platformhelden waarmee het de laatste jaren wat minder ging (vooral Sonic en Rayman dan). In 2013 waren ze helemaal weer terug van weggeweest, met Super Mario 3D World als hoogtepunt. Ik gaf de game een 97, mijn hoogste punt voor GameParty ooit. Mijn op één na hoogste punt ooit ging naar Rayman Legends, met een 95. Sonic haalde geen negens en tienen, maar Eefje en Auke gaven een 81 en een 85 voor respectievelijk de Wii U- en de 3DS-versie. Vergeet ook Guacamelee! niet, een indietopper voor de Vita en de PlayStation 3. Die game scoort gemiddeld een 85 op Metacritic.

Flop 3 2013
De PlayStation Vita
Vorig jaar schreef ik in een vergelijkbaar artikel op GameParty dat ik heel erg hoopte dat 2013 het jaar van de PlayStation Vita ging worden. Maar helaas, ik kwam behoorlijk bedrogen uit. Ik kan er echt niet bij hoe Sony de PlayStation Vita zo kan verwaarlozen. In mijn ogen is de Vita de mooiste handheld die ooit op de markt is verschenen. Het is sowieso de meeste krachtige handheld die we ooit hebben gezien. Maar op het gebied van games is het allemaal een stuk minder krachtig. Ik moet eerlijk toegeven dat ik nog steeds veel plezier heb van mijn Vita, maar ik heb dan ook wel ongeveer alle toffe games die er uit zijn op mijn handheld staan. En zo veel zijn dat er nou ook weer niet. Helaas ziet het er niet naar uit dat er in 2014 verbetering komt..

De Wii U
De Wii U is misschien nog wel zieker dan de PlayStation Vita. Nintendo kwam in het Wii-tijdperk nog weg met mindere graphics, maar de Wii U lijkt een pijnlijke dood te krijgen. De graphics zijn van het niveau Xbox 360/PlayStation 3. Iets wat niet heel erg is, maar de console legt het toch wel heel duidelijk af tegen next-gen consoles als PlayStation 4 en Xbox One. Dat er weinig 3rd party-games verschijnen is misschien te wijten aan de lage verkoopaantallen, maar Nintendo brengt zelf ook bar weinig toptitels uit voor haar console. Super Mario 3D World was absoluut een topper, maar voor de rest viel het toch heel erg tegen. Het lijkt een verloren strijd voor Nintendo, hoewel ze zich in 2014 misschien nog kunnen oprichten aan de hand van Mario Kart 8 en de nieuwe Super Smash Bros.

De launch van de PlayStation 4
De launch van de Playstation 4 stond eerst op nummer 1 van mijn Flop 3. Ik gaf in het stukje Sony een dikke middelvinger. De dag erna kreeg ik echter het bericht dat mijn PlayStation 4 klaar lag, en was het voor een groot gedeelte over met de haat tegenover Sony. Toch voelt de launch van de PlayStation 4 voor mij nog een beetje als een flop. Want ik heb mijn PlayStation 4 nu wel, maar een hoop fans zitten nog steeds te wachten op hun exemplaar en Sony kan vrij weinig uitspraken doen over de snelheid van volgende leveringen. En dan spreken ze van de meest succesvolle launch ooit. Hoe dubbelzinnig kan iets zijn…

Hoopt in 2014 op…
Ik hoop in 2014 vooral op een heel mooi next-gen jaar. De huidige consoles, en dan met name de PlayStation 3, hebben een mooi afscheidsjaar gehad met games als The Last of Us, Gran Turismo 6 en natuurlijk Grand Theft Auto V. Hoewel we nog steeds wachten op een releasedatum van de Xbox One in de Benelux, hoop ik echt dat het een heel mooi jaar gaat worden voor de next-gen. De launch line-ups zijn voor beide consoles niet super sterk, dus werk aan de winkel voor Sony en Microsoft!

Is in 2013 helemaal klaar met…
Mijn artikel over 2013 begon ik met een cliché, en zo zal ik het artikel ook eindigen. Ik ben namelijk helemaal klaar met de micro-transacties, iets wat gamejournalisten van over de hele wereld waarschijnlijk ook noemen in hun artikelen over 2013. Toch ben ik er oprecht écht helemaal klaar mee. Auto’s kopen in Gran Turismo of Forza Motorsport is toch anders nu je weet dat het ook via een microtransactie kan. Zelfs in mobiele games ben ik helemaal klaar met de transacties. Het is toch te debiel voor woorden dat je voor honderden euro aan power-ups, in-game geld of betere voertuigen kan kopen. Gauw kappen met die onzin!

Ik wens jullie in ieder geval hele fijne feestdagen en laat 2014 een jaar worden waar je met veel plezier op gaat terugkijken. In 2014 gaan wij van GameParty er in ieder geval voor zorgen dat het een mooi jaar qua gamejournalistiek gaat worden! Tot 2014!

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.