Star Wars: een universum komt tot leven

Star Wars: een universum komt tot leven

Een film staat of valt met de personages waar jij als kijker in moet geloven. Wanneer George Lucas niet de moeite had genomen om zijn spelers diepte mee te geven, dan was Star Wars nooit zo succesvol geworden als dat het nu is. Het team achter de films ging echter verder en verzon een universum gevuld met memorabele personages.

Wat de films bijzonder goed deden, was het magische aspect duidelijk naar de voorgrond brengen. Nee, we bedoelen niet de mysterieuze handelingen rondom het gebruiken van The Force, maar het mysterie rondom de vele planeten, wezens en inwoners. Om een melkweg op een goede manier tot leven te laten komen, zijn er personages nodig die hier hun leven leiden. Ewoks horen in de bossen van Endor, Hoth zonder Taun Tauns zou niet kloppen.

Hoewel deze inwoners van de planeten bekend zijn, is het interessanter wanneer jij als kijker blank een scene in mag gaan om daar bijzonder veel culturen aan te treffen. Denk eens terug aan die scene in de cantina op Tatooine. Wezens van honderden planeten kwamen bij elkaar, hadden conversaties met elkander en wisten zelfs een hele tijd prominent in beeld aanwezig te zijn. Kleine muismannen, weerwolf-achtige wezens, aliens met vreemde hoofden en rare neuzen; het kwam allemaal samen op een manier die leek te kloppen; in één klap wist je dat je in een ander universum zat. Je geloofde in Mos Eisley. Op het einde van (de speciale uitgave) van Return of the Jedi zien we festiviteiten op Naboo, waarin we Gungans zien. We zien Ewoks, we zien mensen in Cloud City. Stuk voor stuk verschillende culturen, wezens en gedragspatronen. En dat brengt een extra laag naar een film als Star Wars.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Hoewel veel van deze culturen misschien niet eens de boventoon voeren tijdens de film (dat is niet waar Star Wars om draait), is het interessant om te zien dat wezens die misschien drie seconden in beeld zijn geweest, later uitgediept zijn door middel van boeken, comics en speelgoed. Ieder wezen in die Cantina was daar met een reden. Dat zag je niet in de film, maar dat was wel zo. Voor sommige mensen zijn de achtergrondwezens zelfs de reden dat ze Star Wars kijken. Toch, de meesten zien de film het liefste voor personages die bekender zijn. Daarom vroeg ik aan Patrick en Simon van deathstar.nl wat hun favoriete personages in het universum van ome George zijn.

Patrick Keuris

Daar hoef ik niet lang over na te denken: Darth Vader. Dat heeft allerlei redenen. Ten eerste intrigeert hij mij als liefhebber van de originele trilogie het meeste. De meest interessante bad guys zijn naar mijn mening diegenen die zowel het goede als het slechte in zich meedragen. Ze zijn daardoor minder ééndimensionaal en dus minder voorspelbaar. En Vader, die ademt mysterie uit. Wie is hij, vraag je je in Star Wars af. Wie was hij, vraag je je na Empire af. En in Jedi lijkt Luke de enige te zijn die nog in hem gelooft. Zelfs als kijker heb je geen enkel geloof, tot het ‘moment suprème’ als de Keizer leert te vliegen, dat er nog goed in hem schuilt. Vader koos ervoor om zijn Keizer te dienen, maar had met iets meer overtuiging al veel eerder zijn plek hebben kunnen overnemen. Wachtte hij op het perfecte moment en kwam dat nadat hij er achter kwam dat een Skywalker verantwoordelijk was voor het opblazen van de Death Star? Ten tweede is hij de hoofdrolspeler. Op het scherm is dat natuurlijk Luke Skywalker (Mark Hamill), maar in het verhaal draait het om Anakin / Vader. Met Vader aan de zijde van de Keizer is er geen kruid opgewassen tegen het Keizerrijk. Luke is de enige die dat inziet. 800 jaar aan wijsheid van Yoda (die helemaal in de Prequels blunder na blunder begin) had dat inzicht niet. Zelfs Obi-Wan die lief en leed met Anakin deelde, had alle hoop verloren. Ze zagen Luke als laatste kans (vergeet ‘There is another’ maar eventjes voor het gemak), als laatste mogelijkheid om de Jedi terug te laten keren. Niet als instrument om Anakin zijn lotsbestemming te laten vervullen: het terugbrengen van de balans in de Force.

Vader zal bij velen op nummer één staan. Maar wist je dat er ook hele fansites zijn voor personages als Salacious Crumb, Oola, Mon Mothma en de Gunk Droid? Personages die geen hoofdrol hadden. Namen die je misschien helemaal niets zeggen, maar toch een indruk wisten te maken op een bepaalde groep mensen. Misschien bekender is Grand Moff Tarkin.

Simon van Rijssen

Het Star Wars universum is zo rijk aan allerlei personages met een enorme diversiteit, dus is het best moeilijk om daar een favoriet uit te kiezen. Yoda, Luke, Ben, Han, Leia, de droids, de slechteriken, er is zoveel om uit te kiezen. Maar als het moet ga ik voor Grand Moff Tarkin. Ik ben zelf totaal niet geïnteresseerd in de Expanded Universe, dat zijn de verhalen uit de leesboeken, comics, games en noem maar op. Ik kijk puur naar de film. Het komt daarom vooral door de acteur die hem speelt, Peter Cushing. De man was al een legende door zijn werk in vele Hammer horrorfilms, waar ook Christopher Lee (Count Dooku in de Prequels) groot door is geworden. Toen Cushing Star Wars maakte, was hij met alle respect in de nadagen van zijn carrière. En dat was te zien op de meest positieve manier! Okay, Darth Vader is gevaarlijk in Star Wars, maar Tarkin, die heeft zelfs Vader onder de duim. Vader, de Sith Lord, die Tarkin zonder moeite zou kunnen doden, gehoorzaamt de gouveneur in alles. Hij is kil, arrogant, nietsontziend en een super strateeg. Hij kreeg voor elkaar wat Vader met zijn martelwerktuigen niet lukte: Prinses Leia te laten praten. De man was niet te verslaan. Alleen jammer van dat ene ontwerpfoutje in de Death Star… En ook dat maakt een personage onvergetelijk: de dood. Ik durf gerust te stellen dat mede door Cushing Star Wars zo’n groot succes geworden. Hij gaf met zijn performance een extra laag aan het verhaal en het personage. En maar goed ook dat Tarkin stierf. De Rebellen hadden anders nooit meer een kans van slagen gehad.

Het universum van Star Wars is groot, uitgebreid en zit vol met verhalen en personages. Wanneer de films niet je favoriete bezigheid zijn, zorgen de boeken er misschien voor dat je verliefd blijft worden op personages die je eerder over het hoofd zag. Personages die toch meer gewicht in de schaal weten te leggen dan dat je misschien dacht. En dat kan best een Ewok of Gungan zijn…

In samenwerking met DeathStar.nl

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.