Dit was de persconferentie van Microsoft tijdens E3 2016

Dit was de persconferentie van Microsoft tijdens E3 2016

Microsoft heeft zich de laatste jaren flink herpakt. Sinds Phil Spencer het roer over heeft genomen, is het merk niet alleen succesvoller, maar zijn de conferenties tijdens de E3 ook een stuk interessanter. Spencer weet waar we de Xbox voor kopen: games. Maar toch begon de conferentie met heel wat anders…

Want, jawel, de Xbox One S is officieel onthuld. De nieuwe versie van de Xbox One is veertig procent kleiner, heeft een harde schijf van maximaal 2 terabyte, krijgt een nieuwe controller en heeft dat dikke powerblok aan de binnenkant zitten. De console krijgt de zeer interessante prijs van 299 dollar mee. Heel netjes. Een harde en goede binnenkomst tijdens zo’n conferentie. Helemaal wanneer er in sneltreinvaart door gegaan wordt met Gears of War 4, een titel die als eerste in de ‘Xbox Play Anywhere’ serie gaat vallen. Wanneer je de game koopt voor de Xbox One of PC, krijg je de game er op het andere platform gratis bij. Daarnaast worden je achievements en savegames onderling uitgewisseld. Je kunt dus op je Xbox One beginnen om later verder te gaan op je PC, om weer terug naar de Xbox One te gaan. Leuk detail: de coöperatieve modi in het spel, inclusief Horde 3.0, zijn cross-play te spelen. Spelers op een Xbox One kunnen dus aan de slag met spelers op de PC! In combinatie met een speciale Gears of War 4 Elite controller kan dat best tof zijn. Of zo’n controller die je zelf hebt ontworpen.

General Raam. Ken je ‘em nog? De eindbaas uit de eerste Gears of War was favoriet bij vele fans. Killer Instinct, de fightinggame, staat er om bekend dat gastpersonages hun ding mogen doen. Vorig jaar zagen we de Arbiter uit Halo nog langs wippen, nu doet Raam zijn ding in de fighter. Vanaf deze week is het personage te spelen. Waar we nog even op moeten wachten (helaas!) is Forza Horizon 3. Middels prachtige beelden werd de game aangekondigd en liet de ontwikkelaar weten dat het de meest sociale versie van de game ooit is. Het spel situeert zich in Australië en brengt de meeste auto’s ooit naar een Forza Horizon. Wetende dat er een complete coöperatieve campagne in zit, voor vier spelers tegelijk, doet ons nu al af willen laten reizen naar het land down under!

Snel schakelde de persconferentie over naar een trailer van ReCore. Zonder introductie, zonder extra informatie werden de nieuwe beelden getoond. Om daarna snel plaats te maken voor een game die we persoonlijk niet hadden verwacht. Tenminste, niet bij Microsoft. Een demonstratie van Final Fantasy XV verwacht je immers bij Sony. Toch kwamen de Japanners van Square Enix richting L.A. om op dit podium de game voor het eerst op het systeem van Microsoft te tonen. Het spel verschijnt op 30 september. Eerder kun je aan de slag met de DLC voor The Division. Middels een snelle trailer toonde Ubisoft dat op 28 juni de Underground DLC als eerste op Xbox One verschijnt. Als we het dan toch over ‘eerste’ en Xbox One hebben; EA maakte bekend dat Battlefield 1 als eerste te spelen is op Xbox One voor alle spelers met toegang tot EA Acces. Op 13 oktober is het spel beschikbaar voor hen, andere spelers moeten acht dagen langer wachten.

Microsoft weet dat Xbox Live belangrijk is voor velen. En het is belangrijk voor Microsoft. Daarom wordt Xbox Live uitgebreid met nieuwe servers zodat de dienst sneller gaat worden. Maar het blijft hier niet bij. De Xbox One zelf krijgt ook updates. Denk aan de mogelijkheid om je eigen muziek te spelen tijdens het gamen, talen in te stellen ongeacht waar je zelf woont en de toevoeging van Cortana. Daarnaast komen er Xbox Live Clubs. Dit zijn mogelijkheden om communities te maken. Via Looking for Group kun je op Live zoeken naar precies die speler die jij nodig hebt op dat moment. Misschien wil je ze wel uitdagen voor Xbox Live Arena, een nieuwe manier van competitief gamen. Wat minder competitief is, maar een stuk vriendelijker, is het feit dat Microsoft iets groots van plan is voor Minecraft. Het spel is overal. En waarom niet overal spelen? Het is mogelijk om van je Xbox One te spelen met spelers op Xbox 360, PC… maar ook iOS, Gear VR en Android. Met meer dan 100.000.000 spelers is er dus altijd wel iemand die met je wilt spelen. Zo werd er een Xbox achievement unlocked op een Apple iPad tijdens de Microsoft conferentie. Wie had dat ooit gedacht…

Limbo, ken je die game nog? Niet? Haast je, het spel is nu gratis te downloaden op je Xbox One. Uiteraard om te vieren dat Inside er aan zit te komen, een game van dezelfde ontwikkelaar. Indies kregen namelijk weer even de aandacht op het podium. Iets wat Microsoft graag doet middels het ID@Xbox-programma. Ik kan persoonlijk niet wachten om met Cuphead aan de slag te gaan! Hetzelfde geldt voor We Happy Few. Geen idee wat de trailer wilde doen, maar op de een of andere manier intrigeert het me. Het is iets…anders… Of het wat gaat worden zien we op 26 juli, dan komt de game in Xbox Preview.

Wanneer iemand van CD Project Red op het podium verschijnt en iets van The Witcher verschijnt, weet je dat mensen hun ogen niet van het scherm af kunnen houden. In dit geval werd de kaartgame die mensen konden spelen in The Witcher 3 tevoorschijn getoverd. Gwent, zoals het spel als naam had, komt nu als een volledige game naar de Xbox One en PC en ondersteunt cross-play. In september gaat de game in beta. Nu is niet iedereen geschikt om lekker aan tafel een potje te kaarten. Voor anderen is het ultieme gevecht niet met deze papieren plaatjes, maar in de ring. Daarom bracht Bandai Namco Tekken 7. Maar dat niet alleen. Deze week kun je Tekken Tag Tournament 2 gratis downloaden. Wees er snel bij!

Geruchten gingen er al even, maar het blijkt waar te zijn. Dead Rising 4 is een feit. Het is tijd om wederom op je Xbox One of PC duizenden, miljoenen zombies te killen. En ja, daar worden we blij van! Wanneer je de trailer bekijkt heb je zin in kerst. Bloederige, gore kerst. Jingle all the way! Ook zijn er zombies te vinden in State of Decay 2. Gaan we snel met verder Scalebound. De mannen van Platinum Games, die af en toe best een toffe titel maken, toonde gameplay van de coöperatieve stand van Scalebound. Volgens de ontwikkelaars was het de grootste bossfight die ze ooit hebben gemaakt. Rare toonde ook het grootste wat ze ooit gemaakt hebben. Nieuwe beelden laten zien dat Sea of Thieves echt iets anders gaat worden.

Wat precies gaat worden zoals we hopen en willen, is Halo Wars 2. Al toonde de nieuwe trailer behoorlijk wat grote, nieuwe gevaren. De CG trailer is heerlijk sfeervol. Dan Ayoub van 343 Industries betrad het podium om te vertellen dat het verhaal van de crew uit deel 1 verder gaat, een verhaal met een compleet nieuwe vijand. Op 21 februari 2019 is het spel te spelen, maar de beta kun je nu al downloaden.

Nog een bommetje? Jawel. Microsoft kondigde gewoon nog een Xbox aan. Project Scorpio gaat de boeken in als de ‘beste console ooit’. Een console die gemaakt is om echt het uiterste uit je games te halen. Wat te denken van 4K-gaming, op zestig hertz? Met 6TFLOPS zit er genoeg kracht onder de motorkap. Microsoft is nog vaag, maar aangezien de nieuwe console (die dus geen opvolger zal zijn van de Xbox One, maar er naast moet leven) pas in holiday 2017 gaat verschijnen, zijn er nog momenten genoeg om er meer over te delen.

https://www.youtube.com/watch?v=OFLAtdhsf_4

Overall gaf Microsoft een heerlijke persconferentie. Phil Spencer heeft de conferenties voorgoed veranderd. Waar Microsoft nog wel eens af kon dwalen naar niet interessante feiten, knalde de uitgever nu, net zoals in eerdere jaren onder Spencer, game na game na game. En het meeste was ook exclusief voor het Microsoft platform. Gamers met een Xbox One zitten er in ieder geval warm bij dit jaar.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.