2017: Het jaar van Bas

2017: Het jaar van Bas

Is het origineel? Natuurlijk niet. Elke website die schrijft over films, games, boeken, comics, muziek of je oma heeft rond deze tijd de lijstjes waarin het beste van het jaar besproken dient te worden. Nee, de originaliteitsprijs gaan we er echt niet mee winnen. Maar daar doen we het dan ook niet voor. Het is de tijd van het jaar om terug te blikken. Het biedt een interessante kijk in 2017. Een blik op wat dit jaar ons bracht. Dit waren mijn meest favoriete games.

In 2017 heb ik duidelijk minder games gespeeld dan voorgaande jaren. Waar ik in jaren hiervoor makkelijk veertig, vijftig reviews scheef voor GameParty, komt de teller dit jaar niet hoger dan vijftien recensies. En niet alles daarvan was geweldig. Ik keek naar toffe titels, zoals Destiny 2, Shadow of War en Forza Motorsport 7, maar speelde ook meuk zoals Constructor. Toch kijk ik met veel plezier terug op mijn 2017. Want hoewel ik duidelijk minder games gespeeld heb (ik moet nog beginnen aan titels als South Park: The Fractured but Whole, Assassin’s Creed Origins en Call of Duty WW2, dus heb deze niet mee kunnen nemen in dit artikel), heb ik wel vele, vele uren genoten van dat wat ik wel aan me voorbij zag trekken. Het creëren van de meest favoriete titels van het jaar was dan ook best lastig. Maar het wist wel te lukken. Daarom presenteer ik je met liefde mijn top drie beste titels van dit jaar.


Hoewel ik het enorm jammer vind dat de ontwikkelaar personages uit Mortal Kombat en Turtles toevoegt aan de game (ik vind het enorm afbreuk doen aan het hele DC-sfeertje), speelde ik de campaign van Injustice 2 met veel plezier uit. Met een tof verhaal, wat een sterke aanvulling was op het verhaal uit het eerste deel, wist Injustice 2 mij de beste DC-ervaring van het jaar te geven. Ja, ik speel liever dit dan dat ik nog een keer Justice League in de bios moet bekijken. Een diepgaande fighter met veel personages, elke dag nieuwe uitdagingen en loot om te verzamelen om je favoriete vechter te verbeteren. Injustice 2 was in mijn ogen de beste fighter van het jaar. Sowieso de leukste!


Natuurlijk moest Forza 7 in de collectie komen. Met het oog op de Xbox One X en de aankoop van een 4K TV was dit de game die ik trots ging laten zien wanneer mensen even graphics van Microsoft’s nieuwste kwamen kijken. En hoewel ik behoorlijk wat uren in eerdere delen uit de serie had zitten, greep Forza 7 me net wat harder dan de andere. Misschien zijn het die graphics, die steeds je mond open doen vallen, maar daar onder ligt een hele fraaie racegame met een shitload aan prachtige auto’s. Het rondrijden in auto’s met stickers uit verschillende franchises waar ik van hou (mijn Darth Vader Mercedes is de shit, alsook mijn Batman wagen!) is altijd een grote plus geweest in deze serie. Met deel 7 wist de ontwikkelaar zich opnieuw te overtreffen. De singleplayer heb ik na heel wat uren nog niet uit, maar die staat nog wel op de planning! Ik had het gewoonweg te druk met een andere game…


Al die haat rondom de game. Ik was er snel klaar mee. Ja, de lootboxen waren niet de beste toevoeging, maar gelukkig kon ik verder kijken dan dat. Star Wars is mijn meest grote passie, dus een controverse meer of minder zal me niet weghouden bij een game als deze. En daar ben ik blij om. Want wat de meeste haters online niet zagen was dat naast die lootboxen hier een fantastische game te vinden is. Met een singleplayer die misschien niet de meest briljante ooit is, maar verdomd lekker speelt en een multiplayer die heerlijk wegspeelt, was Battlefront 2 voor mij de game van het jaar. Hoewel deze pas in november is verschenen is het mijn meest gespeelde titel van het jaar geworden. Jawel, ik heb in anderhalve maand meer Battlefront gespeeld dan elke andere game in het hele jaar. Met de komst van gratis DLC en ‘more tot come’ zal dit in 2018 waarschijnlijk wederom hoog in de lijst van meest gespeelde games eindigen. Ik heb er zin in.

Als ik kijk naar de drie beste games die ik dit jaar gespeeld heb mag ik duidelijk niet klagen. Wat een plezier heb ik mogen beleven door deze drie titels. Ze namen me mee op avontuur, toonden me fantastische omgevingen en wisten me vele uren lang te boeien. Mocht ik in 2018 nog minder nieuwe titels spelen, dan hoop ik dat ik er in ieder geval net zo van kan genieten als de drie hier boven genoemde games. Plus, die backlog gaan we ook eens weg werken. Call of Duty, South Park en Assassin’s Creed, ik kom er aan! En daardoor gaat 2018 in ieder geval goed beginnen. Want ik hoop, hoe dan ook, dat 2018 een beter jaar gaat worden voor games. Want begrijp me niet verkeerd, ik hou van deze industrie, maar dit jaar waren er zoveel klachten, zoveel haat, dat het de lol ver weg wist te nemen. Het debacle rondom EA en de lootboxen in Battlefront en de sluiting van Visceral, bijvoorbeeld. Ja, EA toonde hier niet haar sterkste kant, maar om dan meteen met doodsbedreigingen te beginnen en mensen die wel genieten van de game op social media uit te schelden… het deed me even vullen met plaatsvervangende schaamte. Laten we niet vergeten dat we gamen voor ons plezier, en dat plezier hoop ik meer terug te vinden in de communities online in 2018!

Natuurlijk ben ik benieuwd naar jouw favoriete games van dit jaar. Ben je het met me eens? Totaal niet? Laat het vooral weten. Het is die tijd van het jaar en het delen is leuk, interessant en kan een mooie start zijn voor goede discussies. Laten we onthouden dat we gamen voor ons plezier en dat plezier ook terug gaan brengen in 2018. Want ook dan tref je mij weer aan achter mijn Xbox One X, met fantastische avonturen om te beleven. Ik zie je volgend jaar. May the Force be with you…

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.