Alle gamers verzamelen!

Alle gamers verzamelen!

Verzamelwoede, het is iets wat menigeen bezig kan houden. Als we bepaalde televisiereportages mogen geloven, is deze woede bij een hoop mensen uitgegroeid tot een gevaarlijke obsessie. Of het nou flippo’s of voetbalplaatjes zijn, als klein kind was ik in ieder geval ook gefascineerd door het verzamelen. En als ik eerlijk moet zijn, is dat nog steeds niet helemaal over. Bij elk EK of WK liggen er weer nieuwe voetbalplaatjes in de winkel en ik kan het niet laten om even een paar pakjes aan te schaffen. Ook in games kunnen we tegenwoordig steeds meer verzamelen; of het nou loot is of dat we echte figuurtjes in onze woonkamer hebben staan. Wat is nou precies de magie van het verzamelen?

Ik ben dus iemand die erg gevoelig is voor bepaalde verzamelacties. Het is dan ook ongelofelijk hoe lang ik voor de schappen van de Skylanders-figuurtjes heb gestaan, terwijl ik mezelf afvroeg of ik de game het geld wel waard vond. Natuurlijk is het verzamelen van die poppetjes heel erg tof, maar als ik vervolgens allemaal kinderen van zes voor dat schap zag staan, ging ik toch wel weer heel erg twijfelen. Ik val als redelijk fanatieke gamer waarschijnlijk niet onder de doelgroep van de Skylanders. Toch ben ik er uiteindelijk voor gezwicht. Had ik mooi even schijt aan die snotneuzen van zes, niet in de laatste plaats op aanraden van mijn collega Bas. Hij speelt al Skylanders sinds het begin van de serie en was erg tevreden over de game. Ik moet hem hierin gelijk geven en bovendien is de game op een hogere moeilijkheidsgraad ook nog eens behoorlijk pittig voor fanatieke gamers zoals Bas en ik. Toch begon er tijdens het spelen toch wel iets aan mij te knagen…

Voor diegenen die niet bekend zijn met Skylanders: de serie draait om een aantal helden die elk hun eigen element hebben. In totaal zijn er acht verschillende elementen. Bij het starterspakket van Skylanders krijg je drie verschillende figuurtjes, met drie verschillende elementen. Hiermee kun je de game uitspelen en ook alle achievements en trophies in de game halen. Toch probeert de game je de hele tijd te verleiden tot aankoop van die andere vijf elementen. Deze poort kun je alleen openen als je een aarde-Skylander hebt, en dit gebied is alleen maar beschikbaar voor een Ondood-Skylander. Shit, die heb ik allebei niet. Als ik als volwassen man hierdoor al in de verleiding kom om naar de winkel te gaan en vervolgens een Ondood- en een Aarde-Skylander te gaan kopen, dan is het niet moeilijk voor te stellen dat zesjarige kinderen bij paps en mams gaan jengelen dat ze toch écht die ene Skylander moeten hebben. Slim gespeeld hoor, Activision!

Het mag geen verrassing zijn dat ze hier erg veel aan verdienen. Toch denk ik dat Disney en (recentelijk) Nintendo heel goed hebben gekeken naar Activision en gedacht hebben: Wat kunnen we nou nog verbeteren aan het Skylanders-concept? Als antwoord op deze vraag is waarschijnlijk ‘herkenning’ bovengekomen. Misschien dat je wel weet wie Spyro is, maar daar houdt het qua herkenning van de Skylanders-figuurtjes wel op. Maar als je Buzz Lightyear, Jack Sparrow of Captain America ziet staan, dan wordt je toch veel meer verleid om Disney Infinity te kopen? Zelfde verhaal met de Amiibo-figuurtjes van Nintendo. Wanneer je als Nintendo fan een kleine versie van Mario, Link of Captain Falcon ziet staan, dan wil je die hebben. Maakt jou het in eerste instantie wat uit wat je er nou precies mee kunt doen, ze zijn vooral leuk voor de heb. Ik denk dat Disney en Nintendo hiermee goud in handen hebben. Die figuurtjes zullen we waarschijnlijk nog wel even zien, dus trek je portemonnee maar alvast.

Overigens is er nog een punt wat ik wil aanstippen. De afgelopen jaren hebben we steeds meer microtransacties zien komen in games. Voor bepaalde ontwikkelaars is dit een gouden ei, gecombineerd met de verzamelwoede van sommige gamers. EA Sports heeft hier in ieder geval ontzettend goed op in gespeeld met FIFA Ultimate Team. Door FIFA-points te kopen kun je nieuwe virtuele voetbalplaatjes kopen. Niet alleen maak je met deze pakketten (soms) je virtuele voetbalteam beter, ook is er de spanning van het openmaken van een pakje plaatjes. Niet voor niets zijn op YouTube zo ontzettend veel filmpjes te zien waarin gamers een pakje openen met een of meerdere zeldzame spelers er in. En zeg nou eens eerlijk, als je voor een klein bedrag wat extra loot in Destiny of Borderlands zou krijgen, dan zou je dat toch misschien wel doen?

Activision, Disney en Nintendo lijken in ieder geval goud in handen te hebben met Skylanders, Disney Infinty en Amiibo. De markt lijkt dan ook nog niet verzadigd en het is niet de vraag óf er nieuwe aanbieder op de markt komt, maar wanneer. Natuurlijk moeten developers uitkijken dat er niet te ver wordt doorgeschoten (bijvoorbeeld dat je een game alleen kunt uitspelen als je extra figuurtjes koopt), maar voorlopig lijkt verzamelen weer helemaal hot te zijn onder gamers!

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.