Amiibo: waarom is het zo'n hit?

Amiibo: waarom is het zo'n hit?

Figuurtjes die je in de winkel kunt kopen om vervolgens in een game te gebruiken, is geen nieuw verschijnsel. Activision scoorde dik met Skylanders en ook Disney Infinity is een behoorlijke hit geworden. Toen Nintendo met Amiibo kwam, beweerden boze tongen echter dat het gewoon een simpele manier was om geld te verdienen. Nintendo zou het idee hebben afgekeken van Activision en voornamelijk op geld uit zijn. Nu we een paar maanden verder zijn lopen fans, verzamelaars en media weg met de poppetjes van Nintendo. Maar wat is nou precies het geheim van Amiibo? Wat maakt de poppetjes van de grote N nou zo veel specialer dan die van Activision? Drie redenen waarom Amiibo zo succesvol zijn.

1. De heb-factor
Als ik in een vreemde stad ben en een gespecialiseerde gameswinkel spot, loop ik altijd graag even naar binnen. Een winkel vol games en merchandising, het is toch fantastisch om daar even rond te lopen. Wat altijd opvalt als je kijk naar de merchandising, is dat Nintendo daar een enorm aandeel in heeft. Als je knuffels of figuurtjes ziet, zijn het toch voornamelijk figuren van Nintendo. Of Mario en Yoshi nou zo knuffelbaar zijn: waarschijnlijk wel. Veel belangrijker is denk ik dat iedereen de figuren van Nintendo eigenlijk wel kent. Zet iemand Mario of Pikachu voor, grote kans dat zelfs je oma die twee figuurtjes herkent. De kans dat Solid Snake, Nathan Drake en Master Chief genoemd worden door je tante is lang niet zo groot als dat ze Donkey Kong en Luigi noemt.
De Amiibo-figuurtjes zijn in ieder geval (bijna) alle karakters die in Super Smash Bros. zitten. Als je in de winkel loopt en een figuurtje van Peach, Link of Sonic voorbij ziet komen, krijg je het waarschijnlijk lastig om niet je portemonnee te trekken. Maar niet alleen de bekende figuurtjes, maar ook de wat minder bekende figuren zijn verkrijgbaar. Ben jij een ontzettende fan van Shulk of Meta Knight? Dan kun je eindelijk eens je helden op je bureau zetten. Inmiddels staan er dankzij Nintendo ook een Pikachu en een Donkey Kong onder mijn televisie te pronken. De figuurtjes zijn van prima materiaal en er is veel zorg besteed aan het design van de poppetjes. Niet alleen leuk om mee te spelen, maar ook leuk om naar te kijken!

2. De speel-factor
De Skylanders-figuurtjes zijn natuurlijk harstikke leuk. Maar op het moment dat je een Skylanders-game hebt uitgespeeld, kun je niet zo veel meer met de figuurtjes. Hooguit kun je wachten op de volgende Skylanders-game, maar je kunt verder niets meer in een andere game met de figuurtjes. Sowieso werken alleen de Skylander-games met de portal van de game. Hoe anders is dat met de Wii U. Je hebt sowieso helemaal geen portal nodig. Je zet gewoon het figuurtje op de GamePad van de Wii U en het figuurtje verschijnt in je game. Welke game dat is: daar heb je zelf de keus uit.

Super Smash Bros. is natuurlijk dé game waarmee je het beste met je Amiibo’s kunt spelen. De eerste serie heet dan ook niet voor niets de Super Smash Bros-serie. Toch is dit pas het begin. Op dit moment zijn er al behoorlijk wat games beschikbaar waarin je ook iets kunt met je figuurtjes. Zo kun je in Mario Kart 8 nieuwe kostuums vrijspelen, net als in Hyrule Warriors. In het aankomende Mario Party 10 is er bijvoorbeeld een aparte spelmode voor de figuurtjes. Amiibo is inmiddels zo’n succes, dat ik eigenlijk wel zeker weet dat Nintendo steeds meer met de figuurtjes gaat doen. Als je nu een figuurtje hebt gekocht, kun je zeer waarschijnlijk er de komende jaren plezier van hebben.
3. De verzamel-factor
Overal in de media lees je tegenwoordig dat Amiibo een ontzettend succes is. Fans staan in de rij voor de figuurtjes en Nintendo haalt bakken met geld binnen. Dat heeft waarschijnlijk ook te maken met de strategie die Nintendo heeft. In ‘waves’ verschijnen er steeds weer nieuwe figuurtjes. Figuurtjes waar fans vervolgens voor in de rij staan. Figuurtjes die vervolgens ook binnen no-time zijn uitverkocht. Nintendo zegt dat ze een aantal karakters kunnen laten ‘uitverkopen’: als ze eenmaal uitverkocht zijn, komen ze misschien niet meer terug.

Ik vraag me af of Nintendo dit expres doet, maar ik denk het haast wel. En als ze het expres doen, dan is het een ontzettende slimme zet geweest. Als er nieuwe Skylanders of Disney Infinity-figuurtjes uitkomen, hoor je er maar weinig mensen over. Maar als er een nieuwe ‘wave’ aan Amiibo-figuurtjes op de markt komt, ontploft het internet haast. Waar zijn die figuurtjes precies verkrijgbaar, wie heeft ze al binnen? Door die mogelijke schaarste zijn de figuurtjes nog meer gewild. Dat doet Nintendo echt ontzettend slim.

Dit is natuurlijk pas het begin van de Amiibo. Met de release van Mario Party 10 zien we ook dat er een nieuwe serie geintroduceerd gaat worden: de Super Mario-serie. En als we zien hoe succesvol de figuurtjes nu zijn, kan het haast niet anders dat Nintendo dit nog veel groter gaat maken. Ben jij al helemaal gek van de figuurtjes?

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.