Robin versus de Nintendo Switch, deel 2

Robin versus de Nintendo Switch, deel 2

Sommige gevechten zijn zo goed, die verdienen een rematch. Of, zoals in mijn geval, veranderen de omstandigheden geheel. Een tijdje terug heb ik mijn gedachten over de Nintendo Switch op digitaal papier gezet. Vervolgens deelde ik deze gedachten met de lezers van GameParty. Ik liet jullie weten dat ik op dat moment een Nintendo Switch in huis wilde halen, maar dat ik toch ook nog wel wat ruimte zag voor twijfel. Twijfel, doordat de Switch slechts zeer beperkt verkrijgbaar was (en ook nog steeds is). Maar een maand later is van twijfel helemaal geen sprake meer. En dat kan wellicht door toeval worden verweten.

Ik ging namelijk een weekje geleden naar een niet nader te noemen elektronicawinkel. Het was een maandagavond en ik was op zoek naar een nieuw scheerapparaat. Niets aan de hand dus, zou je zeggen. Maar die week er voor was ik in Berlijn, waar mijn hotel ongeveer naast een andere elektronicaketen zat. Daar heb ik stiekem nog elke dag gekeken of er geen Nintendo Switch verkrijgbaar was. Helaas was dat niet het geval. Terug naar de maandagavond: terwijl ik naar de scheerapparaten liep, viel mijn oog op een stelling met games. Want wat stond daar op het bovenste schap? Twee maal de Nintendo Switch, klaar om meegenomen te worden! Exit een beetje twijfel, enter een enorme twijfel. Deed ik er nou wel goed aan om die Switch mee te nemen? Het debacle rondom de Wii U lag nog altijd vers in mijn gedachten. Want wat was ik blij dat ik nog voor een prima prijs die geflopte console heb weten te verkopen. Toch mag het uiteindelijk geen verrassing heten dat ik thuis kwam met een Nintendo Switch. En ach, dan heb ik dat scheerapparaat toch ook maar meegenomen.

Opnieuw: er is eigenlijk niets veranderd in de status rondom de Nintendo Switch. Er zijn nog een nieuwe games aangekondigd en op dit moment lijken alleen The Legend of Zelda en Mario Kart 8 Deluxe de moeite van het spelen waard. Toch valt me nog iets anders op rondom de Nintendo Switch. Iets wat er bij mij ook voor heeft gezorgd dat het apparaat naast het scheerapparaat in mijn winkelmandje lag. De community rondom de Nintendo Switch lijkt namelijk ontzettend positief te zijn. Neem maar eens een kijkje op de subreddit van de Nintendo Switch (r/NintendoSwitch). De manier waarop mensen daar positief zijn over hun console, maakte het dat ik al een tijdje nog meer meeging in die hype rondom de Switch. Ik zag mensen fantastische gameplay uploaden van Breath of the Wild. Maar ik las ook verhalen van hoe de Switch hun kijk op gaming geheel had veranderd. Ik zag foto’s van vreemden die spontaan in de metro in Londen met elkaar Mario Kart 8 Deluxe aan het spelen waren. Het lijkt er op dat we echt met iets bijzonders te maken hebben.

Natuurlijk, ik moet eerlijk toegeven dat ik mezelf behoorlijk snel laat meeslepen in een hype. Dat heeft er voor gezorgd dat ik de Switch uiteindelijk (nadat ik dus postief ben gaan denken over de Switch) zo snel mogelijk in huis wilde hebben. Maar die Switch was er echt wel gekomen, daar ben ik honderd procent zeker van. Het voelt op dit moment ook echt fijn om deel uit te maken van de community rondom de Nintendo Switch. Zij kijken niet alleen vooruit naar de bekendere titels (zoals ARMS en Splatoon 2), maar ook elke nieuwe downloadbare titel wordt flink geanticipeerd. Een sfeer die ik totaal niet proefde bij de Wii U. Zeker omdat die console – zeker nu we het zo achteraf bekijken – toch niet zo revolutionair was als dat we met zijn allen dachten. Bovendien had de Wii U een hoop problemen, maar die heb ik in het eerste deel al aan de orde laten komen.

En ja, natuurlijk zie ik ook nog wel een beetje die donkere wolken die ik in het eerste artikel ook al een beetje zag sluimeren. Zo viel de release van NBA Playgrounds wellicht toch een beetje tegen als je de verhalen mag horen. Het is een prima versie, maar de versies op de Xbox One en de PlayStation 4 zijn toch stukken beter. Maar dat argument wil ik eigenlijk van de hand doen: de Xbox One en PlayStation 4 zijn krachtige consoles, terwijl ik de Switch toch echt steeds meer als een hybride console.

Ik ben ondertussen echt helemaal verliefd op mijn Nintendo Switch geworden. Het is toch echt fantastisch dat ik overal waar ik wil de nieuwste Mario Kart kan spelen? Natuurlijk, dat kon al op eerdere handhelds. Maar leg Mario Kart 7 en Mario Kart 8 maar eens naast elkaar. De verschillen zijn echt enorm. Nog nooit kon je zo gemakkelijk en zo goed een console-ervaring mee onderweg nemen. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat Nintendo dit succes weet door te zetten. Zeker als ik kijk naar de Nintendo 3DS: een ontzettend succesvol apparaat, met een ontzettend goede line-up. Ja, de line-up van de Wii U was niet zo goed. Maar dat valt wellicht wel te wijten aan het feit dat de Wii U ook niet zo’n goede console was. Nintendo is op de goede weg terug, daar ben ik van overtuigd. En mocht dat veranderen, dan komt er vast een Robin versus de Nintendo Switch deel 3. Maar daar hoop ik eigenlijk niet op.

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.