Aqua Moto Racing 3D Review

Aqua Moto Racing 3D Review

Jetski’s hebben altijd een positieve uitwerking op mij. Elke keer als ik op vakantie ben wil ik graag een keer met zo’n ding het water op, maar helaas is het er nog nooit van gekomen. Maar toch, het lijkt me wel wat, met zo’n machine lekker over het water scheuren, genietend van het uitzicht. De fascinatie voor jetski’s kan ook komen doordat ik behoorlijk wat nostalgische gamegevoelens koester aan die snelle machines. Zo vond ik Wave Race 64 voor de Nintendo 64 erg leuk en speelde ik het vaak bij een vriend, eveneens als Splashdown op mijn PlayStation 2. Nog steeds hoop ik op een next-gen opvolger van zowel Splashdown als Wave Race 64. Voorlopig moet ik het doen met Aqua Moto Racing 3D, voor de Nintendo 3DS. Weet de game zich te vestigen in het rijtje Splashdown en Wave Race 64, of is het een kleurloze rip-off?

De game is een e-shop titel, dus mijn verwachtingen waren niet al te hoog. En precies, de game doet helemaal niet zo veel speciaals. De berijder van de jet-ski is er een zonder personaliteit, die je overigens nog wel een naam en een nationaliteit mag geven. De game draait vooral om de Championship mode, waarin het de bedoeling is dat je steeds belangrijkere races gaat winnen, doordat je steeds in nieuwe kampioenschappen mag racen. Onderweg haal je nog wat geld binnen, waarmee je jouw jetski kan upgraden, waardoor de machine steeds sneller gaat. Dat is wel nodig, want hoe verder je in de game komt, hoe sneller de jetski’s van je tegenstanders worden. Finish je in de top 3 van het kampioenschap, dan krijg je toegang tot het volgende kampioenschap. Zo nu en dan is het best lastig om die top drie binnen te dringen, want de tegenstand wordt steeds sterker. Toch wordt de game nergens echt heel frustrerend, waardoor het leuk blijft.
Naast de Championship mode is er natuurlijk ook de standaard Quick Race mode. De gebieden waarin je met je jetski kan komen dienen eerst nog vrijgespeeld te worden in de Championship mode, waardoor het leuk blijft om die mode te blijven spelen. Heb je wat minder tijd, dan kun je een snel rondje racen in het Quick Race onderdeel, maar eigenlijk kun je net zo goed een rondje gaan scheuren in de Championship mode. Ieder kampioenschap duurt namelijk maar tien minuutjes. De omgevingen waarin je rondscheurt zijn onderverdeeld in verschillende tracks. Deze zijn door boeien van elkaar gescheiden. Het deed mij in ieder geval denken aan Splashdown, zeker omdat je bij een aantal tracks echt helemaal in de flow komt van het bochtenwerk.

Tot zo ver alleen maar positieve geluiden over de game. Het racet best lekker weg, en golven zijn behoorlijk realistisch. Daarnaast ziet de game er prima uit. Maar daar schiet de game zich eigenlijk een beetje in eigen voet. Het opspattende water kan misschien heel mooi zijn, maar ik vond het persoonlijk alleen maar irritant. Het ontnam mijn zicht op de race, en leek wel een beetje op die vervelende Blooper-power up uit Mario Kart. Schakel de 3D-functie in en de framerate ´kakt´ al snel in. Op de wat simpelere tracks valt het nog wel mee, maar als je met zes racers op een grafisch zwaar stuk aan het racen bent gaat het richting onspeelbaar. Erg jammer, want de game leek zo vloeiend te spelen.

Maar er zitten nog meer glitches in de game. Zo houdt het geluid er af en toe mee op. Niet dat dat heel erg is overigens, want de soundtrack is ronduit slecht te noemen. En ook in 2D is de framerate lang niet altijd even stabiel. Zeker niet als het hectisch wordt. En laten dat nou net de spannende momenten van de game zijn. Zeker omdat de strijd om de derde plaats zeer hectisch kan zijn. En als je met een vriend rondom een boei scheurt via Download Play, heeft de game zeker zijn mooie momenten.

Het is jammer dat Aqua Moto Racing 3D eigenlijk iets te veel vraagt van de Nintendo 3DS. De game racet in principe lekker weg en de golf-effecten zijn prima. Het opspattende water is nét iets te veel aanwezig voor het kleine scherm van de Nintendo 3DS, en zet je het 3D-effect aan, dan wordt de game zo goed als onspeelbaar. Zonde, want de gameplay is in principe prima in orde, en het is een ideale game voor onderweg!

[review pros=”+ Klassieke gameplay
+ Ideale game voor tussendoor” cons=”- Matige 3D-functie
– Technische problemen” score=59]

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.