Bethesdaland, alles op een rij #E32017

Bethesdaland, alles op een rij #E32017

Verandering van spijs doet eten, moet Bethesda dit jaar gedacht hebben. Dit jaar geen persconferentie waar je een (aanzienlijk) deel van de tijd naar een ‘talking head’ zit te kijken, in plaats daarvan is er Bethesdaland. De stroom aan trailer werd alleen aan- en afgekondigd vanaf het podium, voor de rest was het gewoon achter elkaar games, games, games. Voor de mensen in de zaal misschien minder leuk, voor kijkers van de stream ideaal.

Bethesda snapt hoe je een presentatie uitbouwt. Klein beginnen, groot(s) eindigen. Bethesdaland opende haar deuren met de onthulling van DOOM VFR; de game die we allemaal natuurlijk al kennen, maar nu voor het eerst speelbaar in VR. Later dit jaar moet ‘ie verschijnen voor zowel HTC VIVE als PlayStation VR. Ook van Fallout 4 VR kregen we nieuwe beelden te zien, deze verschijnt (vooralsnog?) alleen voor HTC VIVE, net als DOOM later dit jaar.
In dezelfde ‘niet helemaal nieuw, maar wel een beetje’-categorie werd een nieuwe trailer van de Morrowind-uitbreiding van The Elder Scrolls Online getoond. De wereld van de MMO was al bepaald niet klein en heeft nu qua grootte weer een flinke sprong genomen. In de vorm van ‘Horns of the Reach’ en ‘Clockwork City’ als DLC gaat de wereld groter worden en meer queesten brengen dan ooit tevoren.
Dat de mod-community flink ondersteund wordt door Bethesda is natuurlijk geen nieuws, maar ze gaan nog een stapje verder. Later deze zomer verschijnt voor Fallout 4 en Skyrim Creation Club, een platform waar zowel Bethesda als andere ontwikkelaars hun additionele content voor beide games op kunnen zetten. Denk aan nieuwe abilities, wapens en andere items die je zowel op Xbox One, PlayStation 4 als PC vanaf het nieuwe platform kunt downloaden. Ook nieuws voor The Elder Scrolls: Legends, dat een 150 kaarten tellende uitbreiding met de naam Heroes of Skyrim krijgt. Er worden nieuwe mechanics zoals Shout geintroduceerd, bekende personages keren terug én uiteraard maken de draken hun opwachting. Heel veel draken. Eind deze maand gaat de (gratis) uitbreiding online voor alle platformen waarop de game speelbaar is. De game komt dan ook meteen naar Android en iPhone.

En dan beginnen we langzaamaan bij de grotere onthullingen te komen. Van Skyrim voor de Nintendo Switch hadden we nog geen échte beelden gezien, maar nu wel! De eerste, korte gameplay-fragmenten werden getoond. Afgaande op die beelden (er is niks officieel bevestigd door Bethesda) lijkt het toch om de ‘normale’ Skyrim te gaan en niet om de Special Edition. Echter heeft de Switch-versie wel zijn eigen exclusieve elementen: er zijn motion controls toegevoegd én door het scannen van Amiibo is het mogelijk om met Link rond te lopen in Tamriel! Jammer was wel dat de gehoopte bekendmaking van de releasedatum uitbleef; specifieker dan ‘Holiday 2017’ hebben we het nog niet helaas.

https://www.youtube.com/watch?v=_7980ZPK8Dg

Wél een releasedatum kreeg de nieuwe DLC van Dishonored 2. In Death of the Outsider, zoals de nieuwe content heet, krijg je de taak om de ‘greatest assassination ever’ uit te voeren. Vanaf 15 september moet het pakket te downloaden zijn, hopelijk hebben we voor die tijd wat meer informatie over wat de nieuwe content precies inhoudt. De nieuw aangekondigde content voor Quake Champions is wat dat betreft een stuk duidelijker: B.J. Blazkowicz, de protagonist van Wolfenstein, wordt namelijk een speelbaar personage in de game. Naast dat nieuwtje kregen we nog wat nieuwe maps te zien en werd duidelijk dat Bethesta met Quake groots in wil gaan zetten op eSports.
Dan het eerste échte nieuws: de aankondiging van The Evil Within 2. Het eerste deel deed het niet slecht en stond bekend om zijn mindfucks. Als we de trailer van het vervolg bekijken, denken we dat dat ook deze keer wel goed zit. Het speelt zich drie jaar na het origineel af en geeft hoofdpersonage Sebastian opnieuw de kans om zijn dochter Lily te redden. Of het zo uitgekiend is of niet, The Evil Within 2 heeft een prachtige releasedatum: vrijdag 13 oktober van dit jaar. Uiteraard voor PC, PlayStation 4 en Xbox One. Hoewel dit natuurlijk geweldig nieuws is, gingen vele harten toch het snelst kloppen van de laatste aankondiging die Bethesda deed. De aankondiging die je wist dat ging komen. Wolfenstein II: The New Colossus. B.J. Blazkowicz is back! In het eerste deel zagen we natuurlijk hoe de nazi’s de Tweede Wereldoorlog gewonnen hadden, deze keer maak je de oversteek naar de Verenigde Staten om daar tegen het Duitse gespuis te vechten. Net als alle andere titels die Bethesda liet zien, verschijnt ook The New Colossus nog dit jaar. Om precies te zijn op 27 oktober, ook weer voor PC, PlayStation 4 en Xbox One.
Out with a bang dus, zoals we het graag zien. De presentatie oogde strak, Bethesda leert van eerdere jaren en lijkt het iedere keer weer een stukje beter te doen. Jammer was wel dat het na een half uurtje al gedaan was, maar laten we wel wezen: de grootte van een uitgever als EA heeft Bethesda ook (nog?) niet. Wij zijn in ieder geval tevreden, we hebben precies gezien wat we wilden zien. Wat vond jij van Bethesda?

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.