Blijven we spelen met LEGO?

Blijven we spelen met LEGO?

LEGO, wie is er niet groot mee geworden? Ik keek laatst nog eens goed onder het bed van mijn ouderlijk huis, waar ik gelukkig geen monsters vond. Wat ik er wel vond, waren een hoop kratten met oude LEGO. Genoeg om eens goede herinneringen op te halen. LEGO is ook in de komende maanden weer helemaal hot. Zo was er het nieuws dat in Scheveningen er een Legoland Discovery Centre gaat komen. Ook verschijnt deze week de LEGO Batman-film in de bioscopen. Een blik op de releasekalender leert ons dat LEGO Worlds begin maart richting de consoles komt. Genoeg redenen om eens te kijken naar de LEGO-games die we de afgelopen jaren hebben gezien op onze consoles. Want hoewel ik altijd de LEGO-games met een hoop plezier heb gespeeld, vraag ik me toch af hoe het verder moet met de serie. Zit er nog wel een beetje rek in de serie? Zijn er nog wel series die zich lenen voor een LEGO-sausje? Hoe nu verder met de LEGO-serie?

Zo’n voorjaar is normaal gesproken wel een goede tijd om een LEGO-game uit te brengen. Nee, een LEGO-game is geen blockbuster, maar het is ook zeker meer dan een meer dan vermakelijk tussendoortje. Toch lijkt de release van LEGO Worlds over een maand redelijk geruisloos te gaan. Dat kan er aan liggen dat dit voorjaar verrassend druk is met toptitels. Denk aan de nieuwe Tom Clancy’s Ghost Recon of For Honor. Maar ook Mass Effect, Horizon: Zero Dawn en de komst van de Nintendo Switch zorgen voor een historisch druk voorjaar. Daar komt nog bij dat LEGO Worlds geen traditionele LEGO-game is. De game is niet gericht op een bepaalde filmreeks, maar richt zich op de fantastie van jou als speler. Een soort Minecraft, maar dan met LEGO, dat dekt de lading waarschijnlijk nog het beste. De game is ook niet full-priced, voor 30 euro kun je de game volgende maand in huis gaan halen.

Durft Travelers Tales het niet aan om tussen dit geweld een volledige LEGO-game te plaatsen? Met de LEGO Batman film is dit juist het moment om een nieuwe LEGO-game uit te brengen. Ik zou er in ieder geval niet gek van op staan te kijken als Travelers Tales rond deze tijd een game rondom de nieuwe film had uitgebracht. Dat deden ze immers ook toen de eerste LEGO-film in de bioscopen draaide. Die film draaide om Emmet, een onbekend LEGO-figuurtje. Hij sprak een stuk minder tot de verbeelding dan Batman natuurlijk. Nu moet ik wel eerlijkheidshalve toegeven dat ik de game rondom the LEGO Movie ook een beetje vond tegenvallen. Dat kan misschien komen doordat ik op een gegeven moment kritischer ben gaan kijken naar LEGO-games. Ik heb er behoorlijk wat gespeeld, maar op een gegeven moment wil je toch wat anders.

Dat gezegd hebbende pleit het ook wel in het voordeel van Travelers Tales dat er nu rondom de LEGO Batman film geen game wordt uitgebracht. Dat zou namelijk al de vierde LEGO Batman-game zijn die er is uitgebracht. Misschien is dat wel iets te veel van het goede. Tot nu toe lijkt 2017 dan ook om wat alternatieve LEGO-games te gaan draaien. Eerder had ik het al over LEGO Worlds. Er staat echter nog een LEGO-game op het programma. LEGO City Undercover maakt namelijk de overstap naar de Xbox One en de PlayStation 4. Die game was eerst exclusief verkrijgbaar voor de Wii U. Een uitstekende game, maar ook een game die veel mensen gemist hebben. Met LEGO Worlds en LEGO City Undercover staat de teller op twee LEGO-games in 2017. En dat is precies het gemiddelde aan LEGO-games van de afgelopen jaren. Is dit het voor 2017?

Ik vraag me dan ook echt af waar de LEGO-serie de aankomende jaren heen moet gaan. Een hoop series zijn al gebruikt. Naast de standaard LEGO-games zijn er ook een behoorlijk aantal series gebruikt om content te leveren voor LEGO Dimensions. Want nu komt de aap uit de mouw: LEGO Batman krijgt weldegelijk content van Travelers Tales! Alleen is dit in de vorm van content voor LEGO Dimensions. Deze serie die hetzelfde model als Skylanders gebruikt loopt blijkbaar als een trein, want er blijven maar nieuwe levels en figuurtjes voor deze game verschijnen.

Ik kan me dan ook goed voorstellen dat het aantal volledige LEGO-games in de aankomende jaren gaat afnemen. Inmiddels is Travelers Tales toch echt door het aantal franchises heen lijkt mij zo. Misschien kunnen ze nog een keer scoren met de nieuwe Star Wars-films. Of misschien boren ze wel een geheel nieuwe franchise aan. Ik zou bijvoorbeeld wel wat zien in een LEGO Game of Thrones. Voorlopig is het nog gissen over hoe het verder gaat met LEGO. Feit is en blijft, dat LEGO nog altijd hip is!

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.