Interview Lego: The Hobbit, James Norton

Interview Lego: The Hobbit, James Norton

De games doen het al een behoorlijke tijd bijzonder goed. Toch lijkt Lego steeds populairder te worden. Het speelgoed ontstijgt zichzelf dit jaar door uit te bouwen met een heuse bioscoopfilm en de bijhorende game. Later dit jaar keert het Middle-earth van Peter Jackson’s The Hobbit ook richting de geblokte omgevingen. Wij kregen de mogelijkheid om James Norton, een van de producers achter de game, enkele vragen te stellen.

Hoe gaat Lego: The Hobbit anders zijn dan het eerder verschenen Lego: The Lord of the Rings, en wat zal er hetzelfde blijven?
Er zullen behoorlijk wat nieuwe mogelijkheden zijn in Lego: The Hobbit. Zo is er het nieuwe ‘buddy-up systeem’ waarbij de Dwergen elkaar helpen tijdens hun tochten door de wereld. Zo kan een Dwerg bijvoorbeeld bovenop een andere Dwerg gaan staan om bij een hogere plek te komen. Of ze werken samen om vijanden te verslaan. Daarnaast zijn er nieuwe gebieden in Middle-earth om te ontdekken in combinatie met plekken waar we eerder al geweest zijn. Deze zijn opnieuw gebouwd voor deze game. Denk aan Rivendell, Mirkwood, Goblin Town, en Bag End. We proberen om alle cinematische momenten uit de films opnieuw te creëren voor de game. Dit is waar fans van Lego: The Lord of the Rings van hielden en we doen het zelfde met Lego: The Hobbit. Ik kan je verzekeren dat je niet teleurgesteld gaat worden.

Er lopen nogal wat Dwergen door de game. Hoe gaan ze anders zijn van elkaar tijdens het spel?
Elke Dwerg heeft zijn eigen wapen waardoor hij zijn eigen unieke mogelijkheden krijgt. Daarnaast kan Bombur zichzelf oprollen en als een bal diverse vijanden omver gooien. Dwalin kan zijn grote hamer gebruiken om objecten uit de weg te slaan en nieuwe paden te maken.

Hebben jullie tijdens het maken van Lego: The Hobbit samengewerkt met de filmmakers?
De game is gebaseerd op de films van Peter Jackson. De man is enorm gepassioneerd met alles wat met zijn films te maken heeft. Ook onze game dus. Hij heeft de game gezien tijdens de conceptfase en heeft zo de ontwikkeling helemaal gevolgd tot waar we nu zijn beland.

In de films, alsook in het originele boek van J.R.R. Tolkien, zijn liederen erg belangrijk. Belangrijker zelfs dan in The Lord of the Rings. Barsten de Dwergen tijdens het spelen ook in zang uit?
We hebben enorm veel plezier tijdens het maken van deze game en door ervoor te zorgen dat het spel leuk gaat zijn voor de spelers. We kunnen helaas nog niet alles weggeven op dit moment, maar je zult zien dat we enkele memorabele scenes uit de film mee hebben genomen in het spel. Uiteraard met de bekende Lego-twist!

The Lord of the Rings focust zich op meerdere groepen personages tegelijk op meerdere plekken in de wereld. In The Hobbit blijven we veelal bij hetzelfde groepje personages. Gaan ze samen in een hub-wereld avonturen beleven?
Lego: The Hobbit volgt het verhaal van de eerste twee films van Peter Jackson. De wereld van Middle-earth zal groter zijn dan de plekken waar ze langs zijn gekomen tijdens hun tochten. Daardoor is er genoeg te ontdekken en veel te doen. Er zijn meer queesten en Dwergen. Heel veel Dwergen. De hub is een van de grootste die we op het moment hebben gemaakt met meer dan honderdvijftig extra missies. Natuurlijk zijn er de queesten waarbij je iemand moet escorteren terwijl andere gewoon uitlopen op vechtpartijen. Daarnaast zijn er meer dan vijftig locaties die zich binnen afspelen waar we genoeg geheimen in hebben verstopt.

Gaan we ongebruikte stukken uit het boek terug zien in Lego: The Hobbit? Stukken die niet verfilmd zijn?
Het spel is gebaseerd op de visie van Peter Jackson. Daarom volgen we dus de twee eerste films uit zijn trilogie.

Gaat dit een Lego-game zijn die online gespeeld kan worden?
We geloven dat de beste manier om deze games met twee personen te beleven is om samen bij elkaar op de bank te zitten. Daarom focussen we ons om de lokale coöperatieve mode zo leuk mogelijk te maken, zonder ook maar naar een online-variant te kijken.

Waarom wachten jullie niet nog een jaartje zodat je de complete Hobbit-trilogie in één game kunt verwerken? Nu is het verhaal niet compleet.
We konden gewoonweg niet wachten! We hadden twee films en veel materiaal tot onze beschikking, we wilden meteen aan de slag gaan met de vele ideeën die het ons bracht.

De game verschijnt ook op de nieuwe consoles. Gaan daar extra functies aanwezig zijn?
De Kinect voor Xbox One zal ondersteund zijn, verder krijgen deze versies geen functies die niet in de overige versies aanwezig zijn. Natuurlijk is er wel de mogelijkheid om met het touchscreen van de Wii U te spelen, maar een second screen optie ontbreekt in de game.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.