De evolutie van de game-industrie

De evolutie van de game-industrie

De laatste tijd is mij iets opgevallen met games en de game-industrie in zijn algeheel. Ik heb het niet over de negatieve dingen waarover ik zo goed kan zeuren (de tegenwoordige hufterigheid in de industrie), maar over de daadwerkelijke veranderingen. Misschien zijn het slechts trends, maar dat denk ik niet. Ik denk dat wij tegenwoordig in de grote stap zitten naar het daadwerkelijke next-gen van deze eeuw. Het gaat niet meer slechts om grafische upgrades, maar ook om daadwerkelijke innovatie en immersie. Ik zal je vertellen waarom ik denk dat wij nu in de grootste stap van gaming ooit zitten.

Console upgrades
Dit is redelijk recent. Sony heeft namelijk kortgeleden aangekondigd dat zij de PlayStation 4.5 gaan uitbrengen. Als ze maar niet een 4.5 op de console plakken, want dat zou er, naar mijn insziens, ontzettend lelijk uitzien. Echter hetgeen wat boeiend is, is dat Sony niet een totaal nieuwe console uitbrengt, maar een soort tussenstap, waardoor mensen met een PlayStation 4 nog steeds van dezelfde games kunnen genieten als de bezitters van een PlayStation 4.5, maar dan met net wat minder spektakel. De PlayStation 4.5 brengt beelden namelijk naar je scherm in 4K en er zijn nog wat upgrades. Het apparaat komt voor 400 euro in de schappen te liggen en zou voor nieuwkomers een reden kunnen zijn om een PlayStation te kopen en misschien is het voor fans wel een reden om te upgraden naar de 4.5. Nintendo was Sony al wel voor met de 3DS. Zij hebben namelijk de 3DS uitgebracht, de 2DS (een downgrade) en de New 3DS (een upgrade). Misschien volgt Microsoft ook wel met hun eigen draai aan dit concept. Alhoewel: Microsoft maakt soms gebruik van ’the cloud’ met het verwerken van graphics, dus misschien acht Microsoft een upgrade wel helemaal niet nodig! Wel denk ik dat dit vaker gaat gebeuren, misschien heeft de volgende generatie consoles wel makkelijk te uitwisselen onderdelen, waardoor een upgrade goedkoper wordt en makkelijker.

Virtual Reality
Het is een rage. Het is begonnen met de Oculus Rift en er zijn veel volgers gekomen, voor zowel de mobiel als voor console en PC. HTC heeft de Vive uitgebracht en dit apparaat is een beetje onpraktisch op te zetten, aangezien je een grote kamer nodig hebt, maar schijnt wel ontzettend immersief te zijn doordat de muren in het echt ook daadwerkelijk worden verwerkt in VR. De Oculus Rift is natuurlijk een goede keuze voor PC-bezitters, maar is nogal duur en heb je nog een ontzettend dure PC nodig voor veel games om de games te kunnen draaien (dit probleem geldt ook voor de Vive). Sony komt met hun eigen spin aan VR. De headset van PlayStation is net wat minder krachtig dan de Oculus, maar is wel veel goedkoper, namelijk 400 tot 500 euro. Daarnaast is het apparaat gemakkelijk in te stellen, aangezien alles van PlayStation komt. VR is opkomend, maar volgens sommige mensen al wel een uitstervende trend. Echter zijn er nog ontzettend veel games in ontwikkeling voor de headsets op alle apparaten, dus ik hoop dat VR er is om te blijven. Het lijkt mij in ieder geval hartstikke tof.

Kleuren, overal kleuren
Tegenwoordige hardware is krachtiger dan vroegere hardware (duh) en dat wordt tegenwoordig tentoongesteld door middel van kleurtjes. De meeste games van een jaar of acht geleden waren vaak aan de grauwe kant. Tegenwoordig is daar niets meer van te herkennen, je ziet namelijk in elke game de kleuren van je scherm afspatten en dat ziet er prachtig uit. Of het nu bomen zijn, water, spetterend bloed of bepantsering, alles is kleurrijker of juist duisterder, maar zelfs dan lijken de games kleurrijk door het scherpe contrast. Ontwikkelaars worden steeds creatiever met het gebruik van kleuren. Ik denk dat we binnenkort unieke games gaan zien met steeds vreemdere art direction, doordat de kleuren tegenwoordig steeds meer vibrant overkomen. Ik hoop het in ieder geval, games hoeven namelijk niet persé steeds realistischer te worden, maar kunnen ook steeds unieker worden en dat lijkt mij mooi.
In het kort: ik denk dat wij naar een generatie gaan waar upgrades bij de dagelijkse kost horen, VR steeds meer wordt uitgediept en het gebruik van kleuren steeds verder verkend wordt. Wel denk ik dat ontwikkelaars en uitgevers een beetje terughoudend willen zijn met al deze nieuwe tech. Nintendo heeft bijvoorbeeld al laten weten dat hun nieuwe console krachtiger wordt dan de PS4 en hun controller redelijk origineel wordt. Dit klinkt vrij safe, vooral voor Nintendo, het bedrijf wat nooit zoveel gaf om graphics en juist om innovatieve gameplay. Ik vermoed, mede hierdoor, dat wij een generatie krijgen waar down to earth gaming de hoofdrol speelt, maar alle innovatieve snufjes optioneel zijn en gemakkelijk te gebruiken (zoals bijvoorbeeld VR). Wat denk jij dat wij de aankomende jaren kunnen verwachten in de industrie?

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.