Terugblik E3 2014: Harmen

Terugblik E3 2014: Harmen

De E3 ligt alweer bijna twee weken achter ons, al het nieuws is rustig ingedaald en ik kan mijn persoonlijke balans opmaken. Wat vond ik cool afgelopen E3 en wat had er in mijn optiek anders gekund?

Top 3
Call of Duty: Advanced Warfare

Een nieuwe ontwikkelaar, een nieuwe aftakking binnen de franchise. Naast het huidige Black Ops en Ghosts van respectievelijk Treyarch en Infinity Ward brengt nieuwkomer (althans, als zelfstandig ontwikkelaar) Sledgehammer Games ons Advanced Warfare. Zoals de naam al doet vermoeden nog een stapje verder in de toekomst dan bijna-naamgenoot Modern Warfare. Van tevoren had ik totaal geen verwachtingen van deze game; tegenwoordig vind ik Call of Duty’s nog wel aardig om te spelen vanwege de actie-rollercoaster waar je in terecht komt, maar het ‘been there, done that’-gevoel overheerst de laatste jaren. Ook bij Advanced Warfare had ik dit gevoel verwacht, maar juist Sledgehammer, als ‘onervaren’ Call of Duty ontwikkelaar, neemt risico en kiest ervoor om een CoD-game er niet uit te laten zien als een CoD-game. Op een positieve manier. Door futuristische toevoegingen als een boost pack en nieuwe vijanden als hordes vliegende robots voelde de gameplaytrailer van Advanced Warfare voor mij fris aan, een gevoel dat een CoD-game bij mij niet meer naar boven heeft gebracht sinds de eerste Modern Warfare.

Assassin’s Creed Unity
Nooit eerder heb ik een Assassin’s Creed vol overgave gespeeld. Geen idee waarom niet eigenlijk, ik denk door de overload aan blockbustergames rond de tijd dat de Creed-titels altijd uitkomen. Je mag me ervoor haten, ik ben er ook niet trots op. Maar ik denk dat ik het goed ga maken. De gameplaybeelden van Assassin’s Creed Unity maakten iets bij me los. Ik ben een sucker voor sfeer in games, en als er iets sfeer heeft, is het Parijs in de tijd van de Renaissance. Alleen al daarom, en vanwege de prachtige graphics die de huidige generatie consoles kan produceren, wil ik deze keer écht de tijd gaan nemen om eindelijk een Assassin’s Creed in mijn console te schuiven.
Uncharted: A Thief’s End
Tsja, wat moet ik hier nog over zeggen. Uncharted is één van mijn grote liefdes. Ook weer vanwege de sfeer die alle games uitstralen, maar ook door de jungle-setting (ook weer zoiets waar ik een zwak voor heb) en de heerlijke actie. Hoewel mijn voorspelling wat betreft Uncharted niet uitkwam, vond ik de teaser die Naughty Dog ons gaf alvast heerlijk om weer lekker hyped te raken. Vooral door die belachelijk mooie graphics, aangezien we helaas nog geen gameplay te zien kregen. Helaas werd gelijk met de trailer duidelijk dat dit de laatste game binnen de franchise gaat worden (wat ik me eigenlijk bijna niet voor kan stellen), dus zal Naughty Dog ongetwijfeld alles op alles zetten om nog één keer maximaal te knallen met Drake en consorten. Ik wil het en ik wil het nu!

Flop 3
GTA V naar next-gen

De geruchten gingen al voordat GTA V op de PlayStation 3 en Xbox 360 uitkwam, en eerlijk gezegd had ik niet gedacht dat Rockstar het écht ging doen. GTA V krijgt een oppoetsbeurt en komt ook naar de PlayStation 4 en Xbox One, naast het debuut op de PC. Miljoenen en miljoenen gamers hebben de duurste GTA ooit al gespeeld op hun 360 of PS3, waarom dan het geheel met iets mooiere graphics (op de vorige generatie consoles zag de game er al super uit) opnieuw uitbrengen? Ik gok dat er maar één vier-letterige reden is: geld. En dat valt me tegen van Rockstar. Juist van hen dacht ik dat ze een van de weinige grote ontwikkelaars waren die niet alles deden voor geld. Helaas wel dus.
Geen nieuwe grootschalige WO2-shooter
Eerder heb ik er al een betoog over geschreven en ook op andere plaatsen op het internet heb ik gelijksoortige verhalen gelezen. We zijn wel weer toe aan een nieuwe, grootschalige blockbuster-game die de Tweede Wereldoorlog als hoofdthema heeft. Ik had dan ook gehoopt op een toffe aankondiging op de E3 in een van de grote persconferenties. Als laatste knaller, een gave (gameplay)trailer die door de prachtige graphics en gave actie vele monden open liet vallen. Maar helaas, het mocht niet zo zijn. Misschien komt het nog op een later tijdstip, misschien zijn ontwikkelaars er zelf wel nog steeds klaar mee en willen ze geen oude koeien uit de sloot halen. Ik ga mijn hoop gewoon meenemen naar de Gamescom in augustus, en als dat niks wordt vestig ik mijn hoop op de E3 van 2015.

Geen Gran Turismo 7
Oke, oke, ik had van tevoren al kunnen weten dat we op deze E3 niks gingen zien van de volgende Gran Turismo – de eerste voor de PlayStation 4. Maar ik hoopte er zo op. Even de zure nasmaak die Gran Turismo 6 achterliet (qua ontbrekende vernieuwing en qua verkoopaantallen) wegspoelen met een dijk van een trailer. Eindelijk luisteren naar de community en wat drastischer het roer omgooien. Dat starre Japanse gedachtengoed laten voor wat het is. Gewoon een schademodel erin gooien, de boel wat minder statisch maken. Ik onthoud deze vast voor mijn verwachtingenlijstje voor de E3 van volgend jaar.

Hoopt volgend jaar op…
Goede verrassingen! Een paar jaar geleden wist de E3 mij nog te verrassen met aankondigingen van games die ik totaal niet aanzag komen, maar waar k wel gelijk ontzettend veel zin in had. Dat gevoel mis ik de laatste twee a drie jaar. Ik word nog wel af en toe positief verrast door games waarvan ik dat tevoren niet verwacht had (zie Call of Duty Advanced Warfare en Assassin’s Creed Unity), maar toch mis ik dat wow-gevoel dat ik vroeger nog wel eens had. Misschien is dit gewoon iets van mijn quarter-life crisis (veel van de tekenen uit deze lijst herken ik), maar toch hoop ik dat ik volgend jaar als de nieuwe consoles goed op stoom zijn écht verrast ga worden door één of meerdere titels.

Is helemaal klaar met…
De hipheid van indie-games. Zowel Microsoft als Sony zetten momenteel vol in op games die gemaakt worden door onafhankelijke, kleine ontwikkelaars. Er verschijnen artikelen die claimen dat indie-games de redding van creativiteit in videogames zijn. Door de kleinschaligheid en het feit dat de ontwikkelaars geen verantwoording af hoeven te leggen aan een uitgever. Maar juist door deze games zo in de picture te zetten en op die manier populair te maken, worden de grote uitgevers wakker geschud met misschien wel het tegenovergestelde tot gevolg. Indie-games hebben succes en moeten dus zo goed mogelijk zijn om dat succes te behouden. Ik vrees dat daar roet in het eten gegooid gaat worden, waardoor er toch op de een of andere manier meer invloed komt van de hoge heren in plaats van dat de ontwikkelaars alles zelf bepalen. Laat indie gewoon lekker indie blijven, al dat gehype hoort er in mijn optiek juist niet bij.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.