De E3 verwachtingen van Robin

De E3 verwachtingen van Robin

Ieder jaar weer lees je onze verwachtingen voor de E3. Toch is dat – in mijn ogen in ieder geval – ieder jaar weer spannend! Nu ik zo over mijn verwachtingen voor de E3 ga nadenken (op het moment van schrijven 2 weken weg) begint het toch wel te kriebelen. Ieder jaar staan we toch weer voor een aantal nieuwe verrassingen, en het gissen naar deze verrassingen is toch een flink gedeelte van de voorpret. Daarom lees je nu mijn verwachtingen voor de E3! Laten we hopen dat het jou ook een beetje voorpret gaat bezorgen.

Sony gaat heel erg knallen… of toch niet?!
Vorig jaar ging Sony behoorlijk lekker op de E3: zij kondigden de ene na de andere toffe exclusieve titel aan voor de PlayStation 4. Er was eigenlijk maar een probleempje… bijna alle toffe games kwamen uit in 2018! En dat is nog steeds het geval: bijna alle toffe titels die we vorig jaar gezien hebben (Spider-Man, Days Gone, The Last of Us 2) moeten nog verschijnen. Maar dat kan in mijn ogen twee verschillende gevolgen hebben. In het slechtste scenario is de persconferentie van Sony een herhaling van zetten met betrekking tot vorig jaar. Dan zou Sony wat mij betreft echt de tegenvaller van de show zijn. Het zijn natuurlijk stuk voor stuk toffe titels, maar ook titels die we vorig jaar al een keer hebben gezien.
In het meest gunstige geval gaat Sony al die titels die we vorig jaar al een keer hebben gezien en nog veel meer showen! Dat laatste hoop ik stiekem op. Ik ben ook ergens aan het hopen op een nieuwe handheld van Sony (een soort van Switch, maar dan krachtiger). Dat is misschien wel heel erg onrealistisch, maar ik verwacht eigenlijk wel dat Sony met nog een aantal verrassingen komt. Zo lang deze verrassingen dan ook in 2018 verschijnen, vind ik het allemaal goed. Anders kan ik net zo goed deze tekst volgend jaar wéér gebruiken in mijn vooruitblik…

Nintendo gaat helemaal los: ook jaar 2 voor de Switch wordt een klapper
Ik heb het al behoorlijk vaak moeten typen. Maar als Nintendo-fan gaat het eigenlijk niet vervelen: de Nintendo Switch is een dikke hit. Misschien niet geheel verwacht, maar Nintendo lijkt weer helemaal back in business! De vraag is dan ook eigenlijk niet of, maar hoe Nintendo gaat knallen op de E3 van dit jaar. Een ding staat vast: veel aandacht zal uitgaan naar Super Smash Bros. voor de Switch. Ook kunnen we er van uit gaan dat we dit najaar aan de slag kunnen met Yoshi en een nieuwe Fire Emblem (hoewel, rondom die laatste titel is het wel heel erg stil de laatste tijd).

Maar wat er verder nog gaat komen… dat is nog even afwachten. Nintendo-fans hebben de slechte eigenschap dat zij nogal het hoofd op hol kunnen laten slaan. Dat is op zich niet gek met een flinke bibliotheek aan titels waar Nintendo nieuwe delen in kan laten verschijnen. Ik hoop in ieder geval óf meer van Pokémon te zien, óf meer van de nieuwe Animal Crossing te zien. Maar allebei mag natuurlijk ook! En misschien heeft Nintendo wel een hele nieuwe verrassing in de vorm van een gloednieuwe IP in petto. Het bedrijf heeft de laatste tijd een hoop risico genomen, met onder meer Nintendo Switch en Nintendo Labo. Misschien dat we ook dit jaar zo’n speciale verrassing te zien krijgen.

FIFA en Forza: bekende namen, klinkende titels
Als ik twee game-serie zou moeten kiezen waar ik het meeste fan van ben, dan zijn het Forza Motorsport en FIFA. En van beide titels verwacht ik dit jaar weer vuurwerk. Bij de Forza-serie kun je de klok op gelijk zetten dat we dit jaar een nieuwe Forza Horizon te zien krijgen. Ik ben voornamelijk benieuwd waar de serie dit jaar heen gaat. Amerika, Europa en Australië: we hebben het allemaal wel eens gehad. Wellicht dat we dit jaar naar Azië vertrekken: waar een combinatie van stad en jungle op ons wachten. Of misschien gaan we dit jaar wel naar Afrika of Zuid-Amerika, om daar de woestijn in te gaan. Hoe dan ook, ik heb volle vertrouwen in Turn 10 dat ze ook dit jaar weer een race-feest van maken.
https://www.youtube.com/watch?v=vD1ccSM9qiA
Dan over naar FIFA. Natuurlijk is daar weer FIFA. Natuurlijk krijgt FIFA ook dit jaar weer een prominente rol in de persconferentie van EA. De verwachting is namelijk dat EA Sports dit jaar de Champions League-licentie heeft binnengehengeld. Bij Konami maakten ze namelijk al bekend dat PES zich dit jaar op andere licenties gaat richten, nu het contract met de UEFA is afgelopen. Het erge is ook nog: FIFA heeft die licentie eigenlijk helemaal niet nodig. De game verkoopt toch wel als een tiet. Maar om dan ook nog de Champions League-licentie weg te kapen voor de neus van Konami… de enige onderscheidende licentie van Konami. Het wordt eigenlijk wel een beetje pijnlijk voor Konami. Ik ben benieuwd naar het licentie-nieuws, van beide kanten!

Maar er is meer…
Natuurlijk verwacht ik nog veel meer van de E3 van dit jaar. Wat ik amper nog verwacht komend jaar is VR. Die hype lijkt toch een beetje aan het grote publiek voorbij te zijn gegaan. Waar het twee jaar geleden nog helemaal hip was, werd het vorig jaar weer stukken stiller. En dit jaar hoor je al helemaal weinig van VR. Misschien dat Sony het nog probeert met de PS VR, maar ook dat apparaat lijkt een beetje geflopt te zijn.

Ook verwacht ik een hoop van Microsoft. Want zij zijn stiekem toch best wel goed bezig met nieuwe dingen als Xbox Game Pass. Laten we hopen dat zij dit jaar de fans kunnen geven waar ze al een tijdje om vragen: nog meer dikke exclusives.

Dit was nog maar een klein gedeelte van mijn verwachtingen voor de E3 van dit jaar. Wat verwacht jij van de E3 van dit jaar? Laat het vooral in de reacties weten.

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.