De impact van Xbox Game Pass, de Netflix voor games

De impact van Xbox Game Pass, de Netflix voor games

Goede ideeën, ze zijn er in overvloed. De wereld draait er tenslotte op . Dat goede ideeën soms enorm logisch lijken te zijn, is een feit. Dat niemand er eerder op lijkt te komen is na het horen van zo’n idee bijzonder. Net zoals de Xbox Game Pass, een Netflix-achtige constructie waarbij je voor tien dollar in de maand een behoorlijke lijst aan games kunt spelen op je Xbox One. Een goed idee, en volgens mij eentje die de complete industrie op z’n grondvesten doet schudden.

Natuurlijk ga je met de Xbox Game Pass niet meteen de nieuwste games kunnen spelen. Logisch ook, die games moeten eerst hun ontwikkelingskosten weer terug zien te verdienen met de normale verkoop. Daarnaast zullen niet alleen Xbox One titels, maar ook backwards compatible Xbox 360-games games beschikbaar zijn. Maar, Microsoft gaf aan dat een titel als Halo 5: Guardians al dit jaar te spelen moet zijn middels het systeem. Die game verscheen eind 2015, iets wat in mijn ogen een perfecte tijdspanne is. Het is niet het nieuwste wat de Xbox One te bieden heeft, maar zolang Microsoft titels van deze kwaliteit aan weet te blijven bieden, kan de Game Pass zeer interessant zijn. Wanneer je lid gaat worden (wanneer de service eenmaal live gaat) kun je dus een behoorlijke bibliotheek (meer dan honderd games bij launch!) gewoon naar je Xbox One downloaden. Niets streamen, niets moeilijk doen. Klikken, downloaden en spelen. En zolang jij lid blijft van de Game Pass-service zal de game volledig speelbaar blijven.

Briljant, het was het eerste woord dat in me opkwam nadat ik het nieuws verkondigde hier op GameParty. Het idee is zo slim en winstgevend voor alle partijen. Natuurlijk heeft het Microsoft behoorlijk wat moeite gekost om dit van de grond te krijgen. Want Microsoft kan zelf niet bepalen wat een third party ontwikkelaar (denk een Ubisoft, Activision) doet in dit systeem. Als ze er compleet vanaf willen zien, is dat hun goed recht. Phil Spencer, hoofd van Xbox, heeft dan ook aangegeven dat het niet makkelijk was om te komen tot waar ze nu zijn. Sterker nog, Game Pass was één van zijn eerste ideeën toen hij drie jaar geleden de Xbox divisie overnam. Het heeft dus behoorlijk wat tijd mogen kosten. Maar volgens hem is Microsoft met heel wat partijen tot goede overeenkomsten gekomen. En belangrijker; het zal het Games with Gold-systeem niet beïnvloeden. Die vier gratis games per maand komen er gewoon nog steeds bij.

Maar waarom ik Game Pass zo interessant, zo briljant vind? Het heeft meerdere lagen. Natuurlijk, wanneer ik vanuit het oogpunt van de gamer kijk, is het financieel gezien een zeer aantrekkelijke deal. Voor 120 dollar, de prijs van twee games per jaar, is het mogelijk om heel veel toffe titels compleet te spelen. Twee games aan kosten voor meer dan honderd games die voor je klaar staan, dat klinkt toch enorm goed in de oren? Maar, toen dit euforische moment voorbij me ging, dacht ik even wat verder na. Over de impact die het verder kan hebben. En daar komt eigenlijk de laag waardoor ik dit een briljant systeem vind. Natuurlijk vind ik het geweldig als ik straks zonder moeite een paar games naar m’n Xbox One kan downloaden, maar er is meer.

Laten we bijvoorbeeld Halo 5 weer als uitgangspunt nemen. Toffe game die online nog steeds heel goed gespeeld blijft worden; hulde voor 343 Industries en haar vele gratis uitbreidingen voor de game. Maar er zijn genoeg mensen die de game niet hebben gespeeld… Die misschien na Halo 4 dachten dat ze het wel gezien hadden, of die de slechte berichten rondom de campagne op zich namen als een non-aanschaf. En power to you, ik kan het begrijpen. Zestig euro is niet niets. Maar de online stand van de game is de beste vorm van Halo online multiplayer die er bestaat. En dat mis je. Dus, met de Game Pass is het zomaar mogelijk om daar toch eens in te duiken. Het voordeel? Halo 5 gaat nog meer leven, er komen vele nieuwe spelers naar de game. De bestaande gamers kunnen sneller en makkelijker gamers vinden omdat er letterlijk meer gamers zijn. De buzz rondom Halo 5 komt terug, meer mensen gaan er over praten (want je hebt nieuwe spelers die toch even op Twitter en Facebook hun ding doen) en de ontwikkelaar zou een stijging in enthousiasme kunnen zien. Plus, die nieuwe spelers die Halo 5 hebben genegeerd kunnen mogelijk ineens wel zin krijgen in Halo 6, nu ze zien hoe goed de online variant is. Iets wat resulteert in meer verkochte exemplaren voor de ontwikkelaar, waardoor de franchise gezond verder kan gaan.

Nu is dit een geïsoleerd idee wat misschien voor Halo 5 alleen toegepast kan worden. Maar ik denk ook dat ‘vergeten games’ een nieuw leven kunnen krijgen. Want stel je voor, die ene game van jaren terug die je nooit gespeeld hebt. Die blijkt misschien ineens enorm tof te worden. En dat vertel je tegen anderen, die anderen vertellen het weer tegen anderen. Ineens staat die oude game waar niemand over sprak vol in de spotlight. Waardoor misschien nog meer gamers aangetrokken worden om de game te downloaden naar de Xbox One. Iets wat de populariteit voor een oude serie, een vergeten franchise, helemaal terug kan brengen. Het kan er voor zorgen dat ontwikkelaars zien dat die ene oude titel toch in deze tijd weer succes kan hebben, wat ontwikkeling voor nieuwe titels kan stimuleren. Daarnaast krijgt de ontwikkelaar uiteraard een deel van het geld dat jij mag betalen voor de Game Pass. En we weten, meer inkomsten kan resulteren in nieuwe, grotere en toffere games. Daarnaast speelt Microsoft gigantisch slim in op de ‘tweedehandsmarkt’. Waar we nu misschien nog twintig euro betalen voor een oude, tweedehands game waardoor de ontwikkelaar geen extra inkomsten krijgt, krijgt de ontwikkelaar nu die centen wel.

Past de Game Pass in deze tijd? Ja. Wanneer je kijkt naar Netflix blijkt dat bijna de helft van de leden hun content streamen vanaf een console. Het consolepubliek is dus niet vies van het betalen voor dit soort diensten. Natuurlijk staat of valt Game Pass bij zijn content. Momenteel zijn namen als Ubisoft, Activision en EA nog afwezig. Uiteraard heeft EA zijn eigen dienst op de One waarbij je voor enkele euro’s per maand hun games mag spelen. Wanneer Microsoft de grote namen over de streep gaat krijgen, en misschien zelfs indie developers aan kan sporen om hun games eerst exclusief via Game Pass te lanceren, zou het zomaar eens kunnen zijn dat Game Pass de innovatie is waar de game industrie op zat te wachten. Ik ben dan ook oprecht benieuwd wat de toekomst gaat brengen met Game Pass en hoe een Sony of Nintendo hierop in gaan spelen (PlayStation Now is niet te vergelijken met Game Pass). Want wanneer je ook nog eens bedenkt wanneer je een game uit Game Pass toch aan wil schaffen, je ook nog eens korting krijgt (nog een win voor de speler), zal het velen als muziek in de oren klinken. Tenzij je in een gameshop werkt…

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.