De weg naar Star Wars Battlefront 2

De weg naar Star Wars Battlefront 2

Het is dan eindelijk zover. Star Wars Battlefront II, de nieuwe game van Dice, EA Motive en Criterion ligt in de winkels. Na het eerste deel, dat voor velen niet was wat het moest zijn, leek de ontwikkelaar goed naar de feedback te luisteren om de ultieme Star Wars-ervaring te creëren. Niet alleen online, maar ook in een heuse singleplayer campagne! De weg naar Battlefront II was echter een lange. We duiken, samen met de grootste Nederlandse Star Wars-fansite StarWarsAwakens.nl, even in de geschiedenis van de serie.

Veel mensen lijken niet te weten dat Star Wars Battlefront geen nieuwe IP is. Het is niet het idee van Dice geweest om deze gameplay in een Star Wars-jasje te stoppen en ons zo spannende gevechten voor te schotelen. Nee, die eer gaat een andere ontwikkelaar toe.

Star Wars: Battlefront – 2004
In 2004 bracht Pandemic Studios de eerste Star Wars Battlefront. Het spel was te spelen op de PlayStation 2, Xbox en PC en verscheen tegelijk met de originele trilogie DVD boxset. Het spel zette de Galactic Republic tegenover de Confederacy of Independent Systems (CIS) in het tijdperk van de prequels, alsook de Rebel Alliance tegenover de Galactic Empire tijdens de avonturen van Episode IV, V en VI. Het spel was ‘conquest-based’, dus was het aan jou om de tegenstand om te brengen, of om alle controle punten op de map voor twintig seconden vast te houden. De tegenstanders deden uiteraard hetzelfde, waardoor grootse gevechten los konden barsten. Omdat Revenge of the Sith nog niet te zien was in de bioscopen, stopte het avontuur van de Clone Soldaten met de Battle of Kashyyk, zonder dat we nog wisten wat er verder stond te gebeuren. Het spel verscheen in 2005 ook op de Mac. Onder de titel Star Wars Battlefront Mobile verscheen er ook een port op de mobiele telefoon.

Star Wars: Battlefront II – 2005
Battlefront was een hit, dus was het aan Pandemic om een vervolg te maken. Deze moest echter snel verschijnen. In oktober 2015, dertien maanden na de release van het origineel, verscheen deel twee. Tijdens de launch was het spel meteen te spelen op de PlayStation 2, PSP, Xbox en PC. In het spel werden nieuwe voertuigen speelbaar gemaakt, het had een betere missie structuur en uitgebreidere maps. Daarnaast was de campagne verhalender gemaakt, iets wat het origineel pijnlijk miste (herkennen we hier een trend?). Hierin werd het verhaal verteld van een veteraan, iemand die gediend had in de oorlog. Hij begon als een trooper voor de Galactic Republic en groeide uit tot een Imperial Stormtrooper. Interessanter was dat het nu mogelijk was om met een Jedi te spelen. Ook het tweede deel deed het goed, het verhalende aspect kwam in reviews duidelijk naar voren.

Star Wars Battlefront: Renegade Squadron – 2007
De serie was populair, maar de volgende zet had niemand aan zien komen. Het derde deel, Renegade Squadron, verscheen alleen op de PSP. Gamers met een Xbox, een PlayStation 2 of PC konden niet verder met de door hun zo geliefde serie. Ook werd er een nieuwe ontwikkelaar op het project gezet; Rebellion Developments. Het vertelde een nieuw verhaal uit het oogpunt van een Rebel Alliance Covert Ops Unit, een Renegade Squadron. Dit team had geen voeten in de originele verhaallijnen van Star Wars en was voor dit spel bedacht. Tijdens het spelen kwam je er al snel achter dat dit team opgezet was door niemand minder dan Han Solo en dat het een belangrijke taak kreeg tijdens de gebeurtenissen van de diverse films. Zo speelde je tijdens de gevechten op Yavin en Hoth. Echter was de singleplayer te kort, maar wist de multiplayer veel goed te maken. Het feit dat je jouw personage kon customisen zoals jij dat wilde, gaf spelers de mogelijkheid om het spel op een eigen manier te spelen.

Star Wars Battlefront: Mobile Squadrons – 2009
Mobiele telefoons werden steeds krachtiger en konden steeds makkelijker grote 3D omgevingen op het scherm toveren. Daarom werd in 2009 besloten dat THQ Wireless aan de slag mocht gaan om de befaamde Battlefront-serie naar de mobiele markt te brengen. Het spel had drie klassen om uit te kiezen en bracht de bekende actie naar je telefoon. Tenminste, zo ongeveer. Omdat de telefoons toch nog niet zo technisch begaan waren als de consoles en de PSP, koos THQ ervoor dat spelers konden schieten door het touchscreen aan te raken. Echter was het niet meer mogelijk om zelf te lopen. De game werd een flop.

Star Wars Battlefront: Elite Squadron – 2009
Wederom keerde Battlefront terug naar het kleine scherm. De PSP werd opnieuw door Rebellion Developments voorzien van een nieuwe Battlefront. Hoewel het spel later ook naar de Nintendo DS werd gebracht door N-Space, was het de PSP-versie die het beste in het geheugen ligt bij veel gamers. Het spel liet je opnieuw gevechten aangaan, te voet, in voertuigen of in de lucht. Wanneer je vanuit de ruimte ergens wilde landen, kon dat gewoon, al moest de game in de vorm van een korte cutscene even de omgevingen inladen. De gameplay was ongewijzigd en zorgde wederom voor veel spectaculaire actie. Met speelbare personages als Luke Skywalker, Boba Fett, Darth Vader, Darth Maul en zelfs The Emperor, kon de echte Star Wars-fan zijn lol op. Tijdens de campagne speelde je als Clone Trooper X2, gemaakt vanuit het DNA van een Jedi Master. Het was jouw taak om op Jedi’s te jagen nadat Order 66 gegeven werd.

Star Wars: Battlefront III
Tussen de ontwikkelingen van Battlefront II en Renegade Squadron in was Free Radical Design bezig met een nieuwe versie voor de grote platformen. Daarnaast werd een classificatie ingediend voor een versie voor de Nintendo DS. Echter, net nadat deze classificatie in werd gediend, verloor Free Radical Design de rechten tot Star Wars en moest het de ontwikkeling stop zetten. Op dat moment was de studio al meer dan twee jaar met het spel bezig. In 2008 was het spel bijna klaar op het moment dat de ontwikkelaar er mee moest stopen. Volgens LucasArts wist Free Radical echter steeds deadlines te missen, waardoor er niet meer geld in het project gepompt ging worden vanuit hun kant. Screenshots en filmpjes waren al publiekelijk getoond, maar het spel heeft nooit het daglicht gezien.

https://www.youtube.com/watch?v=2WeX41WfOsY

Star Wars: Battlefront Online
Star Wars: Battlefront Online was in ontwikkeling bij Slant Six Games, de studio achter verschillende SOCOM-iteraties. Het spel was een online only-shooter en zou de Xbox 360 en PlayStation 3 aan moeten doen in 2011. De geschiedenis leert ons dat ook dit spel nooit verschenen is. Daarnaast gingen er geruchten dat beelden van dit spel gebruikt werden door de media als bewijs voor het bestaan van Battlefront III. Of dat waar is zullen we nooit weten. Nadat de studio de deadlines in 2010 niet wist te halen, trok LucasArts de stekker uit dit project.

Star Wars: First Assault
Nee, er zit geen Battlefront in de titel. Officieel was dit ook geen Battlefront-titel. Echter, de gameplay van First Assault leek wel heel erg op dat wat we kenden. Online verschenen video’s en fans reageerden enthousiast. Helaas, door de sluiting van LucasArts werd dit spel geannuleerd. Later sprak een ex-medewerker van de studio dat dit de echte Battlefront III zou gaan worden, gecreëerd onder de naam First Assault en Version Two.

Star Wars: Battlefront
Met dezelfde naam als het eerste deel in de franchise bracht Dice in 2015 opnieuw een titel in de serie. Dit keer op de Xbox One, PlayStation 4 en PC. Opvallend is dat de gameplay nog steevast hetzelfde is als in 2004, al zijn er uiteraard her en der veranderingen doorgevoerd. Reis online met andere spelers naar verschillende planeten uit het Star Wars universum en participeer in de grootste gevechten die de saga ons ooit gaf. Stap in een X-Wing en knal Tie’s uit de lucht, vecht als een Rebel tegen The Empire of grijp het lichtzwaard en richt als Luke Skywalker heel wat schade aan. Qua content was de game wat schaars tijdens de release maar een Season Pass bracht veel extra content, waaronder missies rondom Rogue One. De game wordt tot op de dag van vandaag online nog steeds veel gespeeld. Wel was het grootste punt van kritiek dat er geen singleplayer was.

Waar Battlefront twee jaar geleden, net als de eerste Battlefront in 2004, geen verhalende campagne had zet Battlefront II dit, net als Battlefront II dat deed in 2005, helemaal recht. De geschiedenis lijkt zich te herhalen. De cirkel is compleet. Battlefront II is vanaf vandaag te koop. May the Force be with you…

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door StarWarsAwakens.nl.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.