Destiny: The Dark Below Review

Destiny

PlayStation 4 Xbox One
8.9

Sterk

8.3

User Avg

Destiny: The Dark Below Review

Destiny: The Dark Below Review

Destiny is alweer een tijdje uit en velen hebben er aardig wat uren in zitten. Phogoth is verslagen, de Vault of Glass is overwonnen, je schuld is ingelost bij The Queen, Saladin heeft gezien wat voor Guardian je bent en Xur verkocht maar liefst 1 keer de Ice Breaker…, 1 keer… alle Guardians zitten op level 30 en… nou, dat was het dan. Of toch niet? Nee! Want sinds een deze maand ligt The Dark Below in de digitale schappen!

Het is nog niet lang geleden dat er een mooi icoontje bij de Tower kwam te staan, een icoontje waarmee je de trailer kon starten van The Dark Below. In deze trailer leer je Eris Morn kennen, de enige van de zes Guardians welke de afdaling in de Hellmouth heeft overleefd. Samen met haar mede Guardians (Eriana-3, Toland, Omar, Vell en Sai Mota) ging ze de strijd aan met Crota. Zelfs haar Ghost heeft het niet overleefd en Eris, geloof ik, ook maar amper. Door deze tegenslag is er één ding heel duidelijk geworden; Eris heeft een intense haat jegens Crota en het is aan jou als Guardian om haar te helpen Crota te stoppen.

Laat ik dan ook maar meteen beginnen met het volgende: wanneer je echt een uitbreiding verwacht op het bestaande verhaal van Destiny, wat te lezen is op de verzamelkaarten, dan moet ik je meteen een tikkeltje teleurstellen. Eris heeft namelijk haar eigen verhaal. Het past in het bestaande verhaal maar geeft geen verdere uitleg over wat er nu precies is gebeurd of wat The Speaker je nog steeds niet wil vertellen.

Je begint je Quest door verschillende missies uit te voeren voor Eris, door deze missies krijg je reputation bij Eris en speel je andere bounties vrij. Deze bounties zijn vooral gericht op The Hive en op Omnigul. Omnigul is één van de dienaren van Crota en wil natuurlijk niets liever dan elke Guardian dood zien. De bounties zijn niet anders dan de bekende bounties, zo moet je met bepaalde aanvallen je vijand verslaan (zoals Arc of Void), of moet je hier speciale wapens voor gebruiken. Een bounty die wat minder was; het verslaan van 15 Hive vijanden met een zwaard op aarde of de maan. Met de bounty an sich is niks mis, het is alleen zo vervelend als je met vijf personen op een zwaard staat te wachten wat maar 1 keer in de 10 minuten te krijgen is. Daarnaast zijn er een aantal bounties welke alleen uit te voeren zijn in een bepaalde class; ze zijn Hunter, Titan of Warlock gebonden.

Naast de bounties is er ook een nieuwe Raid op de maan. Deze Raid is voor mijn gevoel grootser opgezet dan The Vault of Glass maar werkt in sommige opzichten toch hetzelfde. Zo zijn er weer portals waar je op moet gaan staan en een heleboel vijanden om te verslaan. Wat dat betreft is het nu meer ‘overleven’ dan echt dingen moeten uitzoeken. De raid duurt vrij lang, maar dit duurde de Vault in de eerste weken ook. Het daadwerkelijke gevecht tegen Crota is net wat anders dan het gevecht tegen Atheon. Zo wordt er gewerkt met een zwaard en niet meer met een schild. Een Guardian pakt het zwaard en begint op Crota in te hakken om hem te verslaan (met wat hulp van zijn of haar vijf mede Guardians natuurlijk). Ook een leuke toevoeging; je health komt niet zomaar terug, hiervoor heb je de Chalice nodig. Deze zorgt ervoor dat je leven terug krijgt maar iedereen moet wel dezelfde Chalice gebruiken.

Ook de PVP is uitgebreid met nieuwe mappen. Helaas ben ik deze nog niet tegengekomen dus daar kan ik nog niet zoveel over zeggen. Vooral nu de iron banner is, waar ze waarschijnlijk niet in voor komen, zal het nog even duren voordat de nieuwe mappen aan mijn neus voorbij komen.

Met nieuwe Gear heb je nu de mogelijkheid om level 32 bereiken. Deze Gear kun je kopen bij de Crucible Master en bij de Vanguard. Houd alleen wel in de gaten dat je dezelfde Gear kunt winnen tijdens bijvoorbeeld storyline missies. Wanneer je dit niet doet dan heb je, net zoals ik, met je zuurverdiende Vanguard marks Gear gekocht welke je daarna gewoonweg wint. Ook bij de Raid hoort nieuwe Gear en nieuwe wapens. Een handige toevoeging is het feit dat je nu ook via Xur je oude spullen kunt upgraden. Elke week is er de mogelijkheid om je oude wapens en Gear te upgraden zodat ook deze hogere Light stats kunnen bereiken. Helaas gaat wel al je harde werk naar de knoppen want je moet weer helemaal vanaf het begin beginnen met nieuwe upgrades. Persoonlijk vond ik dat wel jammer. Sommige mensen hebben enorm veel tijd gestoken in het upgraden van hun spullen en nu lijkt dat in één klap ‘voor niets’ te zijn geweest. De kans is ook nog eens groot dat we ditzelfde moment gaan treffen wanneer de volgende DLC uitkomt.

Met de nieuwe DLC waren, in de eerste week, ook de Weekly Strike en de Nightfall speciaal voor de gamers welke The Dark Below hebben gekocht. Dit was natuurlijk niet echt gebruiksvriendelijk voor de Guardians welke de DLC nog niet hadden gekocht en liever even wilde wachten met de aanschaf. De eerste week moesten zij dus zonder Weekly en Nightfall doen. Waarschijnlijk, ik kan me niet anders voorstellen, zal het vast vaker gaan gebeuren dat er DLC-gebonden strikes zullen zijn welke dan dus niet gespeeld kunnen worden door de mensen wie de uitbreiding niet hebben.

The Dark Below is een erg leuke en interessante eerste uitbreiding op Destiny. De nieuwe gear en wapens zijn tof en de nieuwe raid is nog wel even te spelen (hoewel hij nu al uitgespeeld is door een Guardian…, in zijn eentje!?). Wat dat betreft is er weinig aan te merken op de uitbreiding op een toch al toffe game. Natuurlijk zijn er hier en daar wat minpuntjes maar dat ligt vooral in het ‘niet hebben’ van de DLC.