Disappointe3 feature

Disappointe3 feature

Het L.A Convention center heeft de deuren weer gesloten. De laatste gamejournalisten werden met neppe Half Life 3 flyers richting het strand van Santa Monica gelokt en het zit er dus echt weer op voor een jaartje. De storm is wederom gaan liggen en we weten weer met zijn allen naar welke games er uit te kijken valt. Er viel weer heel wat memorabels te spotten tijdens de vele voorstellingen van de grote namen in de industrie, van indrukwekkende gameplay van Star Wars Battlefront, tot de eerste echte beelden van Kingdom Hearts 3 en The Last Guardian. Alle toffe dingen passeerden de voorbije week uiteraard ruimschoots de revue op GameParty, maar nu is het mijn beurt. Ik had het in mijn pre3 al over de haat/liefde verhouding die ik met de beurs heb en ook dit jaar viel er best wel weer wat ergernis te rapen. Tijd om de handschoentjes even uit te doen en te belichten welke teleurstellingen E3 dit jaar in petto had.

Nintendo wordt geleid door muppets
Hier wil ik echt niet al te veel woorden aan vuil maken, een aangereden hond ga je ook niet natrappen. En toch, toch kan ik het echt niet nalaten luidop af te vragen wat Nintendo nu eigenlijk getoond heeft? Ik herinner me de grappig bedoelde segmentjes waarin iconen als Iwata en Myamoto als een soort muppets waggelden en dat er erg, erg, erg, erg veel naar Amiboo verwezen werd, maar dat is het zowat. Geen glimp van de nieuwe Zelda, geen enkele referentie naar de NX en geen enkele game die het spelen echt waard lijkt voor WiiU. Het grote publiek heeft de WiiU al lange tijd opgegeven en deze Keynote toonde aan dat Nintendo dat ondertussen ook gedaan heeft.

De EA Pers conferentie viel als een slappe pudding in elkaar
EA begon er echt wel tof aan met games als Need for Speed en Unravel die er echt vet uit zagen, maar dan klonk het zinnetje ‘Let’s talk about mobile’ en vervolgens zag je op internetfora wereldwijd gifs met in slaap vallende puppy’s verschijnen. Mobiele games met Minions en rond Star Wars die duidelijk niet bedoeld zijn voor het doelpubliek dat de E3 volgt zijn nog tot daar aan toe, maar dat daarna belachelijk veel tijd uitgetrokken werd voor de jaarlijkse sports-game was helemaal een tempokiller. Zo rond het moment dat er een verdomd onwennig gesprek met Péle aangeknoopt werd op het podium voelde ik me gewoon indommelen, om pas op het eind weer wakker te schieten door het geluid van laserguns.

Tony Hawk’s Pro Skater 5
Elke hoop dat de nieuwe Tony Hawk-game een fijne terugkeer naar oude vorm zou kunnen worden is dankzij deze E3 gesmolten als sneeuw voor de zon. De game moet in september al verschijnen, maar werd in geen enkele Keynote getoond en daar is een reden voor: het ziet eruit als opgewarmde kak. De game werd achter gesloten deuren getoond aan journalisten en de algemene consensus is dat de game daar beter ook blijft. Een goedkoop gemaakt spelletje bedoeld om te teren op een grote naam en nostalgische gevoelens. Alle hoopvolle verwachtingen voor een comeback van de Birdman werden tijdens deze E3 als een ballon doorprikt.

De nieuwe Metroid waar niemand op zat te wachten.
Of hoe enthousiasme bliksemsnel om kan slaan in teleurstelling. Ik kan me inbeelden dat heel wat fans op het puntje van hun stoel gingen zitten tijdens Nintendo’s Keynote toen het woord ‘Metroid’ viel, om vervolgens luid ‘what the actual fuck?’ te roepen toen bleek dat het om een duffe 3DS-game ging. Metroid Prime: Federation Force wordt online door fans van de reeks keihard afgebrand omwille van de zwakke graphics, het ontbreken van heldin Samus Aran en de grote focus op multiplayer. Het gaat zo ver dat de trailer van deze game op Youtube de meest negatief beoordeelde trailer van heel de beurs geworden is en mensen zelfs al petities opstarten om Nintendo te overtuigen de game te cancelen. De meest gehate nieuwe game die op E3 aangekondigd werd? Metroid Prime: Federation Force.

Ubisoft zet nog maar eens een feestje in met Just Dance
Ja hoor, ze deden het weer bij Ubisoft. De spotlights werden tijdens de keynote op Just Dance geplaatst en dat betekende dat de conferentie weer even een popconcert moest worden met een tenenkrullend optreden van Jason Derulo als gevolg. Voor wie doen ze het eigenlijk? Voor het doelpubliek van Just Dance? Hoeveel tienermeisjes weten überhaupt wat de E3 is? Het was grappig om journalisten ongemakkelijk in hun stoel te zien schuifelen op de livestream, minder grappig was dat Derulo even toonvast is als een kat die aan een stopcontact likt. Dit nutteloze stukje nam behoorlijk wat tijd van de conferentie in die beter benut had kunnen worden om eindelijk te vertellen hoe lang ik nog moet wachten op fucking Beyond Good & Evil 2.

https://www.youtube.com/watch?v=ZkMjmofdD64

Waar is de gameplay?
Met Dark Souls 2, Final Fantasy VII en Mass Effect Andromeda was aan vette aankondigingen met al even vette cgi-trailers geen gebrek tijdens deze E3, maar zolang ik er geen echte gameplay voor zie bestaat een game gewoon niet voor me. Uiteraard is het begrijpelijk dat uitgevers hun game in het best mogelijke licht voorstellen en dat ze misschien liever opteren voor een flashy trailer dan voor alpha gameplay die nog vol gebreken zit. Anno 2015 is dat nu eenmaal de wet van de industrie. Vroeger, heel lang geleden, was het echter de norm om games op E3 voor te stellen. Toen werd echt tijd, moeite en geld geïnvesteerd in speelbare demo’s om te tonen waar een game voor stond; God of War was bijvoorbeeld legendarisch omwille van die aanpak en wist echt een hype te generen na de voorstelling van het spel op E3. Voor games die volgend jaar al moeten verschijnen zou je toch wat meer mogen verwachten dan een nietszeggende korte trailer lijkt me.

En vooral, waar was Valve???
Dit jaar was er voor het eerst een keynote bedoeld om de PC in de verf te zetten. Dat die geen hoogvlieger was kon je al lezen in de feature van Kevin, maar dat had volledig anders kunnen uitdraaien als Valve haar opwachting had gemaakt. Is Valve eigenlijk nog steeds een gamesontwikkelaar, of hebben ze het gewoon te druk om het binnenkomende geld van hun Steam-service te tellen om nog effectief iets te maken? Nog steeds geen nieuwe Portal of Left for Dead 3 en vooral nog steeds geen Half Life 3. Het viel ook dit jaar weer te verwachten, maar dat maakt de zaak uiteraard niet minder teleurstellend. Volgend jaar dan maar?

De nieuwe Xbox Elite controller gaat hondervijftig dollar kosten, Fallout Shelter is een mobile game die enkel op iOS te spelen valt (voor nu) en yup, Ubisoft deed een Ubisoftje met The Division want die game ziet er plots een stuk minder fris uit dan bij vorige presentaties, maar op een gegeven moment moet je gewoon stoppen met zeuren en even slikken. De E3 is steevast een spel van smoke en mirrors waar uitgevers ons tonen wat zij willen tonen, niet wat wij als gamers willen zien. Daar mogen we uiteraard vocaal over zijn, maar uiteindelijk moeten we ons er niet al te druk in maken en gewoon gezamenlijk uitkijken naar wat er wel toe doet en dat zijn de games die ons gamershart even een sprongetje deden maken.

Iedere gamesite heeft die ene toffe, lieve meid nodig die te porren valt voor de schattige platformgames. Hier bij GameParty moeten we het echter nog steeds met Eefje stellen. Een inktzwart gevoel voor humor, ietwat van een grote bek en een voorliefde voor de meest gewelddadige games die je kan bedenken. Dat is Eefje in een notendop.