E3 stelling: Kinect speelt geen rol meer, en dat is goed

E3 stelling: Kinect speelt geen rol meer, en dat is goed

De E3 staat weer voor de deur. Games gaan een aankondiging krijgen, licenties worden naar andere studios geschoven, hardware krijgt misschien een aankondiging. Het is de tijd van het jaar waarop we allemaal te zien krijgen wat de industrie voor ons in petto heeft. Maar nu de E3 nog niet van start is gegaan, gooien wij er deze week elke dag een stelling tegenaan. Wat zijn onze meningen? En vooral, hoe denk jij er over? Laten we het vandaag eens hebben over die magische camera van Microsoft die tegenwoordig stof staat te happen in een hoek. Toch?

Bas van Dun
Ik gebruik mijn Kinect dagelijks. Niet om te bewegen (al is een potje Xbox Fitness op zijn tijd nog steeds een goede manier om bezig te zijn), maar vooral voor het aansturen van mijn Xbox One met m’n stem. Qua games zien we de Kinect steeds minder prominent aanwezig zijn. Twee jaar geleden, toen de Kinect standaard bij de Xbox One zat, zou ik hebben gezegd dat ontwikkelaars steeds meer functies rondom het apparaat in hun games zouden gaan bouwen. Puur omdat iedereen met een One de Kinect ook had. Nu dat niet meer het geval is en je de One zonder de camera kunt kopen, zullen ontwikkelaars die extra investering ook niet meer zo snel gaan maken. Kinect-games zullen dan vooral uit kamp Microsoft moeten komen. Misschien dat Rare nog een sporttitel gaat brengen in de toekomst, maar bewegen voor de TV is wel een beetje verdwenen. En eerlijk is eerlijk, ergens vind ik dat best wel jammer.

Eefje Schietgat
De goeie games die ooit voor Kinect verschenen zijn kun je tellen op de handen van pyromaan Freddy, de kerel die met oud en nieuw vergat dat je de vuurpijl toch echt in de grond moet steken voor je het ding afvuurt. The Gunslinger, Dance Central, Disneyland Adventures en Child of Eden, daar stopt het wat mij betreft. Motion sensing is gewoon te beperkt qua mogelijkheden om er erg veel relevante dingen mee te doen in games. Dansen in je ondergoed voor de tv, daar zie ik nog steeds de fun van in, maar als dat het enige bestaansrecht van die prijzige add-on is, dan pas ik liever. Laat ons eerlijk zijn, de Kinect werd er enkel doorgeduwd nadat de Wii zo populair bleek en iedereen een graantje mee wilde pikken van de hype rond motion sensing. Dat kalf is ondertussen al een tijdje verzopen; bij Microsoft verdrinkt het gewoon een tikje trager. Tegenwoordig staart iedereen simultaan richting virtual reality brillen: da’s het nieuwe toetje waar iedereen de tanden in wil zetten en dat gaat uiteraard ten koste van de vorige hype… die nooit echt een hype wilde worden.

Kevin Blokland
Al bij de Xbox 360 heeft de Kinect nooit zijn potentie waar kunnen maken en dus wat mij betreft is het goed dat deze addon nauwelijks nog ondersteund wordt door Microsoft en derde partijen. Hoezeer ik nieuwe technieken ook kan waarderen, met de Kinect heeft Microsoft de plank behoorlijk mis geslagen. De nieuwste versie van deze opgewaardeerde camera moest hét verkoopargument van de Xbox One worden, maar is nu niet meer dan een geinige camera voor je Twitch-streams. De techniek schijnt fantastisch te zijn, maar een werkelijk nuttige of leuke toepassing ervan heeft nog niemand kunnen vinden. En gamers willen allang niet meer springen en bewegen voor de televisie, zelfs niet als de camera dit tot in detail opvangt en zelfs je trillende neusharen kan detecteren. Persoonlijk verwacht ik dat het met het gebruik van de Hololens bij de Xbox One hetzelfde zal aflopen. De techniek achter de Hololens lijkt geweldig te worden en zakelijk zijn er veel mooie toepassingen te bedenken. Maar wie gaat er straks met zo’n bril op achter zijn televisie zitten? Sterker nog, wie gaat hem aanschaffen voor het handjevol games dat hem waarschijnlijk gaat ondersteunen? Nee, wat mij betreft kunnen de consoleboeren zich beter beperken tot de kern: het maken van een krachtige console en het ondersteunen van het platform.

Lisa Withoos
Persoonlijk vind ik dit vet jammer. Bij ons thuis is namelijk vooral de PlayStation in trek maar we hebben ook een Xbox 360 staan. Waarom? Nou, voor de Kinect! Heerlijk vind ik dat ding. Op zondag ochtend kan ik namelijk een uurtje voor de televisie gaan staan om een Zumba les te volgen op de Xbox 360 met Kinect. Je zweet jezelf kapot na een uurtje intensief bezig te zijn geweest! Wat dat betreft vind ik dat Sony daar echt een paar steken heeft laten vallen, de EyeToy en trouwens ook het Balance Board van Nintendo vond ik eigenlijk altijd een slappe hap, de Kinect daarentegen vond ik geweldig. Je kan niet even op de bank gaan zitten terwijl je met je voeten op je Balance Board zit of een beetje ‘half wat’ springen. Nee, heel je lijf moet daadwerkelijk mee doen want anders neemt Microsoft je gewoon niet serieus. Zoals er een Xbox 360, gedeeltelijk, is gekomen door/voor de Kinect zou ik ook een Xbox One kunnen aanschaffen voor de Kinect. Persoonlijk zou ik het dus jammer vinden als Microsoft Kinect-loos verder gaat.

Robin Link
Hier ben ik het dus absoluut mee eens. Kinect (en in zekere mate ook de PlayStation Eye) hebben een dappere poging gedaan, maar het heeft uiteindelijk niet genoeg weten te bekoren. De eerste keer dat ik Kinect in actie zag was ik natuurlijk enthousiast. Net als dat ik enthousiast was toen ik voor het eerst een Wiimote in handen had. Maar ook op den duur is de Wiimote steeds verder op de achtergrond geraakt. We hebben met zijn allen toch veel liever een controller in de handen. Zo is het met de PlayStation Move gegaan, met de PlayStation Eye, met de Wiimote, met de fitness-games… uiteindelijk hebben ze allemaal het loodje gelegd. Ik ben blij dat ik bij mijn PlayStation 4 geen nieuwe camera heb gekocht en als ik een Xbox One zou kopen zou ik de Kinect waarschijnlijk het liefste achterwege laten. We hebben er even lol mee gehad, maar nu is het mooi geweest. Op naar de volgende trend: Virtual Reality?!

Op onze lieve Lisa na, is iedereen het er mee eens dat de Kinect verleden tijd is. Niet zo gek ook, met Virtual Reality op komst. Heb jij nog een Kinect in huis? Of hád je er eentje maar weet je bijgod niet meer of dat ding überhaupt nog in huis is na de afgelopen vrijmarkt op Koningsdag? Laat het ons weten, maar dan vooral: wat dóe je er nog mee?

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.