Ik speel nog steeds… NBA Playgrounds!

Ik speel nog steeds… NBA Playgrounds!

Boomshakalaka! De NBA is altijd een zeer gewaardeerde competitie geweest in de historie van videogames. En waarom ook niet. Basketbal is namelijk een zeer spectacualire sport. Ik snap persoonlijk niet waarom basketbal niet wat populairder is in ons land. Bovendien: wij zijn een van de langste volkeren ter wereld! Waarom zijn we eigenlijk niet zo goed in basketbal? Maar voordat we afdwalen, terug naar de basketbal-games! Natuurlijk zijn daar de serieuzere basketbal-games. EA probeert het de laatste jaren weer met NBA Jam, maar 2K Games heeft het toch beter voor elkaar met NBA 2K. Toch bespreek ik deze keer niet deze serieuze basketbal-games. Ik wil het juist met je hebben over de meer arcade-games. Denk voornamelijk aan games als NBA Jam. Een aantal maanden geleden is een game die behoorlijk veel op NBA Jam lijkt verschenen. Ik speel namelijk nog steeds… NBA Playgrounds!

Oké, het is misschien wel heel kort door de bocht om NBA Playgrounds meteen te vergelijken met NBA Jam. Maar de overeenkomsten zijn behoorlijk duidelijk kenbaar. Ook in NBA Playgrounds speel je namelijk 2 tegen 2 basketbal. En ook in NBA Playgrounds maken spelers de meest onmogelijke dunks. Een driedubbele salto voordat de bal door het netje wordt geramd? In NBA Jam was het niet ongebruikelijk, maar in NBA Playgrounds kan het ook gewoon. Bovendien is de grafische stijl van de game verre van realistisch te noemen. Alle bekende NBA-spelers zijn aanwezig, maar dan in een cartoony versie. Ook legendes als Larry Bird en Allen Iverson zitten in de game.

Dan moet je deze spelers overigens eerst wel vrijspelen. In eerste instantie krijg je een aantal starter packs waaruit je ‘plaatjes’ van deze spelers haalt. Het is niet mogelijk om je favoriete speler meteen vrij te spelen door bijvoorbeeld credits uit te geven, het is puur geluk als je net die ene speler waarvan jij fan bent vrijspeelt. Gelukkig krijg je vaak genoeg pakjes met deze plaatjes om zo de vaart er in te houden. Slim gedaan van de makers, want op deze manier blijf je terugkomen in de game. Bovendien is de gameplay van NBA Playgrounds erg geschikt om even een potje tussendoor te doen. Hoewel je dan altijd zult zien dat het niet bij dat ene potje blijft.
Wat ook nog eens extra goed uitkomt met die korte en snelle gameplay, is dat ik NBA Playgrounds op mijn Nintendo Switch speel. Hierdoor kan ik de game onderweg veel spelen. Toch is het ook geen toeval dat NBA Playgrounds deze week in de ‘Ik speel nog steeds’ zit. Hoewel de game echt al maanden geleden uitkwam, is er onlangs ineens een speciale editie van de game voor de Nintendo Switch verschenen. De oude versie van de game werd verwijderd uit de Nintendo eShop en deze ‘speciale’ versie kwam er voor in de plaats. Iedereen die de game al eerder had aangeschaft kon de speciale versie gratis downloaden. Hoe zit dat precies?

Want hoewel ik veel plezier heb beleefd aan het spelen van NBA Playgrounds, is het toch ook even tijd om de makers van de game een veeg uit de pan te geven. Toen de Nintendo Switch-versie gelanceerd werd, ontbrak de online-mode nog. Maar dat zou een kwestie zijn van enkele dagen. De online-structuur van Nintendo (Switch) was een stuk ingewikkelder dan de structuur van Xbox Live of PlayStation Network, wat de vertraging verklaarde. Die enkele dagen werden helaas behoorlijk wat weken, waarbij de makers steeds beterschap beloofden. Helaas was het lange wachten voor Switch-bezitters na dit fiasco nog niet voorbij.

De Xbox One en de PlayStation 4-versie van de game kregen namelijk de ene content-update na de andere. Nieuwe spelers, nieuwe toernooien en nieuwe modes werden gratis toegevoegd aan de game. Maar bij de Nintendo Switch bleef het angstvallig stil na die ene online-patch. De makers van de game beloofden beterschap, maar er kwam maar geen patch uit. Problemen met Nintendo, zo luidde de verklaring van Saber Interactive. Nintendo zou de patches steeds maar weer tegenhouden. Ik had inmiddels de hoop wel opgegeven en had NBA Playgrounds voor dood verklaard. Totdat enkele weken geleden ineens een geheel nieuwe versie van NBA Playgrounds in de eShop verscheen, met alle nieuwe content die andere console-bezitters maanden geleden al maanden geleden hadden ontvangen. Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen…

Helaas is dit niet de eerste keer dat de Nintendo Switch-versie van bepaalde games problemen heeft met patches of simpelweg behoorlijk vaak achterloopt op bijvoorbeeld de Xbox One of PlayStation 4-versie. NBA Playgrounds is een ontzettend toffe game, maar Saber Interactive heeft wel mijn vertrouwen als ‘early adapter’ behoorlijk geschaad. Wel hebben ze beloofd dat iedereen die de game in de eerste maanden heeft gekocht, een gratis exemplaar van Shaq-Fu zal ontvangen. Ik moet het voorlopig nog maar even zien. Het blijft een raar verhaal…

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.