Ik speel nog steeds… South Park: The Stick of Truth!

Ik speel nog steeds… South Park: The Stick of Truth!

Het is haast een eer te noemen dat ik de tweede editie binnen een nieuwe serie artikelen die je gaat krijgen op GameParty vol mag kalken. Elke week blikken we op donderdag terug op een game die al een tijdje (of veel langer dan dat) uit is. Puur om de reden dat we die game nog steeds spelen. Waarom spelen we de titel nog en wat is er met de game gebeurd sinds de originele release en review? Welkom bij een nieuwe editie van ‘Ik speel nog steeds…’!

De game waar ik eigenlijk het beste dit artikel over kan schrijven, is vorige week al voor mijn neus weggekaapt door Bas: Star Wars Battlefront. Ik denk niet dat ik ooit zó veel uur in een multiplayergame gestoken heb als in deze, iets wat ongetwijfeld ook te maken heeft met mijn normaal gesproken ver ondermaatse skills in online multiplayer. Het feit dat ik in Battlefront vrij redelijk mee kan komen, gecombineerd met de fantastische Star Wars-sfeer, zorgt ervoor dat de gamedisc mijn Xbox One nog amper verlaten heeft. Maar goed, over deze game mag ik dus niet schrijven. Dan maar over degene die op mijn Xbox past als Battlefront even niet ‘thuis’ is: South Park: The Stick of Truth.

Het was op 7 maart 2014 dat deze eerste écht goede South Park-game verscheen. Een van de laatste ‘grote games’ voor de PlayStation 3 en Xbox 360, zowel de PS4 als de Xbox One waren destijds al verkrijgbaar (laatstgenoemde alleen nog niet in Nederland). De makers van de tv-serie, Trey Parker en Matt Stone, stonden aan de wieg van deze game en hebben dan ook het verhaal en alle dialogen geschreven en ingesproken. Vanaf het begin was al de bedoeling dat de game er precies zo uit zou zien als een aflevering van de serie op tv en daar is Obsidian Entertainment met vlag en wimpel in geslaagd.

Dat laatstgenoemde was een conclusie die ik tot een maandje of twee geleden trok op basis van gameplay-video’s op YouTube. Ik ben een rasechte graphics-hoer en had het ten tijde van de release van deze game enorm druk met mijn net gekochte PlayStation 4. Plus The Stick of Truth is een RPG, een genre dat mij niet enorm ligt. De game kwam op mijn ellenlange ‘Ooit nog eens spelen’-lijst en belandde voor mij persoonlijk een beetje in de vergetelheid.

Tot de komst van backward compatibility voor Xbox 360-games op de Xbox One. Tussen de lijst games die backward compatible zijn, kwam ik The Stick of Truth ineens weer tegen. Met Sinterklaas voor de deur en een erg leeg verlanglijstje was de keuze al snel gemaakt: ik moest dit spel spelen. De Goedheiligman honoreerde mijn verzoek, en nog dezelfde 5 december ’s avonds stond The Stick of Truth te downloaden en te installeren op mijn Xbox One.

Wat gelijk opviel, is hoe bijtijds het spel eigenlijk nog is. Grafisch is er geen verbetering nodig, want de game ziet er al uit als een 1-op-1 kopie van een aflevering van de serie, en ook gameplay-gewijs heb ik me absoluut niet gestoord aan het ontbreken van wat dan ook. Zelfs het turn-based spelen viel me alles mee en vond ik eigenlijk nog leuk ook. Puur doordat het écht South Park is, zowel qua look-and-feel, sfeer als fantastische dialogen.

Het feit dat dit een singleplayer-game is, houdt helaas in dat er op dat gebied niet al te veel van updates en/of downloadable content verwacht hoeft te worden, en dat is helaas ook gebleken. Er is geen ‘gameplay-dlc’ voor de game verschenen, enkel een tweetal DLC-pakketten met daarin kleding voor je character. Maar gelukkig is er licht aan de horizon: er komt een vervolg op The Stick of Truth aan!

Na de release van de game zeiden Trey Parker en Matt Stone al dat ze nadachten over een vervolg, maar dat de komst daarvan afhankelijk zou zijn van de manier waarop The Stick of Truth werd ontvangen. Juni vorig jaar bleek dat Ubisoft de verkopen positief genoeg vond, want toen werd South Park: The Fractured but Whole aangekondigd voor PC, PlayStation 4 en Xbox One. De ontwikkeling ligt deze keer niet in handen van Obsidian, maar van Ubisofts eigen San Fransisco-studio. De gameplay zal dezelfde opzet hebben als in The Stick of Truth het geval is en je zal ook hetzelfde personage onder de knoppen hebben. The Coon, het superheld-alterego van Cartman, zal een gilde van superhelden leiden dat jij als The New Kid joint samen met onder andere Mysterion, Toolshed, Human Kite, Mosquito en Mint Berry Crunch. Het doel is natuurlijk om de beste en meest geliefde superhelden allertijden te worden. Hoe dat precies in z’n werk gaat is, evenals de releasedatum, helaas nog niet bekend. Wie weet tijdens de aankomende E3? Tot dat moment heb ik in ieder geval nog mooi de tijd om The Stick of Truth uit te spelen…

Hardcore casual gamer en graphicshoer. Hartje racing/action/adventure met een voorliefde voor sfeer. Schrijft niet alleen zelf, maar eindredacteert ook stukjes van anderen. Daarnaast groot consument van films, series en chocolade(rozijnen).