Een ode aan racegames

Een ode aan racegames

Op een of andere manier is er steeds een genre wat ik maar blijf spelen; en dat is racen. De afgelopen maanden heb ik bijzonder weinig tijd gehad om te gamen, maar voor racegames weet ik toch altijd wel weer tijd te maken. Ondanks dat ze al wat ouders zijn, kom ik bijvoorbeeld steeds weer terug bij Mario Kart 8 Deluxe of Gran Turismo Sport. Dit jaar zijn er ook een aantal nieuwe toffe games in de vorm van F1 2018 of Forza Horizon 4. Van die laatste game weet ik eigenlijk nu al zeker dat deze hoog op mijn lijstje van games van het jaar gaat komen. Maar hoe komt het nou toch dat ik steeds weer terug komen bij de race-games? Tijd voor een trip down memory lane.

Mijn eerste game-herinnering is denk ik het spelen van Duck Hunt op de NES. Of in ieder geval, hoe ik keek hoe mijn vader Duck Hunt speelde op de NES, en ik ook een beetje aanklooide met het pistool. Daar moet ik wel bij zeggen dat de NES ietwat voor mijn tijd was, en dat mijn ouders de NES behoorlijk lang nog hadden aangesloten op hun televisie. Mijn eerste échte goede herinnering was namelijk op de eerste PlayStation (dan snap je meteen het stukje over de NES: tussen de NES en de PlayStation zit namelijk nog een hele generatie aan consoles waarop ik nooit heb gespeeld tijdens mijn jeugd).
Als kind was ik natuurlijk fan van de wat simpelere spellen die gericht waren op kinderen. Met name aan Pac-Man World en Tarzan heb ik goede herinneringen. Maar natuurlijk waren daar ook de wat ‘betere’ games waar ik goede herinneringen aan heb. Hoewel ik ook een hele feature zou kunnen schrijven over het plezier wat ik aan Tony Hawk Pro Skater heb beleefd, is er nog een game die er echt met kop en schouders bovenuit steekt: dat is Gran Turismo. Als klein jongetje scheurde ik al over de circuits heen en zo was mijn liefde voor racen geboren. Toen ik daarna ook nog eens Crash Team Racing en Collin McRae Rally begon te spelen, kon het voor mij eigenlijk helemaal niet meer stuk.

Zeker met de generatie die daarna kwam ging ik helemaal los met racespellen. Hoewel ik op de eerste PlayStation in principe oud genoeg was om een spelletje te spelen, kwam ik niet veel verder dan heel af en toe een losse race. Dar was ik dan weer net iets te jong voor. Maar met de PlayStation 2, de Xbox en de GameCube kon ik ook prima wat langer gamen. Het mooie is ook nog dat alle drie de consoles hun eigen exclusieve racegames hadden. Alle drie ook toch weer net wat anders.

Zo was er bij de GameCube Mario Kart Double Dash. Heel anders dan de voorgenoemde Gran Turismo natuurlijk, maar daardoor niet minder leuk. Nog altijd hoop ik stiekem dat de gameplay met twee rijders tegelijk op de auto nog terugkeert. En toen ik toch al fan was van Gran Turismo, was daar op de PlayStation 2 Gran Turismo 3. Het kan nostalgie zijn, maar er zijn maar weinig race-games waar ik zulke goede herinneringen aan heb dan aan die game. De game zat zo ontzettend vol met content en ik weet nog goed dat ik voor het eerst zag hoe deze game er uit zag: mooier kon haast niet. Ook de Xbox had zijn eigen toffe exclusives: Forza Motorsport leek er haast nog wel mooier uit te zien dan Gran Turismo 3, maar mijn hart werd ook gestolen door Project Gotham Racing. Het rondscheuren in steden is iets waar ik ook nog steeds warme herinneringen aan heb.

https://www.youtube.com/watch?v=VmQNo8xtcAg

Met de nieuwste generaties zijn er ook weer ontzettend veel toffe nieuwe racegames bijgekomen. Zo scoort The Crew misschien geen negens en tienen, maar kan ik wel ontzettend lang rondklooien en ik word er bijzonder relaxed van na een dag hard werken. Forza Horizon is misschien wel de beste serie die er op dit moment te vinden is op de race-markt, en ook de ‘gewone’ Forza Motorsport en Gran Turismo zijn nog altijd aanwezig. Het is dan bijvoorbeeld wel weer jammer dat series als Test Drive Unlimited of Project Gotham Racing al lange niet geen nieuwe titel meer gekregen hebben. Of wat te denken van de GRID-serie van Codemasters? Daar mag binnenkort echt nog wel weer verandering in komen.

Het feit dat ik verlang naar nieuwe titels in dus bijvoorbeeld GRID of PGR wilt ook wel weer zeggen dat ik nog lang niet uitgekeken ben op het genre. Ook al gaan we binnenkort naar het achtste deel in de Forza Motorsport-serie of de zoveelste Formule 1-titel, ik wil het blijven spelen. Soms heb je dat gewoon nodig: the Need for Speed!

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.