Een zwak najaar voor Nintendo? Nee joh!

Een zwak najaar voor Nintendo? Nee joh!

De laatste achttien maanden leek er geen vuiltje aan de lucht voor Nintendo. De Switch deed het fantastisch, de fans waren weer geheel aan boord en het aandeel van Nintendo bereikte een hoogte die in de buurt kwamen van de Wii-periode. Toch kwam daar na de E3 van dit jaar een beetje kritiek. De persconferentie viel volgens een flink aantal fans behoorlijk tegen. Nintendo deed niets nieuws, zo luidde de kritiek. Het was allemaal te voorspelbaar geworden. Het aandeel van Nintendo daalde behoorlijk in koers. Maar voor een groot gedeelte kan ik me helemaal niet in die kritiek vinden. Ook een aantal analisten hebben nog altijd het grootste vertrouwen er in dat Nintendo haar doelstellingen voor het komende najaar gaat halen. Is er echt wat aan de hand, of zijn het alleen maar onderbuik gevoelens?

Toegegeven, de Nintendo Direct van dit jaar had inderdaad niet heel erg veel verrassingen in zich. Maar ik vraag me echt heel erg af of dat wel nodig is. Ik bedoel, als je Super Smash Bros. en een nieuwe Pokémon-titel dit najaar hebt, dan is er toch eigenlijk niet heel veel meer nodig? Zou dit tijdens de E3 de eerste keer zijn dat de titels getoond werden, dan zou iedereen waarschijnlijk helemaal gek zijn geworden. Pokémon en Smash Bros. dit najaar, wat fantastisch! Maar nu de titels al eerder zijn aangekondigd, heerst er toch een beetje teleurstelling en chagrijn onder een gedeelte van de Switch-community.
Dat is ook wel een beetje te danken aan de aard van de (Switch) community. Een hoop fans zijn de afgelopen anderhalf jaar behoorlijk verwend geraakt en gaan voordat er een nieuwe Nintendo Direct plaatsvindt compleet in de overdrive qua hype-mode. Hoe ongeloofwaardig een gerucht ook mag zijn, een hoop mensen willen het maar al te graag geloven. Tel daar bij op dat Nintendo en behoorlijk arsenaal aan bekende series heeft met een enorme fanbase. Al deze fanbases hopen maar al te graag dat hun favoriete serie naar de Switch komt. Wat te denken van de Animal Crossing-fans. Zij zitten al een hele tijd te wachten op een nieuwe titel in de serie. De afgelopen maanden gingen er ook sterke geruchten dat er een nieuwe race-titel van Nintendo aan zat te komen, naast Mario Kart. De geruchten gingen dat er een Star Fox racegame aan zat te komen. Die geruchten waren zo hardnekkig, dat iedereen zeer teleurgesteld was dat de game niet getoond werd tijdens de E3. Terwijl als je er even serieus over na denkt, waarom zou er een Star Fox racegame komen? Zou Nintendo dan niet eerder F-Zero terug brengen? Of bijvoorbeeld Wave Race? Toch ging een groot gedeelte van de community mee in deze hype, en was een groot gedeelte teleurgesteld toen de game er (voor nu dan) niet kwam.

Laten we nog wat meer rationeel nadenken. Ik zei al eerder dat Pokémon en Smash Bros. al enorme toppers zijn voor dit najaar. Het is misschien een beetje onhandig hoe Nintendo het marketing technisch heeft gespeeld, maar normaal gesproken zouden deze twee titels genoeg moeten zijn om een fantastisch najaar te draaien. Stel, jij wilt een Nintendo Switch rond de feestdagen kopen. Als je een gezin hebt, is de Pokémon Let’s Go! serie een fantastische game om bij je nieuwe Switch te kopen. Misschien houden je kinderen wel heel erg van Smash Bros., of heb je in ieder geval ooit wel eens van de serie gehoord. Dan is dat een gouden combinatie. En mocht je niet van Smash Bros. houden, dan is er met Mario Odyssey, Mario Kart of Mario Party echt nog wel iets te vinden voor jou en je gezin.
Stel, je bent een wat meer hardcore-gamer. Dan vind je Smash Bros. zeer waarschijnlijk wel geweldig. Dat is ook precies een van de mooiere dingen van Smash Bros.. In principe kan iedereen het spelen en is het een ideale party-game. Maar als je heel erg diep in de game wilt duiken, is dat ook mogelijk. Je kunt proberen om één karakter helemaal onder de knie te krijgen, en de perfecte vechttechnieken uit te werken. En als je in een bepaalde leeftijdscategorie valt, ben je ook nog eens opgegroeid met Pokémon Red, Blue of Yellow. Kun je mooi de nostalgie herbeleven op je nieuwe Switch.

Nintendo zou – in mijn ogen – eigenlijk wel gek zijn als ze nog meer ‘grote’ titels naast Pokémon en Smash Bros. zouden programeren. Prima, voor een titel als Mario Party is nog wel plek. Maar een andere klapper als bijvoorbeeld Animal Crossing zou eigenlijk overkill zijn. Marketing technisch had Nintendo het beter moeten doen, daar wil ik nog wel in meegaan. Maar de stelling dat Nintendo dit najaar een zwakke line-up heeft, daar wil ik niets van weten! Denk jij er anders over? Laat het dan weten in de reacties.

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.