Effect van exclusives op Xbox Game Pass op de rest van de industrie

Effect van exclusives op Xbox Game Pass op de rest van de industrie

Afgelopen week werd bekend dat nieuwe Xbox One exclusives direct beschikbaar gaan zijn op Game Pass. De game dienst van Microsoft wordt op deze manier nog interessanter dan dat deze al was. Dit is natuurlijk een big deal en iets waar Sony en Nintendo ook naar zullen kijken en even hebben moeten slikken. Gaat deze Netflix achtige gaming trend zich voortzetten? Zal dit misschien wel de toekomst gaan worden? En hoe gaat de rest van de industrie hierop reageren?

Voor maar €10 per maand kunnen gamers straks dus al genieten van de nieuwste Xbox exclusives, wat er dus op neerkomt dat als je al van plan was om Sea of Thieves te kopen, je de dienst er de eerste zes maanden al hebt uitgehaald. Naast dat je voor dat geld bijvoorbeeld al Sea of Thieves kan spelen, heb je gelijk ook toegang tot alle andere games die de dienst te bieden heeft. Voor de meeste zal Xbox Game Pass dan ook een must have gaan zijn vanwege de enorme content en mogelijkheid tot de nieuwste exclusives.

Veel mensen zullen klagen dat Microsoft maar bar weinig exclusieve games heeft voor hun console, maar als je bekijkt dat een Crackdown, Sea of Thieves en State of Decay 2 bij release te spelen zijn dan zijn dat al drie grote games die dit jaar gaan verschijnen. Bedenk daarbij dat andere titels zoals bijvoorbeeld een eventuele nieuwe Gears of War of een Forza ook bij launch beschikbaar gaan zijn dan is het lastig om te zeggen dat het niet de moeite waard is.

Dit zal iets zijn waardoor ze bij Sony even achter hun oren hebben moeten krabben. Er staan een enorme hoeveelheid PlayStation exclusieve titels op de agenda voor dit jaar en het zal voor hen dan ook zeker geen voorkeur hebben om deze op eenzelfde manier te gaan aanbieden als Microsoft dat doet met Game Pass. Sony heeft eenzelfde soort dienst in PlayStation Now, maar deze dienst bevat alleen de wat oudere games en niet de nieuwere. Ze zullen bij Sony er niet op zitten te wachten om al die miljoenen games die voor €60 per stuk verkocht worden op te geven om deze ‘gratis’ in PlayStation Now aan te bieden.

Daarnaast zijn vrijwel alle exclusives van Sony singleplayer, wat er ook nog voor zorgt dat deze games na het uitspelen snel aan de kant gelegd zullen worden en mensen hun abonnement op hun dienst weer opzeggen. Hetzelfde geldt ook voor Nintendo die er ook nog mee te maken hebben dat ze niet beschikken over het achterliggende systeem om zo’n dienst direct ter beschikking te stellen. Terwijl bij Microsoft Sea of Thieves en State of Decay 2 gericht zijn op online gaming waardoor gamers een langere periode terugkeren naar de game en Game Pass een stuk minder snel zullen opzeggen.

Dit is iets waar Microsoft een flinke slag mee kan slaan en in combinatie met de sterkste console op de markt kunnen ze zeker een ‘comeback’ maken. Het enige waar ze aan zullen moeten werken is de hoeveelheid van exclusieve titels, want deze kan nu niet opboksen tegen de pracht en praal van exclusieve Sony en Nintendo games. Maar met een eventuele nieuwe Fable hebben ze in ieder geval al een grote titel in hun zak en kan het alleen maar beter worden.

Iets wat ook een mogelijkheid kan zijn voor de toekomst is dat Microsoft een sloot geld tegen een deal aangooit met een uitgever als bijvoorbeeld Activison, EA of Ubisoft om nieuwe titels van één of meerdere van deze uitgevers ook direct bij release beschikbaar te stellen op Game Pass. Moet je nagaan wat voor een hype dat zou creëren rondom de Xbox One. Dit is uiteraard speculatie en zal iets zijn wat waarschijnlijk niet heel snel zal gaan gebeuren. Maar als er één bedrijf is die het geld en de ballen voor een actie als dit heeft dan is het Microsoft wel.

Ik ben enorm enthousiast over deze stap die Microsoft zet en ik ben ook zeker van plan om mijn Game Pass nog een hele tijd aan te houden. Dit is een actie die weer voor wat vernieuwing binnen de game industrie zorgt en zal ook zeker gaan zorgen dat de Xbox One een boost gaat krijgen. Voor gamers die niet het geld hebben om zowel de console van Sony als Microsoft in huis te halen kan dit zomaar een doorslaggevende factor zijn om voor de groene X te kiezen.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.