Escape Dead Island Gamescom Preview

Escape Dead Island Gamescom Preview

Persoonlijk vond ik het beste aan Dead Island de cinematic trailer, vooral omdat er geen gameplay in zat. Het spel werd dan ook niet erg goed ontvangen door gamers en pers. Deep Silver heeft er, wellicht door de huidige zombie-hype, overduidelijk meer vertrouwen in. Er komen namelijk drie nieuwe Dead Island-games aan. De grote opvolger Dead Island 2, de MOBA Dead Island: Epidemic en het spel waar we het nu over hebben: Escape Dead Island.

Dead Island is nu dus officieel een universum.*que twijfelachtig applaus* Een spel tot universum benoemen geeft je een aantal mogelijkheden. Je kan spellen uitgeven die compleet los staan van het originele spel, maar dezelfde generale setting hebben (scheelt weer in backstory), je kan overstappen op een heel ander platform, of je kan switchen naar een compleet nieuw genre. Escape Dead Island behoort als single-player survival mystery game tot de derde categorie.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Je speelt als Cliff Calo, een standaard verwend rijkeluiskindje wie zich wil bewijzen tegenover zijn succesvolle vader. Met zijn vrienden gaat hij op onderzoek uit om een verklaring te vinden voor alle vreemde gebeurtenissen op Banoi. Na een ongeluk wordt hij wakker op het ons o zo bekende eiland, zonder zeilboot, zonder middelen en zonder vrienden.

Escape Dead Island heeft de bekende paradise-meets-hell setting uit de eerdere game en bevat zombies, maar daar houden de overeenkomsten met zijn voorgangers ook op. Het spel voelt totaal anders aan. De grafische stijl maakt hierin het grootste verschil. Ondersteund door een switch naar third-person-view is het realistische uiterlijk van het origineel vervangen door een cartoony vormgeving. Compleet met felle vrolijke kleuren,  dikke zwarte omlijningen, overdreven bloedspetters en woorden als ‘KABLAM’ die optisch zichtbaar zijn wanneer je zombies in elkaar slaat. De nieuwe weergave vertaalt ook goed naar de ‘psychotische’ delen van het spel, waar het extreem wit-zwart-rode kleurenschema de speler nog meer op stang jaagt.

Stealth speelt als nieuw element de hoofdrol in Escape Dead Island. Zombies worden aangetrokken door licht beweging, geluid… eigenlijk door alles wat op menselijke activiteit kan duiden. Aan jou de uitdaging om deze elementen te gebruiken om zombies van je af (in plaats van naar je toe) te leiden. Liefhebbers van de serie hoeven zich geen zorgen te maken, er is nog altijd bloederige actie, maar dit keer kan je niet als een bezetene hordes zombies te lijf gaan. Cliff is niet immuun voor het virus en vermijd zombies liever dan dat hij de confrontatie met ze aan moet gaan.

Banoi bestaat nog altijd uit een geheel, maar is niet langer als een open world te omschrijven. Het tropische oord zit vol met barrières die lineair opgeheven worden. Je kan ze pas passeren wanneer je verder bent met het verhaal, of wanneer je een speciaal item hebt. Weapon customisation is in dit spel minder uitgebreid. Het crafting systeem is vervangen door pick-ups die automatisch worden toegevoegd aan je standaard shotgun, pistool en melee-wapen. In de trailer zie je bijvoorbeeld een koevoet-bijl combinatie die je ongetwijfeld gebruikt om op een bepaald punt door een deur heen te breken.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Gedurende het spel wordt de speler continu geconfronteerd met vragen. Is dit echt? Waar zijn mijn vrienden? Draai ik door? Wat gebeurt er? Waarom word ik elke keer wakker in deze rot container? Cliff, wel of niet beïnvloed door het virus heeft déjà vus, dromen en hallucinaties. Soms gebeuren er goede dingen, soms slechte. Soms denk je zeker te weten dat iets een droom is, maar word je wakker met een object uit die droom in je achterzak. De door verhaal gedreven experience is niet alleen maar mind fucks. Escape Dead Island bestaat met een duidelijk doel: een brug zijn tussen Dead Island en Dead Island 2. Je komt meer te weten over de epidemie, wat er met de vakantiegangers is gebeurt en het geeft antwoord op de grote vragen die overbleven na het originele spel.

Escape Dead Island komt deze herfst uit op Xbox 360, PlayStation 3 en PC en is daarmee speelbaar ruim voor Dead Island 2 uitkomt in 2015. Helaas zijn er voor nu geen plannen voor de current-gen consoles. Ik heb mijn twijfels over hoe de Dead Island liefhebbers dit spel gaan ontvangen. Story-wise heeft het genoeg te bieden, maar het is de vraag of de puzzels en stealth afwisselend genoeg zijn om het verlangen naar slachtpartijen te stremmen.

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.