F1 2018 Review

Het Formule 1-seizoen is na de zomerstop weer in volle gang gezet met een race op Spa. De spanning is nog altijd aanwezig in de strijd tussen Hamilton en Vettel en ook de klap van Hulkenberg geeft weer genoeg stof tot napraten. Je merkt bij de koffieautomaat dat we steeds meer over de Formule 1 willen en kunnen praten. Dat is natuurlijk te danken aan het succes van Max Verstappen. De Formule 1-games worden dan ook steeds populairder. Codemasters heeft al heel lang de licentie in handen en weet eigenlijk elk jaar een toffe game af te leveren. Dat is ook iets wat we goed aan de dames en heren van Codemasters kunnen over laten: racegames! Maar weten ze dit jaar ook weer zo’n toffe titel af te leveren?

Met zo’n titel die al vele jaren loopt is het soms lastig om verschillen tussen bepaalde delen te zien. Je ziet het vaak bij titels zoals FIFA: daar lijkt er aan de oppervlakte niet veel meer te zijn veranderd dan alleen wat andere poppetjes en teams. Alleen de échte fans zullen het verschil zien. Dat kan zeker een probleem zijn als je – net als Codemasters met F1 2017 – vorig jaar een dijk van een game hebt afgeleverd. Toch zijn er dit jaar voldoende nieuwe mogelijkheden in de game.
Het paradepaardje van dit jaar is de carrière-mode. Deze was altijd al uitgebreid, maar Codemasters doet daar deze keer nog een schepje bovenop. Je kunt nog meer kiezen hoe je jouw favoriete team laat ontwikkelen. Eens in de zoveel jaar worden er nieuwe regels in de Formule 1 ingevoerd. In F1 2018 kun je hier ook mee te maken krijgen. Gedurende het seizoen kunnen er geruchten ontstaan dat er volgend jaar wellicht een nieuwe set regels kan ontstaan. Aan jou is dan de keuze: zet je alles op alles om dit jaar je auto te ontwikkelen, met het risico dat volgend jaar de regels compleet anders zijn? Of laat je in de laatste races van het seizoen de concurrentie wat uitlopen, zodat jij komend seizoen als beste aan de start in Australië komt te staan? Het is aan jou. Het is tof om te zien dat Codemasters deze wijziging heeft opgenomen in de toch al uitgebreide mode en je soms voor een verrassing kunt komen te staan welk team het beste is. Toch moet ik ook een opmerking maken bij de carrière-mode: het zou fijn zijn als je een wat simpelere versie van de mode zou kunnen spelen. Je bent namelijk behoorlijk veel tijd kwijt met de menu’s doorwerken en de trainingen doorrijden. Je kunt die trainingen ook skippen, maar dan zal je team amper progressie boeken. Het is leuk voor de puristen, maar het had allemaal net iets toegankelijker gemogen.

Ook ziet de game er ieder jaar weer een stukje mooier uit. Dit jaar zul je natuurlijk de veelbesproken halo voor het eerst in de game zien. In België heeft de halo zeker zijn waarde bewezen (vraag maar aan Charles Leclerc), maar het ding blijft in de weg zitten. Gelukkig kun je ook voor camerastandpunten kiezen die bovenop de halo gesitueerd zijn. Sowieso zien de auto’s er echt weer uit om door een ringetje heen te halen, waardoor gezegd kan worden dat dit de mooiste Formule 1-game ooit gemaakt is. En hoewel je wat kunt vinden van het motorgeluid van de huidige auto’s (het klinkt toch een beetje als een boze bromvlieg), klinkt het net als in het echt. Toch was ik het meeste onder de indruk van hoe de wagens zich lieten besturen. Nog nooit had ik het idee dat ik zo goed aan kon voelen wat mijn machine zou gaan doen. Zonder overdreven realistisch (en dus moeilijk) te worden, weet Codemasters een fantastische wegligging te creëren in de game. Wel is de AI nog net iets te braaf.
Dan zijn er nog een aantal andere verplichte punten die een racegame moet afvinken. Naast de carrière-mode kun je natuurlijk ook nog een time trial of een losse race spelen. Tof is ook dat er behoorlijk wat thematische kampioenschappen zijn. Wat te denken van een tour langs alle Aziatische circuits, of een kampioenschap met klassieke wagens. Naast de klassieke wagens uit F1 2017 zijn er dit jaar een aantal nieuwe klassiekers toegevoegd, voornamelijk uit de jaren ’70 en ‘80. Ook kan een online component niet ontbreken, waarbij Codemasters met een nieuwe Ranked-mode ervoor wil zorgen dat de puristen en de crashdummies van deze wereld elkaar online ontlopen. Dat blijft toch lastig in een racegame.

Codemasters wist vorig jaar een fantastische game af te leveren met F1 2017, maar bouwt daar dit jaar gewoon lekker op verder. Sterker nog, ze weten de game ook nog eens op een aantal vlakken te verbeteren. Daarom kunnen we (weer) zeggen dat Codemasters met dit nieuwste deel de beste F1-ervaring tot nu toe weet af te leveren. Natuurlijk, er zijn kleine minpuntjes te noemen, maar Codemasters levert echt een fantastisch pakket af met F1 2018. Verplichte kost voor alle racefans!

Good

  • Fantastische wegligging
  • Ziet er beter uit dan ooit
  • Vol met content

Bad

  • Carriere iets té uitgebreid voor sommigen
8.7

Sterk

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.