Far Cry Primal: 4 redenen waarom deze game gaat tegenvallen

Far Cry Primal

PC PlayStation 4 Xbox One
8

Sterk

Far Cry Primal: 4 redenen waarom deze game gaat tegenvallen

Far Cry Primal: 4 redenen waarom deze game gaat tegenvallen

Afgelopen week werden we verrast door de aankondiging van het nieuwe deel in de Far Cry serie: Far Cry Primal. In dit nieuwe deel gaan we naar de oertijd. Dat betekent jagen met speren en knuppels op mammoeten en sabeltandtijgers. Op het internet waren veel enthousiaste reacties te lezen op deze aankondiging. “Eindelijk iets anders!” las ik hier en daar terug. Zelf ben ik echter niet zo enthousiast en zie ik het toch wel somber in voor Far Cry Primal. Ik waardeer het lef dat Ubisoft voor deze periode in de geschiedenis kiest, maar zie toch vier belangrijke redenen waarom de game niet aan de verwachtingen zal kunnen voldoen.

1. Geen moderne wapens
Natuurlijk heeft de pijl en boog in recente games een opmars gemaakt en werd daarbij enthousiast ontvangen door de gamers. Niet zo gek, want het was een fijne afwisseling van al die automatische wapens die vele kogels achter elkaar uitspuwen. In Far Cry Primal gaat Ubisoft nog een stuk verder door volledig gebruik te gaan maken van de primitieve wapens. Dat betekent dus geen langs fluitende kogels, maar in het rond vliegende stenen. Volgens mij zitten de meeste gamers daar helemaal niet op te wachten. De Call of Duty en Battlefield games worden niet voor niets zo massaal verkocht: die hebben immers lekker veel knalwerk in huis. Hier en daar vind je nog wel een kruisboog, maar het meeste werk gebeurt met kogels. Ik kan me ook niet voorstellen dat het leuk is om een hele game vol te moeten houden met houten en stenen wapens. Daar ligt frustratie snel op de loer.

2. De Far Cry gameplay kennen we nu wel
Natuurlijk, de setting is helemaal nieuw. Achter dat uiterlijk zullen echter zeer waarschijnlijk weer dezelfde gameplay-principes liggen zoals we die nu kennen van de Far Cry games (en de rest van de Ubisoft titels). Datzelfde zagen we bij Far Cry 4 en Watch_Dogs. Op zichzelf waren het geen slechte games en van te voren keek iedereen er heel erg naar uit. Uiteindelijk bleek er achter het nieuwe uiterlijk echter meer van dezelfde gameplay te zitten en was iedereen toch vrij snel er op uitgekeken. Centrale punten overnemen, delen van de kaart vrijspelen en steeds herhalende acties uitvoeren. Ik ben bang dat Far Cry Primal hetzelfde lot bestempeld is. Zeker als je bedenkt dat het nog geen jaar geleden is dat Far Cry 4 verscheen. Het lijkt me bijna onmogelijk om in een jaar een hele nieuwe game uit de grond te stampen en dus zal er wel weer voortgebouwd worden op de bestaande gameplay.
3. Natuur gaat een te grote rol krijgen
Volgens de eerste informatie gaat de natuur een grote rol krijgen in Far Cry Primal. Logisch, want die was in de oertijd natuurlijk ook heel erg aanwezig en altijd gevaarlijk voor de rondlopende oermensen. Het is dan ook aan de speler om hoger in de voedselketen te komen en te overleven. Wat ik hierin lees: je wordt regelmatig op willekeurige momenten aangevallen door roofdieren en moet die doden om niet zelf in oervoer te veranderen. Dit is twee keer leuk, maar meestal ben je er daarna wel klaar mee. Je bent immers op weg naar een locatie en hebt geen zin om steeds allerlei wilde beesten van je af te moeten slaan. Willekeurige activiteiten in een game zijn alleen leuk als je als gamer kan kiezen of je er iets mee doet en niet als ze je worden opgedrongen.

4. Geen dinosaurussen
Dinosaurussen lijken de laatste tijd weer aan een opmars begonnen in de media. Na het succes van de nieuwe Jurassic Park film zien we ze nu ook in de games steeds meer verschijnen, zoals in ARK: Survival Evolved. Best tof, want deze besten hebben we al te lang moeten missen in games. Hoewel Far Cry Primal zich afspeelt in de oertijd, is het de verwachting dat er geen dino’s aanwezig zullen zijn. De ijstijd staat namelijk centraal in de game en toen waren er geen dinosaurussen meer op aarde. Natuurlijk is er een kans dat je straks nog ergens een verdwaalde dino in de game tegen kan komen, maar ze zullen geen grote rol spelen. Erg jammer, want zeker een uitgever als Ubisoft moet de middelen hebben om deze geweldige beesten op een goede manier in een game te plaatsen. In plaats daarvan zullen we de bekende beesten uit Far Cry 4 gaan zien, maar dan in een jasje dat past bij de oertijd.

Bovenstaande redenen zijn allemaal gebaseerd op aannames van mijn kant. Aannames die op hun beurt gebaseerd zijn op de recente geschiedenis van de Ubisoft-games, de ervaringen met de Far Cry-serie en mijn persoonlijke mening. Far Cry Primal zal vast een prachtige game gaan worden met mooie graphics en een fantastische sfeer. Het is echter nog maar zeer de vraag of de game ook genoeg diepgang en vernieuwing zal kunnen bieden. Ik heb er een hard hoofd in, maar hoop tegelijk dat Ubisoft in februari het tegendeel kan bewijzen. Het zou een mooi keerpunt in de geschiedenis van de Far Cry serie zijn, en de Ubisoft-games in het algemeen.

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.