Forza Motorsport 5 Preview

Forza Motorsport 5 Preview

Aankomende week start de E3. De dagen zullen zich vullen met het heetste nieuws rondom de nieuwste games en natuurlijk de volgende generatie consoles. De redactie kijkt deze week uit naar hun favoriete games waarvan ze op de beurs graag meer willen zien. Racefanaat Harmen kan niet wachten op Forza Motorsport 5. De keuze was dus snel gemaakt.

De leukste artikelen om te schrijven gaan over games waar eigenlijk nog geen informatie over bekend is. Waarom? Omdat je dan als schrijver je fantasie de vrije loop kunt laten. Laten we het eens hebben over Forza Motorsport 5.

https://www.youtube.com/watch?v=r46D1lRpO1k

Een teaser trailer van krap anderhalve minuut. Dat is alles wat we tot nu toe gezien hebben van de nieuwste Forza. Microsoft had voorafgaand aan de onthulling van de Xbox One al gezegd dat er weinig gezegd zou worden over games voor haar nieuwe systeem. Dat het vijfde deel binnen de Forza-franchise (arcade-uitstapje Forza Horizon niet meegerekend) een van de weinige games is die snel voorbij komt, getuigt er in ieder geval van dat Microsoft zeker is van haar zaak: dit is een game die Xbox-liefhebbers graag willen zien en Forza 5 wordt awesome. Gezien de kwaliteit van de voorgaande Forza-games zal dat laatste ongetwijfeld waar zijn, aan dat eerste twijfel ik toch iets meer.

Ik moet nog overtuigd worden. Logisch ook, als er zo weinig over een game bekend is. In de 87 seconden die de trailer duurt valt eigenlijk maar één ding echt op: de graphics. De omgevingen waarin je racet lijken er grafisch sprongen op vooruit te zijn gegaan, de auto’s zelf wat minder. Maar laten we wel wezen: die zagen er in Forza 3, maar vooral in Forza 4 al bijna fotorealistisch uit. Alleen de glinstering van de metallic lak die voorbij kwam was een detail waarvan ik zeker weet dat ik het op de huidige generatie consoles niet eerder gezien heb.

De graphics gaan dan ook niet de grote klapper worden van deze game, simpelweg omdat we er al aan gewend zijn dat racegames het fotorealisme vrij dicht benaderen. Ik denk dat ontwikkelaar Turn 10 vol in gaat zetten op content, en wel op twee manieren.

Ten eerste de hoeveelheid. De Xbox One heeft eindelijk een Blu-ray drive, dus er is nu vijftig gigabyte aan data beschikbaar in plaats van de magere acht op de Xbox 360. Geen gedoe meer om de data op één schijfje te persen of de game te verdelen over meerdere discs. Die vijftig gig mag gewoon vol. Ik hoop dus op lekker veel (nieuwe) tracks en natuurlijk een enorm wagenpark. Aangezien Microsoft Forza 5 ongetwijfeld zal zien als een van de systemsellers van de Xbox One, zal er wel een flink budget beschikbaar zijn, onder andere om de benodigde licenties aan te schaffen. Over de hoeveelheid content maak ik me dan ook weinig zorgen. Of het recordbreaking gaat worden is even afwachten, maar het lijkt me sterk dat Forza 5 qua aantal tracks en auto’s onder gaat doen voor zijn voorganger.

Behalve die hoeveelheid denk ik ook dat het zelf maken en vervolgens delen van content weer een stapje uitgebouwd wordt. In eerdere Forza’s was het natuurlijk al mogelijk om je auto zelf te bestickeren, waar de meest prachtige creaties uit voortkwamen. Hoewel dit systeem onder de stickerfetisjisten erg goed werkt, lukte het mij als design-leek niet echt om iets heel vets op mijn auto’s te plakken, dus stiekem hoop ik ofwel op een vereenvoudiging van het systeem, óf de integratie van tutorials. Misschien op disc, misschien in de vorm van een (video) chat via Kinect met andere, gerenommeerde gebruikers die je tips kunnen geven.

Over Kinect gesproken: van mij mogen ze die Kinect-besturing mooi weglaten. Geen hond die daadwerkelijk de game daarmee speelt, hooguit om het een keer te proberen. Gaver zou het zijn als je door middel van Microsoft’s verbeterde motion sensor je eigen auto-onderdelen kunt maken. Objecten inscannen? Graag! Onderdelen vormgeven met je eigen handen en het resultaat op je tv zien? Prima! Laat maar komen!

Hopelijk gaan we dit soort dingen te zien krijgen tijdens de E3 persconferentie van Microsoft. Die gaat als het goed is (bijna) helemaal om (exclusieve) games voor de Xbox One draaien, dus ik heb goede hoop dat ook Forza 5 de nodige screentime gaat krijgen daar. Of er één of meer van mijn voorspellingen uit gaat komen? Who knows. Ik heb me alleen gebaseerd op mijn eigen hersenspinsels, er zijn totaal geen bronnen hiervoor te vinden en het is dus puur gokken, en vooral hopen.

Qua gameplay-innovaties heb ik niet echt ideeën voor de vijfde Forza. Want wat valt er nou gameplay-gewijs nog te innoveren aan een genre als racing? Hopelijk – en waarschijnlijk – heeft Turn 10 op dat gebied meer inspiratie dan ik. Het zou leuk zijn als ze ons met wat nieuwe dingen weten te verrassen en er niet alleen maar in wordt gezet op Kinect. Maar fuck it, ondanks dat ik zoals gezegd nog overtuigd moet worden ben en blijf ik een racefreak, dus Forza 5 komt toch hoe dan ook in mijn collectie. Laat het maar snel maandag zijn, dan zie ik ten minste wat ik ga kopen.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.